Günümüzde çoğu insanın beslenme düzeni içinde potasyum içeren besinler yeterince bulunmadığından, çoğu kişi sorun yaşıyor.
Vücuttaki sıvı –elektrolit dengesini sağlayan potasyum çeşitli hücre işlevlerinde önemli bir rol üstlenir. Potasyumun yeterli tüketimi sağlıklı ve doğru çalışan bir vücut için önem taşır.
Potasyum, hücre içi sıvıda yüksek miktarda bulunan pozitif yüklü bir elementtir. Vücuttaki sıvı- elektrolit dengesini sağladığından hayati öneme sahip bir mineral olan potasyumun eksikliği ve fazlalığı ciddi semptomlara yol açabilmektedir. Besinler ile alınan potasyum ince bağırsaklardan emilirken, atımı böbrekler tarafından gerçekleştirilir. Yetişkinlerin günde en az 2 gram potasyum alması gerekmektedir.
Potasyum vücutta sodyum ile birlikte çalışarak sıvı dengesini ve hücre içi sıvının devamlılığını sağlar. Vücutta iskelet ve kalp kası aktivitesi için potasyuma ihtiyaç duyulur. Bunun yanı sıra temel besin öğelerinden karbonhidrat ve protein metabolizmasında yer alan potasyum vücudun temel enerji kaynağı olan glikozun glikojen şeklinde depolanmasını ve protein biyosentezini sağlar. Ayrıca potasyum eletrokimyasal uyarıların iletimini sağlar ve kas kasılmasını düzenler.
Kalsiyum ve sodyum gibi potasyum da bazı gıdalarda bulunan bir mineraldir. Diyette doğru miktarda potasyum olması sağlıklı kalmaya yardımcı olur, bu nedenle bol miktarda potasyum içeren besinler tüketmekte yarar vardır.
Sağlıklı yiyeceklerin çoğu potasyum içerir. Aşağıda listelenen besinler potasyum açısından yüksektir.
- Muz, portakal, kavun, kayısı, şeftali, greyfurt gibi meyveler
- Kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm ve hurma gibi bazı kuru meyveler
- Ispanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler
- Lahana, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası gibi lahanagiller
- Patates, tatlı patates, kereviz, havuç gibi kök ve yumrulu sebzeler
- Salatalık, kabak, balkabağı gibi kabakgiller
- Mantar cinsleri
- Bezelye, bakla, taze fasulye gibi taze baklagiller
- Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri
- Kuru fasulye, barbunya fasulyesi, soya fasulyesi, nohut ve mercimek gibi baklagiller
- Tam buğday, yulaf, tam çavdar, esmer pirinç, mısır ve darı gibi tam tahıllar
- Kinoa, karabuğday, çiya ve teff gibi tahılımsılar
- Et, tavuk ve balık gibi et ürünleri (taze veya donmuş olanlar)
Kadınlar her gün 2.600 mg, erkekler ise 3.400 mg potasyum almalıdır. Ancak böbrek hastalığı varsa ihtiyaçlar farklı olabilir. Böbrek hastalığı olan bazı kişiler kılavuzda belirtilenden daha az potasyum almalıdır. Böbrekler iyi çalışmıyorsa, vücutta çok fazla potasyum kalabilir ve bu da ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle böbrek hastalığı olanlar potasyum içeren besinler konusunu doktoruyla konuşmalıdır.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.