Guarana

Guarana: Doğal bir enerji kaynağı

Paylaşın!

Guarana, Amazon kabileleri tarafından yüzyıllardır kullanılan ve günümüzde çoğu enerji içeceği içinde bulunan doğal bir kafein kaynağıdır.

Brezilya’ya özgü bir bitki olan guarana (Paullinia cupana) meyveleri insan gözünü andırır ve yüksek kafein içeriğinin yanısıra başka birçok fizyolojik etkiye de sahiptir.

Guarana, çok yüksek kafein içeriğine sahiptir. Kahvede ağırlığının %2’si kadar kafein bulunurken, bu oran guaranada ağırlığının %3.6’sı ila %5.8’i kadardır. Enerji içeceklerinde kullanılmasının temel nedeni de budur.

Günümüzde üretilen enerji içeceklerinin birçoğunun içerisinde doğal bir kafein kaynağı olan guarana bulunur. Amazon kabileleri tarafından tedavi edici özellikleri nedeniyle yüzyıllardır kullanılan bu bitki afrodizyak etkisiyle de bilinir. 17. yüzyılda bir Cizvit misyoneri, guarana kullanan Amazon yerlilerinin iki gün boyunca açlık hissetmeden avlanabildiklerini yazmış.

Guarana meyveleri
Guarana meyveleri

Kavrulmuş guarana tohumlarından yapılan hafif acımsı ve kahveye benzer kokusu olan içecek Güney Amerika’da oldukça popülerdir. Guarana ayrıca tanen, saponin , nişasta, uçucu yağlar  ve keskin yeşil bir yağ içerir.

Bilimsel araştırmalar guarana kullanımının yorgunluğa karşı etkili olabileceğini göstermektedir. Bu bitkinin içerdiği tanenler ve benzeri diğer bileşenler kafeine ek uyarıcı etkilere sahiptir.

Guarana doğal bir enerji içeceği olmasının yanı sıra sağlığa yönelik birçok faydasıyla da bilinir.

Bu bitkinin genellikle iyi bir güvenlik profili mevcuttur ve düşük- orta derecede dozlarda toksisitesi azdır. Yüksek dozlardaki yan etkiler de genellikle yüksek kafein tüketiminin yan etkilerine benzer.

  • Çarpıntı
  • Uykusuzluk
  • Başağrıları
  • Kasılmalar
  • Anksiyete
  • Sinirlilik
  • Mide sorunları
  • Titreme

Ayrıca kafeinin bağımlılık yapabileceği de unutulmamalıdır.

Kafein plasentadan geçerek bebekte gelişim bozukluklarına yol açabileceği için gebeler (ve süt veren anneler) guarana tüketmekten kaçınmalıdır.

Guarana için tavsiye edilen bir doz olmamakla birlikte, yapılan çalışmalar günde 50- 75 mg gibi düşük dozların bile sağlık yararları için yeterli olduğunu göstermektedir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın