Sevilen yiyecekler

Sevilen yiyecekler

Paylaşın!
Okuma süresi: 3 dakika

Pek çok kişi tarafından çok sık tüketilen ve çok sevilen yiyecekler hakkında pek çok söylencenin gerçekliğinin iyi değerlendirilmesi gerekli.

Çok yaygın tüketildikleri halde, yararları ve zararları hakkında çok çeşitli yorumlar bulunan yiyecekler var. Bu gibi sevilen yiyecekler konusunda ayrıntılara dikkat etmekte yarar vardır. Bu sevilen yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:

Yumurta

Yumurtada bol miktarda protein ve kolin gibi başka pek çok yararlı besin öğesi bulunur. Yumurtanın içerdiği kolesterol ise sık sık dile getirilir. Tek bir yumurtada yaklaşık 200 miligram kolesterol bulunur. Buna rağmen, yumurta yemenin kalp hastalığı veya felç riskini artırdığına dair çok az kanıt vardır. Günde bir yumurta muhtemelen iyidir. Ancak yumurtayı yağda kızartmak yerine başka pişirme tekniklerini kullanmak tercih edilmelidir. Ayrıca, çeşitli gıdaların hazırlanması sırasında içine katılan yumurta miktarı da hesaba katılmalıdır.

Kahve

Birçok insan güne taze bir fincan kahve ile başlamayı sever. Kahve kanser veya kalp hastalığı riskini artırmaz (ancak araştırmalar filtrelenmemiş veya French press kahvenin kolesterolü yükseltebileceğini göstermektedir). Hatta iştahı kesmek ve Parkinson hastalığı ve safra taşı gibi bazı rahatsızlıkların riskini azaltmak gibi faydaları bile olabilir. Kafein duyarlılığı veya gebelik gibi durumlar yoksa, içine krema, şeker veya şurup katmamak şartıyla günde 2- 3 fincan kadar kahve içilebilir. Ancak, akşam saat 17:00’den sonra içilen kahvenin gece uyku kalitesini bozma olasılığı vardır.

Çikolata

Sütlü çikolatalar ve çikolatalı şekerlemeler . Ama bitter çikolata biraz daha iyidir. Antioksidanlar içerir. Ve kalp sağlığı, diyabet, beyin fonksiyonu ve daha fazlasına yardımcı olabileceğine dair kanıtlar var. Ancak etiketi okuduğunuzdan emin olun. Çikolata en az %70 kakao içermediği sürece bu faydalar geçerli değildir.

Kırmızı Şarap

Kırmızı şarap kalp sağlığına faydalı resveratrol içerir. Üzüm, elma, ahududu ve diğer meyveler de öyle. Ancak ara sıra veya hatta günlük bir kadeh şaraptan alınan resveratrol miktarı, sağlığınız üzerinde gerçek bir fark yaratmak için yeterli değildir. Eğer hoşunuza gidiyorsa ölçülü bir şekilde kırmızı şarap içebilirsiniz. Ama zaten içmiyorsanız, başlamanıza gerek yok. Fazla alkol içmenin, kırmızı şarap bile olsa, sağlıklı olmadığını unutmayın.

Kırmızı Et

Küçük bir biftek, kalsiyum, demir, magnezyum ve B12 vitamini gibi besinlerin yanı sıra 40 gramdan fazla protein içerir. Ancak aynı zamanda bir miktar doymuş yağ ve kolesterol de içerir. Kırmızı etin felç, kalp hastalığı ve bazı kanserler için daha büyük bir risk oluşturduğuna dair kanıtlar vardır. Sosis, pastırma ve salam gibi işlenmiş etler özellikle sağlıksızdır. Kırmızı eti haftada yaklaşık 500 gram veya günde 100 gram ile sınırlayın. Yağsız etleri tercih edin ve şarküteriden kaçının.

Ekmek

Ekmekteki tam tahıllar iyi bir besin ve lif kaynağı olabilir. Ayrıca kalp hastalığı, kanser, diyabet ve diğer rahatsızlıklara yakalanma riskini de azaltır. Ancak piyasata satılan ekmekler içinde gerçek tam tahıllı olanını bulmak kolay değildir. Tahılların rafine edildiğine ve tam olmadığına dair bir ipucu, pakette “zenginleştirilmiş” yazmasıdır. Tüketilen tahılların en az yarısının tam tahıllardan gelmesi önerilmektedir. Bu durumun iki çaresinden biri güvenilir yerlerden tam tahıllı ekmek almak, ikincisi ise evde tam tahıllı ekmek yapmaktır.

Salata

Marul yerine koyu yapraklı yeşillikleri tercih etmek en iyisidir. Ancak, salataya kruton veya benzeri eklentilerden kaçının. Salata sosu olarak Caesar veya Ranch gibi yüksek yağ içeren soslar yerine sızma zeytinyağı ve limon (veyasirke) kullanın. Son zamanlarda çok revaçta olan nar ekşisi ve nar ekşili soslar bazen fazla şeker içerebildiğinden kuuanırken dikkatli olmakta yarar vardır.

Patates ve tatlı patates

Patates aslında az yağlı karbonhidrat enerjisi, vitaminler (C ve A) ve potasyum açısından iyi bir kaynaktır, kabuğu da harika bir lif kaynağıdır. Tatlı patatesler günlük A vitamini ihtiyacının 1,5 katı ile daha da iyidir. Haşlanmış, fırında veya közlenmiş patates, kızartmadan daha iyi bir seçimdir. Patatesi pişirirken çok yumuşamamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, piştikten sonra bir gece buzdolabında bekleyen patatesin içindeki nişasta önemli ölçüde dirençli nişastaya dönüşerek bağırsak sağlığına önemli katkılarda bulunur.

Meyve Suyu

Meyveleri evde sıkıyorsanız fazla sorun yok. Ancak hazır meyve sularında çok fazla şeker bulunabilir ve bu durum sorun yaratabilir. Meyveleri bütün olarak yemek daha da iyidir, bu şekilde meyvedeki bütün besleyicileri almak mümkün olur.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın