En iyi diyetler

En iyi diyetler

Paylaşın!

Basında, televizyonda ve sosyal medyada pek çok çeşit diyetten söz ediliyor. En iyi diyetler hangileri, bu konuda karar vermek zor.

2022 yılında en iyi diyetler

ABD’de yayınlanan US News and World Report dergisi, her yıl olduğu gibi, 2022 için de en iyi diyetler listesini yayınladı.

Bu listeyi diyet, beslenme, obezite, gıda psikolojisi, diyabet ve kalp sağlığı konularında uzman 27 kişilik bir jüri oluşturduğu ve jürinin kararında 7 faktörün dikkate alındığı belirtildi.

  • Uygulama kolaylığı
  • Kısa dönemde kilo verdirici etkisi
  • Uzun dönemde kilo verdirici etkisi
  • İçerdiği besin öğeleri
  • Güvenliği
  • Diyabeti önleyici ve kontrol edici etkisi
  • Kalp hastalıklarını önleyici ve kontrol edici etkisi

Buna göre, 2022 yılının en sağlıklı diyetlerinin başında, yıllardır olduğu gibi yine Akdeniz Diyeti yer alıyor. Bu beslenme düzeninde yoğun sebze ve meyve, tahıllar, zeytinyağı, az yağlı süt ürünleri, kuruyemiş, beyaz et ve baklagillerin tüketimi ön planda ve kırmızı et tüketimi sınırlı (haftada 1- 2 kez).

Ana hatlarıyla akdeniz diyeti

İkinci sırayı ise yine yıllardır olduğu gibi DASH diyeti ve yarı vejetaryen Flexitarian diyeti paylaşıyor. DASH beslenme düzeni daha çok hipertansiyon hastalarına tavsiye ediliyor. İçeriğinde bol sebze ve meyve ile birlikte az yağlı proteinler ve tam tahıllar mevcut ve şeker ve katı yağ kullanımına izin verilmiyor, tuz tüketimi de kısıtlanıyor. Flexitarian diyetinde ise haftanın belli günlerinde hayvansal gıdaların tüketimi serbestken, kalan günlerde ise et grubu tümüyle çıkartılıyor.

Flexitarian diyet prensipleri
Flexitarian diyet prensipleri

Dördüncü sıradaki MIND diyeti, Akdeniz diyetiyle DASH diyetinin karışımı gibi düşünülebilir. Beşinci sıradaki Mayo Clinic diyeti ise, sebze, meyve ve tam tahılları ön plana alan ve hayvansal gıdaları, yağları ve tatlıları daha geri plana atan bir beslenme rejimi ve birlikte her gün düzenli fiziksel aktivite öneriliyor.

Mayo Clinic diyeti gıda piramidi

Uzun lafın kısası bilimsel veriler dengeli, çeşitliliği yüksek ve kaliteli beslenmenin hayati önemini
vurguluyor. Kilo kontrolünüzle veya sağlık durumunuzla alakası herhangi bir sorun yaşıyorsanız lütfen
bunu kulaktan dolma bilgilerle değil konusunda uzman meslektaşlarımızla çözün.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Yazar: <br>Dyt. Merve Akmehmet
Yazar:
Dyt. Merve Akmehmet

29 Aralık 1984 Rize doğumluyum. İlköğretimimi Rize’de tamamladıktan sonra ortaokulu Bahçeşehir Koleji, liseyi Cağaloğlu Anadolu Lisesinde tamamlayıp; Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum.
13 yıldır diyetisyenlik yapıyorum.
Bizim mesleğimiz sadece insanlara beslenme programı yazıp onları takibe almak değil; Bir nevi onların arkadaşı, sırdaşı, kimi zaman ablası kimi zaman kızları olmak demek. 
Bu sebeple işimi çok severek yapıyorum. İnsanların hayatlarına pozitif yönde dokunmak ve bunun yarattığı etkileri görmek paha biçilemez.

Randevu alın