Erkekte sertleşme sorunu sadece cinsel faaliyeti güçleştiren bir durum değildir, başka ciddi sağlık sorunları açısından da önemli bir bulgudur.
Sertleşme nedir?
Penisin sertleşmesi, cinsel birleşmenin gerçekleşebilmesi için penise kan dolması ile gerçekleşen bir durumdur. Bu durum fiziksel, hormonal ve psikolojik elemanları içeren bir süreçtir.
Penis, içinin kan ile dolmasıyla boyutu büyüyen ve sertleşen yumuşak, süngerimsi ve elastik bir dokudan yapılmıştır. Süngerimsi dokunun ve prostatın etrafında kan damarlarına kan sağlaması için sinyaller gönderen sinirler vardır. Bu süreç, erkeklik hormonu testosteron başta olmak üzere çeşitli mekanizmalar tarafından kontrol edilir.
Erkekte sertleşme sorunu nedir?
Erkekte sertleşme sorunu sık rastlanan bir erkek cinsel işlev bozukluğudur ve tatmin edici bir cinsel aktiviteyi sağlayabilecek sertleşmenin sağlanamaması ya da devam ettirilememesi durumudur. Belirli bir nedene bağlı veya bağımsız olarak, ara sıra veya sıklıkla gözlenebilir. Bazı erkeklerde ise sertleşme hiç olmayabilir.
Bu durum hayatı tehdit eden bir bozukluk değildir; ancak gerek erkeğin gerekse partnerinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Her yaş grubunda ve etnik kökendeki erkekler arasında sık rastlanan bu sorun ortalama her 3- 4 erkekten birinde görülür ve görülme sıklığı yaşla birlikte artar.
Sertleşme sorunu nedenleri
Erkekte sertleşme sorunu çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu nedenler arasında kalp ve damar hstalıkları başta gelir. Diğer başlıca nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Şeker hastalığı (Diyabet)
- Hipertansiyon
- Penis ya da pelvik bölgede sinir hasarının olması
- Pelvik bölgede yapılmış cerrahi operasyon
- Pelvik bölgede radyasyon tedavisi
- Testosteron seviyesinin düşüklüğü
- Parkinson benzeri nörolojik hastalıklar
- Kimi ilaçlar
Sertleşme sorunu ve kalp- damar hastalıkları
Kalp damar hastalıkları ve sertleşme sorunu obezite, sigara içmek, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve egzersiz eksikliği gibi ortak risk faktörlerine sahiptir. Sertleşmenin gerçekleşmesi kan akımına bağlı olduğu için, erkekte sertleşme sorunu kalp damar hastalıklarının erken bir bulgusu olabilir. Bu nedenle, sertleşme sorunu olan erkeklerin kalp damar hastalıkları açısından da değerlendirilmesi gerekir.
Psikolojik durumlar ve sertleşme sorunu
Çeşitli psikolojik tablolarda sertleşme sorunu gözlenebilir. Bunların başlıcaları aşağıdadır:
Bunlar dışında, erkek- kadın ilişkisi hakkındaki toplumsal ve dinsel önyargılar da sertleşme sorununa neden olabilir.
Aslında psikolojik sorunlarla sertleşme sorunu arasındaki ilişki çift yönlüdür ve hangisinin öncül olduğunu belirlemek her zaman çok kolay olmayabilir.
Sertleşme sorununda tanı
Sertleşme sorunu tanısı, doktor tarafından konur. Tanının ve altta yatan nedenlerin doğru olarak ortaya konulması sorunun ortadan kaldırılması için gereklidir. Bu amaçla aşağıdaki yöntemler kullanılır:
- Tıbbi öykü
- Cinsel yaşam öyküsü
- Alışkanlıklar
- Fizik muayene
- Kalp ve damar hastalıkları için durum ve risk değerlendirilmesi
- Diğer testler
Erkekte sertleşme sorunu tedavisi
Sorunun tedavisi, nedenler ve risk faktörleri ile yakından ilişkilidir. Bu tedavide psikoterapi, çiftlere verilecek cinsel eğitim, sigaranın bırakılması, kalp damar hastalıkları risk faktörleri ile mücadele, diyabet kontrolu ve kalp damar hastalıkları risk faktörlerinin kontrolu ilk aşamayı teşkil eder. Bunlar dışında aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
- İlaçlar (PDE5 inhibitörleri)
- Yüzeyel uygulanan ilaçlar
- Vakumlu sertleşme cihazı
- Şok dalga tedavisi
- Penis enjeksiyonları
- Penis protezleri
- Çeşitli doğal ajanlar ve gıda takviyeleri
Sertleşme Sorunu ile Yaşamak
Hemen hemen her erkek kısa süreli sertleşme sorunu yaşayabilir. Bu durum genellikle yaşam koşulları, sorunlar veya stresle ilgilidir. Bu durum çoğu zaman sorunlar ortadan kalktığında düzelir. 6 aydan daha uzun süren sertleşme sorununda ise profesyonel yardım gereklidir.
Sertleşme sorunu yaşam kalitesini hem fiziksel, hem de psikolojik olarak olumsuz etkiler. Bu nedenle erkekte sertleşme sorunu hafife alınmaması gereken bir durumdur.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.