Kötü beslenme, az egzersiz, diyabet, hipertansiyon, sigara ve yüksek kolesterol gibi risk faktörlerinin dışında kalbe zararlı şaşırtıcı faktörler de var.
Diş sorunları: Diş eti hastalığı olan kişilerde kalp hastalığı görülme olasılığı da daha yüksektir. Aradaki bağlantı net değildir, ancak diş etlerindeki bakterilerin kan dolaşımına geçerek kan damarlarının iltihaplanmasına ve diğer kalp sorunlarına yol açabileceğini düşünülmektedir.
Vardiyalı Çalışma: Kalbe zararlı şaşırtıcı faktörler arasında düzensiz çalışma saatleri de bulunuyor. Kanada’daki Western Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, gece veya düzensiz saatlerde çalışmak kalp krizi riskini artırıyor. Vardiyalı çalışmanın vücudun sirkadiyen ritmi (diğer bir deyişle “iç saat”) üzerinde kötü bir etkisi olduğu ve bunun kalbe zarar verdiği düşünülüyor. Bu nedenle, düzenli olarak gündüz saatlerinde çalışmıyorsanız, kalp hastalığı riskinizi azaltmak için ekstra adımlar atın: Egzersiz yapın, dengeli beslenin ve düzenli kontroller için doktorunuza görünün.
Trafik: Kalbe zararlı şaşırtıcı faktörler arasında trafik stresi de var. Tampon tampona trafikte kalmış olan herkes bunun stresli olduğunu söyleyecektir. Araştırmaların trafikte bir saat geçirmenin kalp krizi geçirme olasılığını artırdığını göstermesinin nedeni bu olabilir. Otoyoldaki yüksek gürültü seviyeleri de kalp hastalıklarıyla bağlantılıdır. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde seyahat etmekten kaçınamıyorsanız, rahatlatıcı müzikler dinleyerek stresi azaltın. Ya da yolculuğu paylaşın ve yol arkadaşınızla sohbet edin.
Erken Menopoz: Eğer kadınsanız ve 46 yaşından önce menopoza girerseniz, kalp krizi ya da felç geçirme olasılığınız daha sonra menopoza girenlere göre iki kat daha yüksek olabilir. Kalp dostu etkileri olan bir hormon olan östrojendeki düşüş bu durumda rol oynayabilir.
Horlama: Kalbe zararlı şaşırtıcı faktörler arasında horlamanın unutlumaması gerekli. Partneriniz düzenli olarak horladığınızı veya uyurken nefes nefese kalıyormuş gibi ses çıkardığınızı söylüyorsa doktorunuza görünün. Uyku apne adı verilen ciddi bir rahatsızlığınız olabilir. Hava yolunuz kısmen tıkandığında ortaya çıkabilir ve nefes alıp vermenizde duraksamalara neden olur. Bu bozukluk yüksek tansiyon, düzensiz kalp atışı, felç ve kalp yetmezliği ile bağlantılıdır. Tedaviler daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskinizi de azaltabilir.
Hepatit C: Bu karaciğer enfeksiyonuna sahipseniz, düşük kolesterol ve düşük tansiyona sahip olma olasılığınız, hastalığa sahip olmayan insanlara göre daha yüksektir. Ancak yine de kalp hastalığı riskiniz daha yüksektir. Araştırmacılar Hepatit C’nin kalptekiler de dahil olmak üzere vücut hücreleri ve dokularında iltihaplanmaya neden olabileceğini düşünüyor. Herhangi bir kalp semptomunu takip etmek için doktorunuzla yakın çalışın.
Kötü uyku: Kalbe zararlı şaşırtıcı faktörler arasında uyku bozukluklarının ihmal edilmemesi gerekli. Geceleri rutin olarak 6 saatten az uyuduğunuzda, yüksek tansiyon ve kolesterol riskinizi artırırsınız. Obez olma ve diyabete yakalanma ihtimaliniz de artar ve bunların her ikisi de kalbinize zarar verebilir. Bu, gün boyunca uyumanız gerektiği anlamına gelmez. Düzenli olarak 9 saatten fazla yatarak geçirdiğinizde de, kalp hastalığı için önemli risk faktörleri olan diyabet ve felç geçirme olasılığınız artar. Beyninize, vücudunuza ve kalbinize iyi bakın ve gecede 7 ila 9 saat uyumayı hedefleyin.
Mutsuz Evlilik: Kalbe zararlı şaşırtıcı faktörler arasında mutsuz bir ilişki de önemli. İyi bir eşleşme kalbinizi mutlu ve sağlıklı kılar. Michigan Eyalet Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, birlikteliklerinden memnun olan yaşlı yetişkinlerin kalp hastalığı riski, memnun olmayanlara göre daha düşük. Bunun muhtemel nedeni nedir? Stres. Stresli olduğunuzda, kötü beslenme tercihleri yapmanız ve çok fazla alkol almak gibi kalp sağlığınıza zarar verebilecek başka şeyler yapmanız daha olasıdır. Dahası, stres hormonları kalp üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Yalnızlık: Kalbe zararlı şaşırtıcı faktörler arasında Yalnızlık da önemli. Sevdiklerinizle vakit geçirmeniz stresi azaltır ve aktif kalmanıza yardımcı olur. Yalnız insanların kalp hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir. Ailenizin veya yakın arkadaşlarınızın yakınında değilseniz, ihtiyacı olan birine yardım ederek veya bir köpek ya da kedi sahiplenerek bağlantı kurun. Gönüllüler ve köpek sahipleri de daha iyi kalp sağlığına sahip olabilir ve daha uzun yaşayabilir.
Göbek Yağı: Her türlü fazla kilo kalbiniz için zordur, ancak göbektekiler özellikle tehlikelidir. Göbeğinizdeki yağ vücudunuzun kan basıncını yükseltebilecek hormonlar ve diğer kimyasalları üretmesini tetikleyebilir ve kan damarlarınız ve kolesterol seviyeleriniz üzerinde kötü bir etkiye sahip olabilir. Kadınsanız ve belinizin çevresi 85 cm’den, erkekseniz 100 cm’den fazlaysa, bir diyet ve egzersiz planı hakkında doktorunuzla konuşun.
Çok Fazla Televizyon Seyretmek: Çok fazla televizyon seyreden kişilerin kalp sorunlarına yakalanma olasılığı, TV sürelerini sınırlayanlara göre daha yüksektir. Günlük olarak televizyon izleyerek geçirdiğiniz her saat, riskinizi neredeyse %20 oranında artırabilir. Oturmak bu konudaki en olası suçludur ve yüksek tansiyon gibi sorunlarla bağlantılıdır.
Kısa Sürede Çok Fazla Egzersiz Yapmak: Egzersiz kalbiniz için harikadır. Ancak formda değilseniz veya sadece ara sıra egzersiz yapıyorsanız, yavaş başlayın ve dayanıklılığınızı artırın. Araştırmalar, çok uzun süre veya çok sert egzersiz yaptığınızda, kalp krizi ve diğer sorunlar için risk altında olabileceğinizi gösteriyor. Bu nedenle yürüyüş gibi hafif bir egzersizle başlayın. Yüksek kalp hastalığı riskiniz varsa, doktorunuzla konuşun ve egzersiz yaparken kalp monitörü kullanmayı düşünün.
Klasik risk faktörleri dışında, burada sayılan kalbe zararlı şaşırtıcı faktörler de yaşam sırasında dikkate alınması gereken etmenlerdir.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.