Havuz kaynaklı sorunlar

Havuz kaynaklı sorunlar sağlığınızı riske atmasın

Paylaşın!

Yaz geldi, havalar ısındı ve havuzlar açıldı. Ancak, havuz kaynaklı sorunlar da buna paralel olarak artarak sağlığınızı tehdit edebilir.

Yazla birlikte yüzme havuzlarındaki yoğunluk ciddi bir enfeksiyon kaynağı oluşturabiliyor. Temiz olmayan havuzlar ishal, deri döküntüleri, kulak iltihapları, göz sorunları ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Özellikle havuz çok yoğunsa veya havuz temizleyici kimyasallar ile uygun şekilde işlem görmemişse, bulaşma daha kolay oluyor. Ayrıca havuz suyundaki güçlü kimyasallar da göz ve cilt tahrişlerine yol açabiliyor.

Mikroplar havuz suyuna cilt, ter, idrar, kaka, tükürük, açık yaralar, yiyecek ve diğer katı maddeler ile bulaşabiliyor. Bebeklerin veya tuvalet eğitimi olmayan çocukların yüzerken suya kaka yapmalarıyla da mikroplar suya karışabiliyor. Her ne kadar kimyasallar ile düzgün bir şekilde temizlenen havuzlarda bulaşma riski çok azalsa bile, havuz çok kalabalıksa yine bulaşma riski ortaya çıkabiliyor. Daha fazla insan, suda daha fazla mikrop ve daha fazla kir anlamına geliyor.

Mikroplarla kirlenmiş sulardan yutmak veya solumak enfeksiyona yol açtığı gibi, suda bulunan veya sudan buharlaşıp havada gaza dönüşen kimyasallar da sorun yaratabiliyor. Çocuklar, hamile kadınlar ve sağlık sorunları olan veya vücut direnci zayıf olanlar (örneğin kanser, organ nakli veya HIV nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler veya bağışıklık azaltıcı ilaç kullananlar) bu konuda en fazla risk altında olan kişiler.

Havuz kaynaklı sorunlar çocuklar için risk yaratabiliyor
Havuz kaynaklı sorunlar çocuklar için risk yaratabiliyor

Havuz kaynaklı sorunlar için alınabilecek tedbirler şu şekilde sıralanabilir:

  • İshaliniz varsa veya ishali yeni atlatmışsanız havuza girmeyin.
  • Havuz suyunu yutmamaya çalışın.
  • Tuvalet sonrasında ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
  • Havuza girmeden önce ve havuzdan çıkınca duş alın.
  • Küçük çocuğunuz havuza girmeden önce bezini değiştirin.
  • Çocuğa uygun yüzücü bezleri kullanın, ancak bu bezlerin sızdırmaz olmadığını unutmayın. Bezleri sık değiştirin.
  • Bez değişikliklerini havuz alanından uzakta yapın.
  • Çocuğunuzu sık sık olarak tuvalete götürün.

Yaz sıcaklarında havuzlar iyi zaman geçirmek için son derece güzel mekanlar. Ancak, bu şekilde hoş vakit geçirmenin bedeli birtakım sağlık sorunları yaşamak olmamalı. Havuz hijyenine dikkat etmek bu konuda en önemli tedbiri oluşturuyor.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın