Ingiltere elektronik sigarayı yasaklıyor

Ingiltere elektronik sigarayı yasaklıyor

Paylaşın!

Elektronik sigara kullanmaya başlayan gençlerin sayısındaki artışla mücadele planlarının bir parçası olarak Ingiltere elektronik sigarayı yasaklıyor.

İngiliz hükümeti, elektronik sigara kullanmaya başlayan gençlerin sayısındaki artışla mücadele planlarının bir parçası olarak tek kullanımlık elektronik sigaraların yasaklanacağını açıkladı. Ayrıca elektronik sigaraların çocuklara pazarlanmasını önlemek ve reşit olmayanlara yönelik satışları hedef almak için de önlemler alınacak. Planları Pazartesi günü açıklayan Sunak, çocuklarda elektronik sigara kullanımını engellemek için “güçlü adımlar” atılmasının doğru olduğunu söyledi.

Action on Smoking and Health (Ash) yardım kuruluşunun rakamları, 2020’de %4,1 olan 11-17 yaş arası gençlerin %7,6’sının artık düzenli olarak ya da ara sıra sigara içtiğini gösteriyor.

Başbakan Rishi Sunak, sigarayı bırakmaya çalışan yetişkin tiryakilerin teklifler kapsamında elektronik sigara gibi alternatiflere hala erişebileceklerini belirtti. Hükümet, yasağın Birleşik Krallık genelinde uygulanmasının beklendiğini söyledi. Sunak, önerilerin çocukların erişimini kısıtlamak ve sigarayı bırakmaya çalışan yetişkin tiryakilerin erişimini sürdürmek arasında doğru bir denge kurduğunu öne sürdü.

Hükümete göre 18 yaşından küçüklere elektronik sigara satmak yasa dışı olmasına karşılık, tek kullanımlık elektronik sigaralar genellikle yeniden doldurulabilir olanlardan daha küçük, daha renkli ambalajlarda satılır ve gençlerin elektronik sigara kullanımındaki endişe verici artışın arkasındaki temel itici güçtür.

NHS’ye göre elektronik sigara, sigaradan önemli ölçüde daha az zararlıdır, ancak uzun vadeli risklerinin bilinmesi için yeterince uzun süredir kullanılmamaktadır. Solunan buhar, bağımlılık yapan ancak sağlık hizmetleri tarafından sigaradaki en sorunlu bileşenlerden biri olarak görülmeyen nikotin de dahil olmak üzere sigarada bulunan kimyasalları az miktarda içerebilir.

Öneriler, geçen yıl “dumansız bir nesil” yaratma çabasının bir parçası olarak 1 Ocak 2009 ve sonrasında doğanlara sigara satışının yasaklanacağının duyurulmasının ardından geldi.

Sağlık Bakanı Victoria Atkins BBC’ye yaptığı açıklamada, elektronik sigaralarla ilgili yeni yasa tasarısının bu yıl yapılması beklenen genel seçimlere kadar Parlamento’dan geçeceğinden ve 2025 yılı başlarında yürürlüğe gireceğinden emin olduğunu söyledi.

Kampanyacılar uzun zamandır tek kullanımlık elektronik sigaraların savurgan olduğunu ve lityum pilleri de dahil olmak üzere bunların yapımında kullanılan malzeme ve kimyasalların güvenli bir şekilde imha edilmelerini zorlaştırdığını savunuyor.

Ayrıca BBC Radyo 4’ün Today programında, bazı elektronik sigara kalemlerinin gençleri hastanelik edebileceğini iddia ettiği “esrar türevleri” içerecek şekilde yeniden kullanıldığına dair kanıtlar olduğu söylendi.

Son değişiklikler, yeniden doldurulabilir elektronik sigaraların çocuklara yönelik bir aromayla satılmasını durdurma ve daha sade, daha az çekici ambalajlarda üretilmelerini zorunlu kılma yetkisi de getirecek. Hükümet ayrıca dükkanların yeniden doldurulabilir elektronik sigaraları çocukların göremeyeceği ve şekerleme gibi satın alabilecekleri diğer ürünlerden uzakta sergilemelerini zorunlu kılabilecek.

Reşit olmayanlara yönelik satışların durdurulmasına yardımcı olmak amacıyla, İngiltere ve Galler’de çocuklara yasadışı olarak elektronik sigara satarken yakalanan tüm dükkanlar için ek para cezaları getirilecek.

Nikotin keseleri (dudak ve sakız arasına yerleştirilen küçük beyaz keseler) gibi elektronik sigara alternatifleri de çocuklar için yasaklanacak. Bu keseler nikotin salgılamakta ancak tütün içermemektedir, dolayısıyla şu anda 18 yaşından küçüklere yasal olarak satılabilmektedir.

Sonuç olarak, benzer önlemleri daha önceden almış bulunan kimi başka ülkelere benzer şekilde Ingiltere elektronik sigarayı yasaklıyor.. Avustralya, Fransa, Almanya ve Yeni Zelanda da benzer planlarını açıklamış olmakla birlikte şu ana kadar sadece Yeni Zelanda bu planları uygulamaya koydu. İskoç ve Galler hükümetleri de ya kendi parlamentolarında çıkaracakları yasalarla ya da Birleşik Krallık çapında alınacak tedbirleri destekleyerek yasak getireceklerini açıkladılar. Ayrıca, elektronik sigaralara tütünle aynı seviyede vergi getirilmesi için çağrılar yapılırken, Avustralya e-sigaraları sadece reçeteyle satılabilir hale getirdi.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın