Diyabette şeker kontrol ipuçları

Diyabette şeker kontrolu ipuçları

Paylaşın!

Tip 2 diyabette şeker kontrolu ipuçları daha güvenli diyabet takibi, daha az ilaçla kan şekeri kontrolu ve daha az komplikasyon için önemlidir.

İşte tip 2 diyabette şeker kontrolu ipuçları:

  • Ölçümlerinizi Bilin: Kan şekeri seviyenizi günde en az bir kez kan şekeri ölçüm cihazı ile kontrol edin ve değerlerin kaydını tutun. Neyin normal, yüksek ve düşük olduğunu bilin. Bu sayede alışkanlıkları tespit edebilir ve sağlık ekibinize işler yolunda gitmediğinde bir tedavi planı oluşturmak için ihtiyaç duydukları bilgileri verebilirsiniz.
  • Porsiyonlara Dikkat Edin: Sağlıklı besleniyor olsanız bile, beğendiğiniz bir şeyden çok fazla yiyebilirsiniz. İyi bir temel kural: Tabağınızın yarısını meyve ve sebzelerle doldurun ve diğer yarısını yağsız bir protein ve bir tahıl arasında bölün.
  • Lifle Doyun: Lif yemekleri hacimlendirmek için iyi bir yoldur. Ve vücudunuz onu sindirmediği için kan şekerinizi yükseltmez. Günde en az 25 gram hedefleyin. Kabuklu meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller iyi kaynaklardır.
  • Karbonhidratları Akıllıca Tüketin: Karbonhidratlar siz onları yedikten sonra doğrudan glikoza dönüşür. Bu yüzden onları kontrol altında tutmak ekstra önemlidir. Karbonhidratlarınızı seçerken vücudunuza iyi şeyleri verin: meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve fasulye. Beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi daha az sağlıklı seçeneklerden uzak durun.
  • Kendinizi Serin Tutun: Diyabetiniz olduğunda, diğer insanlardan daha fazla sıcaklarsınız. Sıcak bir vücut kan şekeriyle iyi başa çıkamaz. Bol, serin tutan giysiler giyin ve şapka takın. Sıcaklık en yüksek seviyeye ulaştığında klimaya yönelin.
  • Aktif Olun: Düzenli egzersiz insülinin vücudunuzda daha iyi çalışmasını sağlar. Aktif olmak kan şekerinizi düşürmek için hayati önem taşır, bu nedenle egzersiz tarzınızı bulun. Yürüyüşe çıkın, birkaç tur yüzün, yoga yapın, dans edin – hoşunuza giden bir şey bulun ve bunu her günün bir parçası haline getirin.
  • Alkolden Uzak Durun: İçkiden tamamen uzak durmak zorunda değilsiniz – ancak içtiğinizde akıllıca davranın. İçki içiyorsanız, kadınlar günde en fazla bir küçük bira, 5 onsluk bir kadeh şarap veya 1,5 ons sert alkolle yetinmelidir. Erkekler bunun sadece iki katını içmelidir. Ayrıca aç karnına ya da kan şekeriniz düşükken içmeyin.
  • Uykuya Önem Verin: Kötü uyku sizi huysuz ve yorgun bırakır. Ayrıca ertesi gün kan şekeri seviyenizi yükseltebileceğini biliyor muydunuz? Dahası, beyninizi sisli ve hormonlarınızı dengesiz bırakır. Uykuyu bir öncelik haline getirin: Ekranları kapatın, gevşeyin ve her gece 8 saat uyumayı hedefleyin.
  • Kilonuza Dikkat Edin: Fazla kilolar vücudunuza yük bindirir ve kan şekerinizi yükseltir. Her gün yapacağınız küçük değişiklikler sizi daha sağlıklı bir kiloya taşıyabilir. % 10 kilo vermek bile büyük bir fark yaratabilir.
  • İlaçlarınıza Dikkat Edin: Tip 2 diyabetli bazı kişiler durumlarını ilaç kullanmadan yönetebilirler. Bu kararı sadece doktorunuz verebilir. İnsülin veya diğer ilaçlara ihtiyacınız varsa, kendinizi iyi hissettiğinizde bile bunları almanız gerektiği gibi alın. Kan şekeri seviyeleriniz üzerinde doğrudan etkileri vardır ve iniş çıkışları kontrol etmenize yardımcı olurlar.
  • Seyahatte Tedbirli Olun: Diyabet size engel olmak zorunda değil. Dışarıdayken ve seyahat ederken bile kan şekerinizi yönetebilirsiniz. Sadece biraz hazırlık gerekir. Seyahatlerden önce doktorunuzla konuşun. İlaçlarınız veya atıştırmalıklarınız olmadan asla evden çıkmayın. Ve her ikisinden de ihtiyacınız olacağını düşündüğünüzden daha fazlasını yanınıza alın, böylece tükenmezsiniz.
  • Ailenizi Bilgilendirin: Diyabet bir aile meselesidir. Sizinle birlikte yaşayan (ve yemek yiyen) insanlar neyin sağlıklı olup neyin olmadığını bilirse, kan şekerinizi yönetmek çok daha kolay olur.
  • Stresinizi yönetin: Stres yüksek olduğunda, vücudunuzda kortizol adı verilen bir hormon da yükselir. Çok fazlası vücudunuzun kan şekeri düzenleme mekanizmasını bozar. Stresi hayatınızdan çıkarabiliyorsanız, bunu yapın. Değilse, ona nasıl tepki verdiğinizi değiştirin: Meditasyon yapın, iyi beslenin ve uyuyun, bir danışmana görünün ve egzersiz yapın. Ruh sağlığınıza dikkat etmek fiziksel sağlığınızı da iyileştirir.
  • Yağlara Dikkat Edin: Vücudunuzun enerji için yağa ihtiyacı vardır. Ancak doymuş ve trans yağlar gibi kötü olanlar kan şekeriniz için zor olabilir. Tekli doymamış, omega-3 ve çoklu doymamış yağlar gibi sağlıklı yağları seçin. Kırmızı et yerine balık ve yağsız et tercih edin. Kızarmış yiyeceklerden kaçının. Az yağlı süt ürünlerini tercih edin ve soslara hayır deyin.
  • Bol Su İçin: Diyabet sizi kurutabilir. Bu olduğunda, kanınız şeker seviyelerini düşük tutmak için mücadele eder. Bu da daha fazla tuvalete gitmenize neden olarak sizi daha da susuz bırakır. Su içmek için susayana kadar beklemeyin. Sevdiğiniz bir su şişesi bulun ve her yere yanınızda taşıyın. Doktorunuza her gün ne kadar içmeniz gerektiğini sorun. Kafeini de azaltın.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın