Metabolizmayı harekete geçirmek

Metabolizmayı harekete geçirmek

Paylaşın!

Çoğu kişi metabolizmasının yavaş olduğunu düşünüyor ve metabolizmayı harekete geçirmek için çeşitli arayışlara girmiş bulunuyor.

Yaş, cinsiyet ve genetik faktörlerin de etkili olduğu metabolizma hızınızı yaptığınız seçimlerle hareketlendirmeniz mümkün. Bunun için  en temel yol tartışmasız düzenli egzersiz yaparak kas dokusunu arttırmaktır. Yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet gibi aerobik bir egzersizi günlük olarak yapmaya çalışın. Haftada 2-3 gün ağırlık çalışması, yoga yada pilates yaparak da kas dokunuzu arttırabilirsiniz.

Ayrıca su tüketimi metabolizmayı harekete geçirmek için çok önemli. Ortalama bir insan için, içilmesi gereken su miktarı vücut ağırlığının 1/50’si olarak öngörülür. Örneğin, 75 kg ağırlığında bir kişinin günde 1,5 litre, yani yaklaşık 8 bardak sıvı alması gerekir. Ancak bu genel bir hesaplamadır, iklime, ortam sıcaklığına ve ortamın nemine göre değişir. Alınacak su miktarını mevcut hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da etkiler, bu nedenle su miktarıyla ilgili doktorun da görüşünün alınması gerekir.Yapılan çalışmalar fazla su içen ve spor yapan bireylerin az su içen sporculara nazaran daha fazla kalori yaktığını ve daha kolay zayıfladığını göstermektedir.

Metabolizmayı hızlandırmak

Sofralarınızda baharatlara daha fazla yer açın.  Özellikle acı biber ve zencefil kullanımı metabolizmanızın aktivasyonu için etkilidir ancak özellikle mide hassasiyeti olan bireyler bu yönteme başvurmamalıdır.

Tükettiğiniz karbonhidratları azaltıp kaliteli proteinlerle değiştirin. Az yağlı et grupları, yumurta ve süt ürünleri sizin için biçilmiş kaftandır.

Metabolizmayı harekete geçirmek için uzun süreli açlıklardan uzak durun. Açlık süreniz arttıkça aksine metabolizmanız yavaşlar. Bu sebeple kilo kontrolünüzü sağlamak için kesinlikle şok diyetler yapmayın.

Yeşil çay tüketin. Araştırmalar 1-2 bardak yeşil çay içmenin egzersizle desteklendiğinde metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir.

Düzenli ve rutin bir uyku sizi her zaman daha aktif tutacaktır.

Kahvaltıyı atlamayın. Colorado üniversitesinde 3000 kişi ile yapılan çalışmada kahvaltı yapanların yapmayanlara nazaran daha fazla ve etkili kilo verdiği görülmüştür.

Rutin hayatınızdaki hareket alanlarınızı arttırın ( toplu taşımalardan 1-2 durak erken inmek, asansör kullanmamak, yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek gitmek gibi)

Bu arada özellikle en çok yanıltıcı ve sık karşılaştığınız KARIN YAĞLARINI YAKAN İÇECEK, BASEN YAĞLARINI YAKAN YİYECEK gibi başlıklara itibar etmeyiniz çünkü hiçbir yiyecek yada içecek yağ yaktırmaz!

Metabolizmayı harekete geçirmek için özel bir gıda yok

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Yazar: <br>Dyt. Merve Akmehmet
Yazar:
Dyt. Merve Akmehmet

29 Aralık 1984 Rize doğumluyum. İlköğretimimi Rize’de tamamladıktan sonra ortaokulu Bahçeşehir Koleji, liseyi Cağaloğlu Anadolu Lisesinde tamamlayıp; Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum.
13 yıldır diyetisyenlik yapıyorum.
Bizim mesleğimiz sadece insanlara beslenme programı yazıp onları takibe almak değil; Bir nevi onların arkadaşı, sırdaşı, kimi zaman ablası kimi zaman kızları olmak demek. 
Bu sebeple işimi çok severek yapıyorum. İnsanların hayatlarına pozitif yönde dokunmak ve bunun yarattığı etkileri görmek paha biçilemez.

Randevu alın