Davranış bozukluğu

Davranış bozukluğu

Paylaşın!

Çocuklarda davranış bozukluğu gün geçtikçe daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu durum aile ve toplum açısından bir tehlike.

Davranış bozukluğu ifadesi, çocuklarda okulda, evde veya sosyal ortamlarda en az 6 ay süreyle zarar verici davranışların görülmesidir. Hemen hemen her çocuk zaman zaman zarar verici davranışlar gösterebilir, ancak bunun süresi ve yıkıcılığı önem taşır.

Davranış bozuklukları aşağıdaki durumları içerir:

  • Dikkat dağınıklığı
  • Hiperaktivite
  • Dürtüsellik
  • Meydan okuma
  • Madde kullanımı
  • Suç işleme

Çocuklarda davranış bozukluğu çok sık. Her 10 çocuktan biri davranış bozukluğu sergiliyor. Bu duruma çok çeşitli faktörler yol açabiliyor.

Ebeveynler arasında boşanma oranlarının artması, gençler arasında alkol tüketiminin yükselişe geçmesi ve çocuklar arasındaki yoğun rekabet davranış bozukluklarının son 30 yılda 2 kat artmasına neden oldu. İngiliz doktorlar, çocukların akıl sağlığının korunması için dengeli beslenme ve sporun önemine dikkat çekiyor.

İngiliz Tıp Derneği Bilim Kurulu’nun hazırladığı rapor, İngiltere’de 10 ila 15 yaşlarındaki çocuklarda görülen davranış bozuklukarının tedavi gerektirecek seviyelere ulaştığını ortaya koydu. Ülkede her 10 çocuktan birisi, davranış bozuklukları segiliyor.

Rapora göre davranış bozuklukları toplumun bütün kesimlerinden gelen çocuklar için geçerli.

Bu duruma yol açan faktörlerin başında ise ebeveynlerin artan boşanma oranları, gençler arasında artan alkol tüketimi ve bunaltan rekabet hissi geliyor.

Peki söz konusu faktörlerin son 30 yılda ikiye katlanması ne gibi sonuçlar doğurdu? Çocukların hırsızlık yapması, yalan söylemesi, söz dinlememesi ve uykusuzluk en çok artış gösteren davranış bozuklukları olarak gösteriliyor. Bununla birlikte aşırı saldırganlık, hayvanlara zarar verme gibi istenmeyen davranışlara da sıkça rastlanıyor.

Bu çocuklar “anormal” değil. Davranış bozuklukları görülen çocukların anormal olduğunun düşünülmesi ve yeterli uzman bulunmaması ise sorunların artmasına neden oluyor.

Erken yaşta bu tür sorunlarla karşılaşan insanların duygusal gelişimlerinin tamamlanmadığını belirten yetkililer, düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra akıl sağlığı açısından sporun önemini vurguluyor.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın