Kereviz, lif ve besleyici oranları yüksek, kalorisi ve glisemik indeksi oldukça düşük, keskin kokulu ve lezzetli bir kış sebzesidir.
Kereviz düşük nişastalı olmasıyla diğer kök sebzelerden ayrılır. Kereviz, oldukça yumrulu ve pürüzlü bir görünüme sahip olduğu için soymak biraz pratik ve iyi bir soyma bıçağı gerektirir.
Bir fincam 156 gr) çiğ kerevizde bulunan besleyici değerleri aşağıdadır.
Kalori 66
Yağ: 0.5g
Sodyum: 156mg
Karbonhidratlar: 14g
Lif: 2.8g
Şeker: 2,5g
Protein: 2.3g
K Vitamini: 64mcg
Kalsiyum: 67,1 mg
Demir: 1,1 mg
Potasyum: 468mg
Magnezyum: 31.2mg
Çinko: 0,5 mg
C Vitamini: 12,5 mg
B6 Vitamini: 0,3 mg
Karbonhidrat
Bir kök sebze olmasına rağmen kerevizde doğal olarak oluşan şeker oranı düşüktür ve fincan başına sadece 2,5 gramdır. Çiğ kerevizin GI değeri 35’tir ve bu düşük bir değerdir (55’in altındaki her değer düşük GI olarak kabul edilir). Kerevizde az miktarda çoğunlukla doymamış yağ ve az miktarda protein bulunur.
Kereviz genellikle bilinmese de, içerdiği vitaminler, antioksidanlar ve lifler nedeniyle çoğu beslenme planına sağlıklı bir katkı sağlayabilir.
Kan ve Kemik Sağlığını Destekler: 1 porsiyon kereviz, kadınlar için yeterli K vitamini alımının %71’ini ve erkekler için %53’ünü sağlar. K vitamini kanın pıhtılaşma süreci için gerekli olmasının yanı sıra kemik sağlığı için de önemlidir. Kereviz kökü ayrıca kemik büyümesi için gerekli olan fosfor mineralini de az miktarda sağlar.
Hücre Hasarını Onarır: Çoğu meyve ve sebze gibi kereviz de antioksidanlar içerir. Bu faydalı bileşikler oksidatif stresin neden olduğu hasarı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Bağırsak Sağlığını Destekler: Diğer diyet lifi kaynakları gibi kereviz de tok hissetmeye yardımcı olarak kilo yönetimine destek olabilir. Lif ayrıca kalp ve sindirim sağlığını destekler ve bağırsaklardaki faydalı bakterilerin beslenmesini sağlar.
Düşük FODMAP içerir: Kereviz düşük FODMAP diyeti için uygundur. Fermente edilebilir oligo-, di-, mono-sakkaritler ve polioller veya FODMAP’ler, irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bağırsak hastalıkları olan kişilerde sindirim semptomlarına neden olabilen kısa zincirli karbonhidratlardır.
Coumadin (warfarin) veya diğer bazı kan sulandırıcı ilaçlar alanlar için kerevizin içerdiği K vitamini sorun yaratabilir. Bu nedenle gerektiğinde bir doktorla görüşmek yararlıdır. Ayrıca, tüm kök sebzeler gibi bu sebze de nitrat bakımından zengindir. Ayrıca, kereviz de çoğu başka sebze gibi allerji riski taşır.
Kök sebzeler diğer bazı sebzelere göre nitrat bakımından daha yüksektir. Çoğu insan için nitratlar tehlikeli değildir ve hatta sağlık açısından faydalar sağlayabilir.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.