Elektrokardiyografi

Elektrokardiyografi (EKG)

Paylaşın!
Okuma süresi: 2 dakika

Elektrokardiyografi (EKG), kalbin kasıl­ma ve gevşeme evreleri sırasındaki elektriksel aktiviteyi saptayan ve kaydeden çok yararlı bir tanı yöntemidir.

Kalbin uyarılmasını başlatan ve daha sonra kalp içindeki özel ileti yolları ile tüm kalbe yayılan elektrik akımının kaydedilmesi ile kalbin ritmi, hızı, kasılması ve yeniden gevşemesi aşamaları incelenebilir. Bu şekilde kulakçık ve karıncık işlevleri ile kalbin fonksiyon ve yapısı anlaşılabilir. Ayrıca kalbe ilişkin ritm ve ileti bozuklukları da elektrokardiyografi (EKG) ile saptanabilir.

  • Aritmi ya da farklı bir deyişle ritim ve iletim bozukluğu şüphesi varlığında
  • Kalp kapakçıklarında olası problemlerin varlığında
  • Koroner arter olarak tanımlanan kalp damarlarında daralma ya da tıkanma şüphesi olması durumunda
  • İskemi olarak tanımlanan kalbin yeteri kadar kanlanmaması ya da hasarlanması varlığında
  • Hipertrofi olarak adlandırılan kalp kasının durumunun gözlemlenmesi gerektiğinde
  • Kan iyonlarında var olan dengesizliklerin saptanmasında

EKG son derece yararlı bilgiler sağlar.

Elektrokardiyografi (EKG) çok yararlı bir tanı aracıdır.
Elektrokardiyografi (EKG) çok yararlı bir tanı aracıdır.

EKG pratikte vücudun çeşitli yerlerine yapıştırılan elektrotlar vasıtasıyla çekilir. Ayrıca, kimi durumlarda elektrofizyoloji işlemleri sırasında özel kateter elektrotlar aracılığıyla kalbin içinden de elektorkardiyografi çekilmesi mümkündür.

Yüzeyel elektrokardiyografi anlık çekilebildiği gibi, vücuda yapıştırılan kimi elektrotların taşınabilir bir kayıt cihazına bağlanmasıyla uzun süreli olarak da kaydedilebilir. Bu işleme Holter monitörizasyonu adı verilir ve kayıtlar birkaç saatten birkaç güne kadar değişen sürelerle yapılabilir. Bu işlemler çarpıntı ve ritm ileti bozukluğu tanısında çok yararlı olabilir.

Kalp stres testi, efor testi ya da treadmill olarak da bilinen eforlu EKG, yük altında kalbin oluşturduğu elektriksel aktiviteyi anlık olarak elektrokardiyogram üzerine kaydeder. Yürüyüş bandı üzerinde bir protokol eşliğinde yapılan efor testi sayesinde kalbin baskı altındayken verdiği tepkiler ölçülür. Eforlu EKG, farklı şikayetlerle hekime başvuran hastanın şikayetlerinin egzersiz sırasında artıp artmadığının belirlenmesi ve egzersiz sırasında kalpte oluşan değişimlerin saptanması amacıyla yapılır.

Bunun dışında kimi taşınabilir cihazlarla kalpte bir belirti hissedildiği zaman EKG kaydı yapılması ve bu kaydın cep telefonu vasıtasıyla sağlık merkezine anında iletilmesi veya sonradan iletmek üzere kaydedilmesi mümkün olabilmektedir. Şu sırada yeni çıkan akıllı saatler vasıtasıyla da elektrokardiyografi kaydı (ve hatta analizi) yapmak ve kayıtları iletmek mümkün olmaktadır.

Kalp hastalıklarının tanısında çok önemli bir yere sahip olan yüzeyel elektrokardiyografi (EKG) merkezimizde düzenli olarak uygulanmaktadır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın