Kahve ve ölüm riski ilişkisi

Kahve ve ölüm riski ilişkisi

Paylaşın!

Kahve ve ölüm riski arasında tersine bir ilişki var. Ilımlı miktarda kahve içerek öüm riskini azaltmak mümkün.

Annals of Internal Medicine dergisinde yeni yayınlanan bir araştırmaya göre,  her gün 1,5 ila günde 3 fincanı aşmayan miktarda kahve içenlerde ölüm riski hiç içmeyenlere oranla % 30 daha düşük bulundu. Bu çalışma İngiltere’de 500 000 üzerinde kişiyi kapsayan UK Biobank verilerine dayanan 7 yıllık takip sonuçlarını kapsıyor. Üstelik, bu azalma hem kanser, hem de kalp ve damar hastalıklarından ölümleri kapsıyor. 

Araştırmacılar katılımcıları tatlandırıcısız kahve içenler, yapay tatlandırıcılı kahve içenler, şekerli kahve içenler ve kahve içmeyenler olmak üzere dört kategoriye ayırdı. Kafeinsizden hazır kahveye kadar her türlü kahve çalışmaya dahil edildi.

Şekersiz kahve veya şekerli kahve içenler, kahve içmeyenlere göre çalışma süresi boyunca %30 daha düşük ölüm riskine sahipti. Kahveye eklenen ortalama şeker miktarı bir çay kaşığı (yaklaşık 4 gram) civarında idi. Buna karşılık, kahvesini tatlandırıcı ile içenlerde ölüm riski hiç kahve içmeyenlerle hemen hemen aynı bulundu. Araştırmacılar bunun tatlandırıcının yarattığı bir durum olmaktan ziyade tatlandırıcı kullanan kişilerde obezite ve diyabet gibi metabolik sorunların daha fazla görülmesine bağlı olabileceği yorumunda bulundular. 

Fahve ve ölüm riski arasında tersine bir ilişki var.
Kahve ve ölüm riski arasında tersine bir ilişki var.

Kısacası, kahveye az miktara şeker katmakta pek fazla bir sorun yok gibi görünüyor. Ancak, şeker hastaları veya şeker tüketimini azaltmaya çalışanlar için yapay tatlandırıcılar ölçülü olmak şartıyla hala iyi bir seçenek olarak kabul edilebilir. 

Araştırmacılar bu sonucun kahvede bulunan antioksidanlara bağlı olduğunu düşündüklerini belirtiyorlar. Kahve; çeşitli meyvelerde ve patlıcanda da bulunan bir polifenol olan klorojenik asit bakımından zengindir. Bu polifenol 2017 yılında European Journal of Nutrition‘da yayınlanan bir çalışmaya göre sağlıklı bir kiloyu korumaya ve diyabet riskini azaltmaya destek olmaktadır. kla bağlantılıdır.göre kafeinli kahve, Parkinson hastalığı ve karaciğer sirozu riskini azaltıyor JAMA’da yayınlanan bir  çalışmada da, kafeinli kahvenin Parkinson Hastalığı ve karaciğer sirozu riskini azalttığı gösterilmişti.

Bu çalışma kahve ve ölüm riski arasındaki tersine ilişkiyi vurgulamak açısından oldukça önemli olmakla birlikte, hala bu çalışmayı destekler nitelikte daha fazla veriye ihtiyaç bulunuyor. Günde 3 fincanı aşan kahve tüketiminin kalp fonksiyonları üzerine olumsuz etki ettiğini biliyoruz. Bu nedenle, kahveyi ılımlı miktarda tüketmeye dikkat etmek gerek.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın