Cinsel arzunun hormonların yanı sıra psikolojik faktörlerden de etkilendiği kadınlarda libidoyu destekleyen takviyeler ilgi konusudur.
Kadınlarda libidoyu destekleyen takviyeler genellikle doğal bitkilerin, minerallerin ve vitaminlerin bir kombinasyonundan oluşur. Bu formülasyonlar genellikle her biri dolaşımı hızlandırmak veya kan akışını artırmak gibi farklı bir amaca sahip olan çok sayıda aktif madde içerir.
Başlıca kadınlarda libidoyu destekleyen takviyeler aşağıda sıralanmıştır:
B3 vitamini (niasin): Niasin olarak da bilinen B3 vitamini enerji üretimini artırır, bu da güçlü cinsel aktivitelerde bulunmak için gereklidir. Ayrıca, B3 vitamini kan akışını iyileştirerek daha güçlü orgazmlara neden olur.
B6 vitamini (piridoksin): B6 vitamini, özellikle menopoz öncesi dönemdeki kadınlar için gereklidir. Bu vitamin seks hormonlarını dengeler ve östrojen üretimini, testosteronu, kırmızı kan hücrelerini, serotonin ve dopamin üretimini düzenleyerek libidoyu artırır.
D vitamini: Bazen güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini kemik, kas ve bağışıklık sistemi sağlığı için gereklidir. Çeşitli araştırmalara göre, düşük D vitamini seviyeleri cinsel işlevin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Çoğu erişkinde D vitamini eksikliği vardır ve bu da östrojen ve testosteron üretiminin düşmesine neden olabilir. D vitamini genel ruh sağlığı ve depresyon riskini azaltmak için önemlidir, bu gibi sorunlar cinsel aktivitelere ilgi eksikliği nedeniyle cinsel dürtünün azalmasına neden olabilir.
E Vitamini: E vitamini sağlıklı bir cilt ve hormonal denge için gerekli olan bir antioksidandır. Bununla birlikte, bu vitamin testosteron ve östrojen üretimindeki rolü nedeniyle “seks vitamini” olarak da adlandırılır. E Vitamini cinsel organlara kan akışını ve oksijeni artırır, antioksidan ve yaşlanma karşıtı özellikleri nedeniyle yaşlanma sürecini azaltarak canlılığı ve dinçliği artırır.
Çinko: Sindirim, metabolik fonksiyon ve hücre gelişimi gibi çeşitli bedensel faaliyetler için gerekli olan hayati bir mineral olan çinkonun kadınlarda libidoyu artırabileceği gösterilmiştir. Ayrıca bu mineral, bir kadının cinsel istek ve işlev düzeyini etkileyen iki seks hormonu olan östrojen ve progesteronun dengelenmesine yardımcı olur.
Magnezyum: Temel bir mineral olan magnezyum, insan vücudunda 300’den fazla enzim işleminde yer alır. Her gün gerekli miktarda magnezyum almak uyku kalitesini artırır ve cinsel aktivitede bulunmak için enerji sağlar. Ayrıca, magnezyum vücudun stres tepkisini azaltır ve rahatlamayı sağlayarak iyi bir ruh haline girmeyi kolaylaştırır.
Magnezyum testosteron, östrojen ve progesteron gibi seks hormonlarının yanı sıra seks arzusunu etkileyen dopamin ve adrenalin gibi nörotransmitterlerin üretimine yardımcı olur ve cinsel dürtü ve arzuyu artırmada önemli bir takviye olabilir.
Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri anksiyete ve depresyonu azaltmaya yardımcı olur ve bu durumlar zayıf libido ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğundan, düzelmeleri cinsel isteği artırabilir. Omega 3 yağ asitleri ayrıca dopamin seviyelerini artırarak uyarılmayı teşvik edebilir, ayrıca vücuttaki iltihaplanmayı azaltır, ruh halini iyileştirir ve hormon sentezini uyarır.
Demir: Demir, cinsel isteğini artırmak için bir başka önemli unsurdur. Hücrelere oksijen sağlamak için gerekli olan bu mineralin eksikliğinde libidoyu etkileyen kansızlık ve yorgunluk oluşur, sonuç olarak ıslanma, cinsel heyecan ve orgazm olma kapasitesinde azalma ortaya çıkar.
L-arginin: L-arginin, vücudun kas oluşturmasına ve dokuları onarmasına yardımcı olan bir amino asittir ve kan basıncını düşürmeye, libidoyu artırmaya ve zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. L-arginin klitoral kan damarlarını genişletebilir, erojen bölgelere akışı artırabilir ve cinsel uyarılmaya yardımcı olabilir.
L-karnitin: Enerji üretimi ve lipid metabolizması için önemli bir amino asit olan L-karnitin’in üreme sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Yaşlandıkça azalan L-karnitin düzeylerinin desteklenmesi cinsel arzuyu olumlu etkileyebilir.
Dehidroepiandrosteron (DHEA): DHEA, böbreküstü bezleri tarafından doğal olarak üretilen ve testosteron gibi diğer hormonların sentezine yardımcı olan bir hormondur. Düşük DHEA seviyeleri, cinsel işlev bozukluğu riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Geliştirilmiş atletik performans ve kemik yoğunluğu DHEA’nın diğer iki avantajıdır.
Herhangi bir hormonal takviyeye başlamadan önce doktorla konuşmak gerekir. Hormonal takviyeler asla normal takviyeler gibi alınmamalıdır.
Ashwagandha: Cinsel istek üzerindeki güçlü etkisi nedeniyle, uzun zamandır doğal bir cinsel uyarıcı olarak kullanılan ashwagandha, kadınlarda cinsel istegi, ıslanmayı ve orgazmı arttırır. Bununla birlikte, yan etkileri ve ilaç etkileşimleri nedeniyle kullanmaya başlamadan önce doktorla görüşmekte yarar vardır.
Rhodiola: Kronik yorgunluk ve ajitasyon belirtileri varsa rhodiola denemeye değer olabilir. Bu mucize bitki, mutluluk kimyasalları olan serotonin ve dopaminin tükenmesini önlemede böbreküstü bezlerine yardımcı olur. Rhodiola’nın hızlı etki ettiği söylenir, bu nedenle cinsel aktiviteden birkaç saat önce alınması önerilir.
Maca: Maca bitkisinin kökleri binlerce yıldır doğurganlığı ve cinsel isteği artırmak için kullanılmıştır. Bu bitki ruh halini iyileştirebilir ve enerjyi artırabilir.
Dong Quai: Dong quai, regl ağrısı, kan akışının düzenlenmesi, menopoz semptomları ve hormon dengesine yardımcı olabilen hoş kokulu bir bitkidir.
Ginkgo biloba: Bu bitki iltihaplanmayı azaltmaya, kan dolaşımını artırmaya ve cinsel isteği artırmaya yardımcı olan güçlü antioksidanlara sahiptir. Ginkgo biloba’nın antidepresanların neden olduğu cinsel işlev bozukluğunun tedavisinde faydalı olduğu düşünülmektedir.
Tribulus terrestris: Tribulus terrestris, hem erkeklerde hem de kadınlarda östrojen ve testosteron seviyelerini artırabilen bir Akdeniz bitkisidir. Bu bitkinin kökü ve meyvesi binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbında ve Hint Ayurveda tıbbında libidoyu artırmak, üriner sistemi sağlıklı tutmak ve ödemi azaltmak da dahil olmak üzere bir dizi olası fayda için kullanılmaktadır.
Ginseng: Bu eski bitki için afrodizyak nitelikler iddia edilmiştir. Araştırmalardan elde edilen veriler, ginsengin libido ve çiftleşme performansı üzerinde yararlı olduğunu ortaya koymuştur.
Kava: Anksiyete ve depresyonu azaltıcı özellikleri ile bilinen bir bitki olan kava, bu etkileriyle cinsel fonksiyonların iyileşmesine de katkıda bulunabilir. Ancak, kava’nın bazıları ölümcül olabilen ciddi yan etkileri olduğu unutulmamalıdır.
Turnera diffusa (damiana): Damiana (Turnera diffusa) pelvik bölgeyi ısıtmak için iyi bilinen bir bitkisel afrodizyaktır.
Araştırmalara göre, seks arzusunu ve genel zevki artırır. Şaşırtıcı bir şekilde, menopoz sonrası kadınların bu takviyeden en fazla faydayı sağladığı görülmüştür.
Fouquieria splendens (ocotillo): Kabuğundan yararlanılan bu çalı araştırmalara göre, pelvik bölgedeki lenf akışını artırmaktadır. Özellikle yumurtalık kistleri, miyomlar, endometriozis ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları gibi pelvik bölgedeki sorunlarda faydalıdır. Ocotillo, lenf ve enerjiyi kadın üreme sistemi boyunca taşıyarak libidoya yardımcı olabilir.
Asparagus racemosus (shatavari): Shatavari kadınlarda düşük libido için en iyi ayurvedik ilaçtır ve 16. yüzyıldan beri kadın üreme sağlığını iyileştirmek için kullanılmaktadır. Ayurveda’da libido desteği, strese bağlı üreme zorlukları, doğurganlık desteği, düşük önleme ve meme kanseri önleme dahil olmak üzere çeşitli kadın üreme endişeleri (hem hamile hem de emziren kadınlarda kullanım dahil) için kullanılır.
Chlorophytum borivilianum (safed musli): Bu, geleneksel tıpta kullanılan nadir bir bitkidir. Cinsel işlevi artırır ve dünya çapında bir sağlık toniği ve afrodizyak olarak popülerlik kazanmaktadır.
Mucuna pruriens (kaunch beej): Bu bitkinin tohumları yaygın olarak afrodizyak olarak kullanılır ve cinsel dayanıklılığı artırma, arzuyu iyileştirme ve cinsel tonik olarak hareket etme yetenekleriyle bilinir.
Kekik yapraklı gratiola (brahmi): Brahmi, Ayurvedik tıpta beyin, zihin ve vücut sağlığını geliştirmek için kullanılmıştır. Bu bitki ruh halini canlandırıcı nitelikler içerir ve stres giderici olarak iyi çalışır. Stresli durumlara uyum sağlayarak bir adaptojen görevi görür.
Kadınlarda libidoyu destekleyen takviyeler kullanılmadan önce, oldukça karmaşık bir mekanizması olan kadın libidosunu bozan nedenler iyi araştırılmalı ve nedene yönelik ürün seçimi yapılmalıdır. Ayrıca, burada belirtilen takviyelerin önemli bir kısmının etkilerini destekleyen yeterli bilimsel çalışma olmadığı da hesaba katılmalıdır. Kullanılması planlanan takviyelerin yan etkileri ve diğer ilaçlarla olan etkileşimleri de dikkate alınarak doktor önerisiyle kullanılması en iyi seçenek olacaktır.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.