Son zamanlarda sıklıkla sözü geçen bir antioksidan olan kuersetin pek çok besinde bulunan bir flavonoid türüdür.
Bir antioksidan türü olarak kabul edilen kuersetin, sebzeler, meyveler, çay gibi pek çok besinde doğal olarak bulunur. Kuersetin, beslenmenizde en bol bulunan flavonoiddir. Bir insanın çeşitli besin kaynakları aracılığıyla bu sağlıklı maddeyi günde ortalama 10-100 mg kadar tükettiği bilinmektedir.
Kuersetin içeren sebze ve meyveler aşağıda sıralanmıştır.
- Kapari
- Yaban kerevizi
- Karabuğday
- Kuzukulağı bitkisi
- Turp
- Keçiboynuzu
- Dereotu
- Rezene
- Kırmızı soğan
- Kırmızı hindiba
- Lahana
- Yaban mersini
- Erik
- Yeşil çay, siyah çay
- Üzüm
- Elma
Kuersetinin yararları aşağıda sıralanmıştır:
- Güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar vücudunuzu serbest radikallerden korumakla yükümlüdür. Serbest radikaller ise vücutta hastalık riskini artıran ve yaşlanmayı hızlandıran kararsız moleküllerdir. Çevre kirliliğine maruz kalmak, sigara içmek, radyasyon, kimyasal toksinler, sera gazları gibi faktörler serbest radikallere katkı sağlayabilir. Dolaysıyla büyük şehirlerde yaşam süren insanların beslenmelerinde antioksidanlara özellikle yer vermeleri gerekir. Bu madde bu konuda önemli bir yardımcıdır.
- Enflamasyonu azaltır. Enflamasyon, vücudun stres ve yaralanmalara verdiği doğal tepkidir ve genelde vücudun iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kronik enflamasyon zararlı olabilir ve çeşitli sağlık sorunları yaratabilir. Araştırmalar kuersetinin enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
- Kanser riskini azaltır. Kuersetin gibi flavonoid içeriği yüksek bir diyet birçok kanser türünü önlemeye yardımcı olabilir.
- Beyin sağlığına yararlıdır. Bu flavonoid Alzheimer veya Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
- Alerji semptomlarını hafifletir. Kuersetin histamin salınımını azaltarak alerji semptomlarının giderilmesinde etkili olabilir ve bu şekilde egzama ve astım gibi allerjik sorunlarda tedaviyi kolaylaştırabilir.
- Antibakteryel ve antiviral etkilidir. Bu şekilde enfeksiyonlardan korunmada ve onların tedavisinde yardımcı olabilir.
- Kalp hastalığı riskini önler. Bu madde hem antioksidan etkisiyle, hem de kan akışını iyileştirerek kalp- damar sağlığını olumlu yönde etkiler.
- Yüksek tansiyonu düşürebilir.
- Kötü kolesterol düzeylerini azaltır.
- Yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltabilir.
- Egzersiz performansına katkı sağlayabilir.
- Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir.
Kuersetin alımının, özellikle doğal kaynaklardan olduğu zaman pratikte bir zararı yoktur. Ancak, gıda desteği olarak günde 1000 mg ve üzerinde dozlarda kullanıldığında baş ağrısı, mide bulantısı ve karıncalanma hissi gibi yan etkiler görülebilir.
Kuersetin ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girebilir, bu yüzden devamlı ilaç kullanan kişilerin kuersetin takviyesi almadan önce doktoruna danışması gerekir.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.