Cinsellik ve yiyecekler

Cinsellik ve yiyecekler

Paylaşın!

Cinsellik ve yiyecekler arasındaki ilişki binlerce yıldan beri biliniyor. Yiyeceklerin cinsel güç cinsel güç ve istek üzerine olan etkilerine daha yakından bakalım.

Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve doyurucu bir cinsel yaşam mutluluğun temellerindendir. Yemek duygular ve hazlarla yakından ilişkilidir.

Cinsellik ve yiyecekler ile ilgili birçok efsane vardır. Bunlardan birine göre, Yunan Aşk Tanrıçası Afrodit, her gece birlikte olduğu seçilmiş erkeklere, cinsel güçlerini artırıcı ve uyarıcı bitkisel içecekler ve karışımlar hazırlarmış. Bu nedenle cinsel isteği ve cinsel gücü uyarıcı ve artırıcı etkisi olan yiyeceklere “afrodizyak” adı verilmiş. Yüzyıllardır farklı kültürlerdeki insanlar, çeşitli yiyecekler ve cinsellik üzerinde çalışmışlar. Doğu ülkeleri cinsel isteği artıracak formüllerin mucidi olmuş ve bu konuda dünyaya öncülük yapmışlar.

Ginsengin afrodizyak, olarak kullanımı Çinlilere kadar gider. Romalılar ve Yunanlılar adamotunu, Araplar salep otunu, Hintliler sarımsağı, İngilizler birayı, İtalyanlar zencefili, İsveçliler haşhaş tohumunu, Fransızlar vanilyayı afrodizyak olarak kullanmışlar. Hatta Güneydoğu Asya’da kınkanatlı böcekler, Meksika’da tahtakuruları, Afrika’da kaplan testisi afrodizyak olduğu düşünülerek yenmiş.

Afrodizyaklar tüm hücrelerimizle birlikte cinsel sistemimizi güçlendirip canlandıran ve organik işlevlerimizi destekleyen bu maddelerin etkileri iki şekilde olur. Kimi libido üzerinde etki yaparak cinsel isteği arttırırken, kimi isecinsel organların fiziksel tepkilerini farklılaştırırlar ve erkekte peniste sertleşme yaparken kadında ise vajinada sulanmayı (lubrikasyon) ve vajinaya giden kan akımını arttırırlar. 

Yiyecekler ve cinsellik arasındaki ilişki çok belirgin
Yiyecekler ve cinsellik arasındaki ilişki çok belirgin

Üzüm: Siyah üzümde bulunan resveratrol kanseri önleyici ve beyin hücrelerini koruyucu özelliğe sahip. Üzümün çekirdeğindeki quercetin kan yapımına yardımcı oluyor ve damarların sağlığını koruyarak cinsel organlara kan akımını olumlu etkiliyor.

Adamotu: Ağrı kesici, yatıştırıcı ve cinsel gücü arttırıcı etkileri olduğu bilinen adamotu zehirli bir bitki olduğu için az miktarda ve dikkatli kullanılması gerekiyor.

Bal: Bal zencefil, polen, tarçın vb gibi çeşitli baharatlatın karışımıyla güçlü bir afradizyak olarak kullanılabilmekte. İçeriğindeki boron minareleri kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron hormonunu dengeleyerek cinsel isteği artırıyor.

Anason tohumu: Kan dolaşımını hızlandıran anason testosteron cinsel isteği artırıyor ama fazlası uyuşukluk vererek tam tersi bir etkiye neden oluyor.

Avokado: Avokado içerdiği yüksek orandaki potasyum, B vitamini, E vitamini ve K vitamini ve kan kolesterol seviyesini düşürücü etkisiyle cinsel organlara kan akışını kolaylaştırıyor.

Muz: Penisi andıran şekli nedeniyle hemen hemen tüm kültürlerde adı cinsellikle anılan muz, B1, B2, C, A ve E vitaminleri, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot bakımından oldukça zengindir. Kalori düzeyi çok yüksek olmasına karşın kolesterol içermeyen muz kasları güçlendirici, enerji verici ve cinsel gücü artırıcı özelliğe sahip.

Fesleğen: Fesleğen kan dolaşımını hızlandırıcı özelliğine sahip bir afrodizyak olarak biliniyor.

Kakule: Kakulenin yüksek cineol içeriği sayesinde kan akışını artırdığı biliniyor.

