Kanın temizlenmesinde ve vücut sıvı dengesinin korunmasında büyük rol oynayan böbrekleri yoran 10 alışkanlık ne yazık ki çok sık.
Hayati önem taşıyan organlar olan böbrekler, çeşitli günlük alışkanlıklardan zarar görmeye yatkın karmaşık organlardır. Böbrek hasarını genellikle önemli hastalıklarla ilişkilendiririz, ancak bazı günlük alışkanlıklar bu organların sağlıklarını tehlikeye atabilir. Bu alışkanlıkların farkında olmak böbrek fonksiyonlarını korumanın ve ileride ortaya çıkabilecek daha ciddi komplikasyonları önlemenin ilk adımıdır.
Şimdi gelin, böbrekleri yoran 10 alışkanlık neymiş, bir gözden geçirelim.
Aşırı Ağrı Kesici İlaç Kullanımı: Çoğu ağrı kesici ilaç ağrı hafifletebilir, ancak özellikle böbrek hastalığı varsa böbreklere zarar verebilir. Düzenli ağrı kesici kullanımını azaltın ve asla önerilen dozun üzerine çıkmayın.
Fazla tuz tüketimi: Tuz oranı yüksek diyetlerin sodyum oranı da yüksektir, bu da kan basıncını artırabilir ve böbreklere zarar verebilir. Yiyeceklerinizi tuz yerine otlar ve baharatlarla tatlandırın. Zamanla, yiyeceklerinizde ilave tuz (sodyum) kullanmaktan kaçınmayı daha kolay bulabilirsiniz. Ayrıca gizli tuz tüketimine de dikkat edin.
İşlenmiş Gıda tüketimi: İşlenmiş gıdalar önemli sodyum ve fosfor kaynaklarıdır. Böbrek hastalığı olan birçok kişinin diyetindeki fosforu sınırlaması gerekir. Bazı çalışmalar, böbrek hastalığı olmayan kişilerde işlenmiş gıdalardan yüksek fosfor alımının böbrekleri ve kemikleri için zararlı olabileceğini göstermiştir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza rehberlik etmesi için DASH diyetini benimseyin.
Yeterli Su İçmemek: Yeterli su tüketimi böbreklerin sodyum ve toksinleri vücuttan temizlemesine yardımcı olur. Bol su içmek aynı zamanda böbrek taşlarından kaçınmanın en iyi yollarından biridir. Böbrek sorunları veya böbrek yetmezliği olanların sıvı alımını kısıtlamaları gerekebilir, ancak çoğu insan için günde 1,5 ila 2 litre (3 ila 4 pint) su içmek sağlıklı bir hedeftir.
Uykusuzlık: İyi bir gece uykusu genel sağlık ve böbrekler için son derece önemlidir. Böbrek fonksiyonu da, böbreklerin 24 saat boyunca iş yükünü koordine etmeye yardımcı olan uyku-uyanıklık döngüsü tarafından düzenlenir.
Fazla protein tüketimi: Hayvansal proteinler kanda böbrekler için zararlı olabilecek ve böbreklerin asidi yeterince hızlı atamadığı bir durum olan asidoza neden olabilecek yüksek miktarda asit üretir. Protein vücudun tüm bölümlerinin büyümesi, bakımı ve onarımı için gereklidir, ancak diyet meyve ve sebzelerle iyi dengelenmelidir.
Fazla şeker tüketimi: Şeker obeziteye katkıda bulunarak böbrek hastalığının önde gelen iki nedeni olan yüksek tansiyon ve diyabete yakalanma riskini artırır. Tatlılara ek olarak, şeker genellikle “tatlı” olarak düşünmediğiniz yiyecek ve içeceklere de eklenir. Sinsi işlenmiş şeker kaynakları olan çeşnilerden, kahvaltılık gevreklerden ve beyaz ekmekten kaçının. Diyetinize şeker eklenmesini önlemek için paketli ürünler satın alırken içindekiler kısmına dikkat edin.
Sigara: Sigara içmek akciğerler veya kalp için iyi değildir, ancak sigara böbrekler için de zararlıdır. Sigara içen kişilerde idrarda protein görülme olasılığı daha yüksektir ve bu da böbrek hasarının bir işaretidir.
Aşırı Alkol tüketimi: Düzenli olarak içki içmek kronik böbrek hastalığı riskini iki katına çıkarır. Aynı zamanda sigara içen ağır içicilerin böbrek sorunları yaşama riski daha da yüksektir. Ağır içici olan sigara içicilerinin kronik böbrek hastalığına yakalanma olasılığı, sigara veya aşırı alkol kullanmayanlara göre yaklaşık beş kat daha fazladır.
Hareketsizlik: Uzun süre oturmak böbrek hastalığının gelişimiyle bağlantılıdır. Hareket azlığının böbrek sağlığını neden veya nasıl doğrudan etkilediği henüz bilinmese de, daha fazla fiziksel aktivitenin böbrek sağlığında önemli faktörler olan kan basıncı ve glikoz metabolizmasının iyileşmesiyle ilişkili olduğu bilinmektedir.
Siz de böbreklerinizi ve sağlığınızı korumak istiyorsanız, böbrekleri yoran 10 alışkanlık konusunda dikkatli olun!
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.