Flavonoidler bitkisel besinlerin içinde bulunan ve yararlı ekileri gün geçtikçe daha fazla anlaşılan bir grup fitokimyasala verlen isimdir.
Flavonoidler nedir?
Flavonoidler uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir fitokimyasallar grubudur. Yeni çalışmalarla flavonoid alımının kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. 53 bin Danimarkalı’nın 23 yıl boyunca izlendiği bir çalışmada, orta derecede veya yüksek miktada flavonoid alan bireylerin kalp hastalıkları ve kanserden ölme olasılıklarının daha düşük olduğu gösterilmiştir. Bu bulguları estekleyen başka çalışmalar da mevcuttur.
Flavonoid tüketimi sadece kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmaz, aynı zamanda alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar nedeniyle artan kronik hastalık riskini de düşürür.
Flavonoid tipleri
Altı ana flavonoid sınıfı mevcuttur.
Flavonoller
En fazla araştırılmış flavonoller quercetin, myricetn ve fisetin’dir. Flavonoller kalp hastalıklarını azaltmak gibi pek çok sağlık yararına sahiptir. Bulundukları yiyecekler:
- Marul
- Domates
- Soğan
- Pazı
- Elma
- Üzüm
- Orman meyveleri
- Çay
- Kırmızı şarap
Isoflavonlar
Bu bileşikler en fazla baklagillerde ve soyada bulunur. Bu bileşiklerin bir kısmı fitoöstrojen, yani bitkisel kökenli östrojen niteliğini taşır.
Flavanonlar
Portakal, limon ve greyfurt gibi narenciyelerin özellikle kabuklarında flavanonlar mevcuttur. Kabuğa acı lezzeti flavanonlar verir. Flavanonlar başlıca
- Enflamasyonu azaltmak
- Antioksidan etki göstermek
- Kolesterolü ve kan yağlarını düşürmek
gibi yararlara sahiptir.
Flavanoller
Bu bileşiklere flavan-3-oller veya kateşinler adı da verilir. Başlıca bulundukları besinler şunlardır:
- Siyah çay
- Oolong çayı
- Çikolata
- Muz
- Yabanmersini
- Şeftali
- Elma
- Armut
Antosiyaninler
. Antosiyaninler kırmızı, mor ve mavi meyvelere rengini veren bileşiklerdir. Bunlar başlıca şu meyvelerde bulunur:
- Kırmızı ve siyah üzüm
- Kızılcık
- Ahududu
- Çilek
- Yaban mersini
- Böğürtlen
Chalconlar
Bu bileşiklerin antioksidan özellikleri oduğu düşünülmektedir ve bir kısmı güzellik ürünlerinde kullanılır. Başlıca bulundukları besinler şunlardır:
- Domates
- Armut
- Çilek
- Buğday
Flavonoidler desteklenmeli mi?
Flavonoidler 6000 üzerinde bileşiği içeren bir fitokimyasal grubudur. Yapılan çalışmalar, flavonoidlerin bulundukları bitkilerde olan diğer organik bileşiklerle birlikte daha etkili olduğunu göstermektedir. İzole flavonoid kullanmanın yararlı olduğunu gösterir veri fazla değildir.
Araştırmalar, günde yaklaşık 500 mg. flavonoid almanın yararlı olduğunu göstermektedir. Flavonoidler çaydan, meyvelerden ve sebzelerden alınabilir.Flavonoidlerden azami oranda yararlanabilmek için meyve ve sebze tüketirken sürekli benzer meyve-sebzeleri tüketmektense çeşitlilik yaratmak önemlidir. Bunun en kolay yolu, gökkuşağı beslenmesidir.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.