Çikolata: Çikolatanın içerdiği feniletilamin ve serotonin  “iyi hissettirici” bir etkiye sahip. Bu kimyasallar insan vücudunda doğal olarak da bulunuyor ve mutluluk hormonları olarak biliniyor.

İstiridye: İstiridye çok miktarlardaki çinko içeriğiyle testosteron üretimi artırarak cinsel isteği ve cinsel gücü artırır. Ayrıca içerdiği dopamin ile mutluluk verici etkiye sahiptir.

Badem: Güzelliğini ve gençliğini süt banyosuyla koruduğu rivayet edilen Kleopatra cinsel isteğini artırmak için badem yiyor ve vücudunu süt ile badem karışımıyla ovuyormuş. Karbonhidrat, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitaminlerini içeren badem pek çok sağlık yararının yanı sıra cinsel gücü artırıyor.

Ginseng: İki bin yılı aşkın süredir Uzak Doğu ve Çin’de kullanılan ginseng zihinsel ve fiziksel aktiviteleri ve vücut direncini artırmasının yanı sıra testosteron seviyesini, sperm miktarını ve cinsel gücü artırıyor.

Bilinen diğer afrodizyaklar arasında şunlar yer alıyor: Sarımsak, tarçın, havuç, incir, nar, havyar, kişniş, vanilya, kereviz, susam, yumurta, ceviz, fındık, kuşkonmaz, karpuz, çilek, soya, yulaf…

Vücut sağlığımız için düzenli ve dengeli beslenmenin tartışmasız önemi cinsel sağlığımız için de geçerlidir. Cinsel sağlık, yani cinsel istek ve cinsel aktivite, genel sağlık durumunun bir göstergesidir. Cinsel isteksizlik, sertleşmeme, erken boşalma gibi cinsel sorunlar fiziksel ya da psikolojik bir sorunun bulunduğuna işarettir. Ayrıca vücuttaki mineral ve vitamin eksikliği cinsel sorunlara yol açabilir. Kilo alımı, karın ve bel çevresindeki yağlanma, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi önemli hastalıklar cinsel sağlığı da olumsuz etkiler. Dolayısıyla yiyecekler ve cinsellik ilişkisinin önemli bir parçası da yeterli ve dengeli beslenmektir.

  • İktidarsızlık ve kısırlığı önlemek için susam, bezelye, yerfıstığı, jelâtin, yürek ve yumurtada bulunan “arginin”,
  • Cinsel yoğunlaşmayı engelleyen yorgunluk hissini önlemek için süt, yerfıstığı, balık, et, peynir, yumurta, bezelye, soya fasulyesi, buğday özü ve yeşil sebzelerde bulunan “lösin”, arpa, beyin, yürek, süt, karaciğer, istiridye, nohut, bezelye, pirinç, soya fasulyesi, buğday özü ve buğday ununda bulunan “B1 vitamini” ve yoğurt, istiridye, yeşil sebze, mantar, buğday özünde bulunan riboflavin,
  • Kadınlarda vajina kaslarının esnekliği ile hareketliliğinin oluşumunu, erkeklerde ise cinsel etkinliği artırmak için yumurta, sardalye, pirinç, peynir, ayçiçeği çekirdeğinde bulunan “methionin”,
  • Cinsel yoğunluğu artırmak ve cinsel istek uyandırmak için yeşillik ve susamda bulunan “triptofan” ve balıklarda bulunan “B12 vitamini”,
  • Sperm hareketliliğini artırmak ve adrenalin salgısını yükseltmek için susam, yulaf, yumurta, peynir ve karaciğerde bulunan “fenilalanin”,
  • Her iki cinste kas zayıflığı ve salgı bozukluğun önlemek, kadınlarda hamilelik dönemindeki cinsel isteği artırmak için buğday özü, soya fasulyesi, pamuk tohumu, keten ve bunları yağlarında bulunan “E vitamini”,
  • Erkeklerde testosteron artımı ve meni üretimi için süt ürünleri, deniz ürünleri, turp, enginar, kivi, avokado, böğürtlen, muz, karaciğer ve marulda bulunan “çinko” ve
  • Erkekte kısırlığı, kadın da ise orgazm bozukluklarını önlemek için yeşil sebze, sarı renkli meyveler, dana ve tavuk ciğerinde bulunan “A vitamini” alınmasında fayda var.

Vücut sağlığımızın yerinde olması, cinsel sağlık için tek başına yeterli değildir. Sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam için psikolojik olarak da sağlıklı olmak gerekir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın