Eğer diyabetiniz varsa, belli aralıklarla diyabet komplikasyonlarını araştırmak sorunları baştan saptayıp önlem almak için gereklidir.
Ayaklarınızda, gözlerinizde, böbreklerinizde ve vücudunuzun diğer noktalarında sorunlara neden olabilecek diyabet komplikasyonlarını araştırmak için kimi muayeneler ve testlerle bu sorunların erken saptanması sağlanabilir ve daha ciddi sorunlara yol açması engellenebilir veya geciktirilebilir.
Hemoglobin A1c
Diyabet komplikasyonlarının çoğu çok yüksek veya çok düşük kan şekeri seviyeleriyle bağlantılıdır. Hemoglobin A1c kan testi, kan şekeri seviyelerinizin kontrolden çıkıp çıkmadığını kontrol etmenin önemli bir yoludur.
Kan şekeri seviyeleriniz sabitlenene kadar doktorunuz yılda dört kez A1c testi yapabilir. O andan itibaren muhtemelen yılda iki kez test yaptıracaksınız.
Kolesterol ve Kan Basıncı
Her randevunuzda doktorunuz, diyabetle bağlantılı olan kalp hastalığı olasılığınızı artıran şeylere dikkat edecektir. Bu amaçla kan basıncı takip edilmeli ve belli aralıklarla kolesterol ölçümleri yapılmalıdır.
Ayak Muayeneleri
Yüksek kan şekeri seviyeleri periferik diyabetik nöropatiye (bacaklarınızda ve kollarınızda ağrıya veya his kaybına neden olan sinir hasarı) yol açabilir. Bu durum ayaklarınızda bazen enfeksiyon kapabilen yaralara yol açabilir. Diyabet ayrıca ayaklarınızdaki dolaşımı azaltarak enfeksiyonların iyileşmesini zorlaştırabilir.
Bu sorunları kontrol etmek için doktorunuz veya ayak hastalıkları uzmanınız yılda en az bir kez ayaklarınızı ayrıntılı olarak muayene edecek ve gerekirse bazı ilave testler isteyecektir. Ayrıca ayaklarınızı her gün kesik, yara ve kabarcıklara karşı kendiniz de kontrol etmeniz gerekecektir.
Göz Muayeneleri
Yüksek kan şekeri seviyeleri gözünüzün retina, lens, optik sinir ve vitreus jeli gibi kısımlarına zarar verebilir. Diyabetik göz hastalığı olarak bilinen bu durum, görme sorunlarına ve kalıcı görme kaybına yol açabilen bir komplikasyondur.
Göz hasarı belirtilerini test etmek için, diyabet teşhisi ilk konulduğunda ve bundan sonra her 1 ila 2 yılda bir göz muayenesi gerekir.
Böbrek Hastalığı Testleri
Diyabetli yaklaşık her dört kişiden birinde böbrek hastalığı vardır. Böbreklerinizin doğru çalışmadığına dair işaretleri kontrol etmek için muhtemelen yılda bir kez kan ve idrar testi yaptıracaksınız. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya ailede böbrek yetmezliği öyküsü nedeniyle böbrek hastalığına yakalanma olasılığınız varsa daha sık test yaptırmanız gerekebilir.
Doktorunuz bu durumu araştırmak için kimi kan ve idrar testleriyle bazı görüntülemeler isteyebilir.
Diş ve Diş Eti Muayeneleri
Diyabet ağzınızı kurutur ve tükürüğünüzdeki şekeri artırabilir. Her ikisi de dişlerinizde plak (kötü bakteri) oluşumuna yol açar. Zamanla, tedavi edilmeyen plak diş çürümesine, diş eti hastalığına (gingivitis), periodontitise ve diş kaybına yol açabilir.
Bu nedenle, şişmiş, hassas veya kanayan diş etleri gibi diş eti sorunlarının belirtilerine dikkat edin. Temizlik ve kontrol için yılda iki kez diş hekiminize görünün.
Tiroid Testleri
Diyabet, hipotiroidizm adı verilen bir durumla bağlantılıdır. Bu hastalığa sahip olduğunuzda, tiroid beziniz metabolizmanızı kontrol eden hormonları yeterince üretemez. Bunu kontrol etmek için, belirli aralıklarla doktorunuz tiroid hormon düzeylerinizi test etmek için kanınızdan bir örnek alacaktır.
Gastrointestinal Sistem Testleri
Gastroparezi, uzun süreli yüksek kan şekeri seviyelerinin neden olduğu bir diyabet komplikasyonudur. Az miktarda yemek yedikten sonra tok hissetmek veya sindirilmemiş yiyecekleri kusmak gibi belirtiler gösteriyorsanız doktorunuz kimi incelemeler önerebilir.