Menopoza girdikten sonra kilonuz pek değişmediği halde göbeğiniz mi ortaya çıktı? İşte buna menopoz göbeği deniyor ve çaresi var.
40’lı yaşlardan sonra kilo almak kaçınılmaz gibi görünüyorsa da, aslında bunun böyle olması gerekmiyor. İlerleyen yaşla birlikte doğal olarak gerçekleşen hormonal değişiklikler sonucunda menopoz belirtileri ortaya çıksa da, bu durumun şişmanlamanız sonucunu getirmesine gerek yok.
Menopoz göbeği nedenleri
Menopozla birlikte vücuttaki yağlar yer değiştirir ve bel çevresinde ve göbekte daha fazla yağ toplanmaya başlar. Kilo artışı olmasa bile vücuttaki yağ dokusunun hormonal değişiklikler sonucu dağılımının değişmesi menopoz göbeğinin oluşumunun temel nedenidir.
Menopoza yaklaşırken östrojen düzeyleri azalmaya başlar ve metabolizma yavaşlar. Bu durum kilo vermeyi güçleştirir ve bel çevresindeki yağların artmasına yol açar. 50 ve 60 yaş arasında kadınlarda ortalama yılda 1,5 kg ağırlık artışı gözlenir.
Menopoz göbeğinin oluşumunda sadece östrojen düzeyleri etkili değildir. Menopozla birlikte daha belirgin hale gelen kimi başka sorunlar da bu konuda etkili olabilir. Menopoz göbeğine zemin hazırlayan sorunlar aşağıda sıralanmıştır:
- Östrojen düzeylerinde azalma
- Metabolizmada yavaşlama
- Fiziksel aktivite azalması
- Uyku sorunları
- Kötü stres yönetimi
Yol açabildiği sağlık sorunları
Menopoz göbeği sadece bir göstergedir. Bu duruma yol açan değişimler başka kimi sağlık sorunlarına da davetiye çıkarabilir. Bu sorunların aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Kalp ve damar hastalıkları riskinde artış
- Hipertansiyon
- Kanser
- Safra kesesi sorunları
- Osteoartrit (eklem kireçlenmeleri)
- Şeker metabolizması bozuklukları (kan şekeri dengesizliği, insülin direnci, tip 2 diyabet)
- Yağ metabolizması bozuklukları (kolesterol ve trigliserid yükselmesi)
Menopoz göbeği ile mücadele
Menopoz göbeği oluşmasını önlemek veya ortadan kaldırmak mümkündür. Bu durum için aslında sağlıklı yaşam koşullarını uygulamak dışında başka önleme gerek yoktur. Bu koşullar şu şekilde sayılabilir:
- Menopoz dönemine uygun sağlıklı beslenmek
- Kalori alımını azaltmak
- Yeterli mikrobesleyici (vitamin ve mineral) almaya dikkat etmek
- Şekerli ve unlu gıdalardan ve sağlıksız yağlardan uzak durmak
- Alkol alımını kısıtlamak
- Düzenli ve yeterli egzersiz
- İyi bir uyku düzeni
- İyi bir stres yönetimi
Bu koşulları sağlayarak sadece menopoz göbeğinden kurtulmakla kalmazsınız, aynı zamanda ortaya çıkabilecek pek çok sağlık sorununu da önlemek veya ötelemek olanağına kavuşursunuz. O nedenle, sağlıklı yaşam koşulları herkes için gereklidir, ama menopoz dönemindeki kadın için daha da gereklidir.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.