Enflamatuar kalp hastalığının tetikleyicileri

Enflamatuar kalp hastalığının tetikleyicileri

Paylaşın!
Okuma süresi: 2 dakika

Kalp sağlığı için ciddi sonuçlar doğurabilecek olan enflamatuar kalp hastalığının tetikleyicileri büyük önem taşıyan faktörlerdir.

Enflamatuar kalp hastalığı, hepsinin ortak bir noktası olan bir dizi farklı altta yatan faktör tarafından tetiklenebilir. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

  • Enfeksiyonlar ve Mikrobiyal Tetikleyiciler: Bu mikroskobik istilacılar vücudunuza gizlice girerek kan dolaşımınıza karışır ve sonunda kalbinize doğru yol alırlar. Kalbinize ulaştıklarında, kalp dokularınıza yapışır ve saldırmaya başlarlar. Bağışıklık sisteminiz bu yabancı istilacıları etkisiz hale getirmeye çalışırken, kalp dokularınız çapraz ateşe yakalanır ve iltihaplanmanın artması yarardan çok zarara neden olur.
    • Virüsler: Herpes virüsü, Epstein Barr virüsü, Hepatit B ve C, İnfluenza, Covid19 ve benzerleri
    • Bakteriler: Mycobacterium tuberculosis (tüberküloza neden olan bakteri), Borrelia Burgdorferi (Lyme hastalığına neden olan bakteri), streptokok türleri ve benzerleri
    • Mantarlar: Aspergillus türleri (zehirli küflerde bulunur), Candida türleri (tipik olarak maya enfeksiyonlarına neden olur), histoplazma türleri (tipik olarak kuş ve yarasa dışkılarında bulunur) ve benzerleri
    • Parazitler: Trypanosoma cruzi ve babesia türleri dahil – her ikisi de kene ve diğer böcek ısırıkları yoluyla bulaşabilir
  • Otoimmün Bozukluklar: Lupus, romatoid artrit ve enflamatuar bağırsak hastalığı gibi bazı otoimmün bozukluklar da enflamatuar kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Otoimmünite geliştiğinde bağışıklık sistemi zaten dengesizdir. Bu da bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kalp dokuları da dahil olmak üzere diğer dokulara saldırmaya başlamasını daha olası hale getirir.
  • Çevresel Faktörler: Toksinlere maruz kalmak detoksifikasyon yollarını zorlayabilir ve bağışıklık sistemini bozabilir. Bu durum da enflamasyonun artmasına ve bağışıklık hücrelerinin daha reaktif hale gelmesine izin verir. Bu toksinlerin başlıcaları şunlardır:
    • Çevresel toksinler: Temizlik ürünlerinde, kişisel bakım ürünlerinde, oda spreylerinde ve yapı malzemelerinde bulunanlar gibi
    • Kirleticiler: İç ve dış ortam havasında veya musluk suyunda bulunanlar gibi
    • Küfe maruz kalma: Zehirli küf sporları evinizde veya iş yerinizde gizleniyor olabilir
    • Bazı ilaçlar: Sülfonamidler, penisilinler ve Digoksin gibi

Yukarıda başlıcaları sayılan enflamatuar kalp hastalığının tetikleyicileri kimi zaman belirgin (enfeksiyonlar gibi), kimi zamansa gizli (çevresel toksinler veya küf maruziyeti gibi) olabilir. Bu tetikleyiciler kimi zaman bakteryel endokarditte olduğu gibi enfeksiyon ajanının doğrudan etkisi, kimi zaman romatizmal kalp hastalığında olduğu gibi enfeksiyon ajanına karşı verilen bağışıklık tepkisinin ajan ortadan kalktıktan sonra da kalp dokusuna zarar vermeye devam etmesi, kimi zaman da toksinlerde olduğu gibi enflamasyonu doğrudan uyarılması şeklinde olabilir. Bu reaksiyonlar tetikleyicinin cinsine göre farklı enflamasyon tiplerinde ortaya çıkabilir.

Randevu alın