Toksik yükü azaltmak

Toksik yükü azaltmak

Paylaşın!
Okuma süresi: 2 dakika

Toksinlerle dolu bir çevrede bunlara maruz kalmayı en aza indirerek toksik yükü azaltmak, bunların yol açabileceği sorunlardan da korunmak anlamına gelir.

Günlük kullandığımız çeşitli eşyalarda ve ürünlerde onbinlerce kimyasal madde bulunmaktadır ve bunların pek azı güvenlik açısından test edilmiştir. Her gün vücudumuzu yavaşlatan ve zamanla biriken yüzlerce kimyasala maruz kalıyoruz. Bu kimyasallar arasında küfler, ksenoöstrojenler ve mikroplastikler başı çekmekte. Gelecek yıllarda sağlıklı ve mutlu olmak istiyorsak toksin yükümüzü azaltmak büyük önem taşıyor. Bu konuda yapılabilecekler şu şekilde sayılabilir:

Kişisel bakım ürünleri ve kozmetikler: Kadınlar her gün vücutlarına ortalama 168 ayrı kimyasal madde uygularken, erkekler ortalama 85 kimyasal madde kullanmaktadır. Makyaj malzemeleri, parfümler, deterjanlar, vücut jelleri, deodorantlar ve benzeri ürünlerin çok büyük bir kısmı yoğun olarak toksik madde içermektedir. Ayrıca, her beş yetişkinden birinin günlük kişisel bakım ürünlerinde bulunan en önemli yedi kanserojen maddeye her gün maruz kaldığı tahmin edilmektedir. Çevresel toksin maruziyetinizi azaltmak istiyorsanız, işe kişisel bakım ürünlerinizden başlamalısınız. Kullandığınız ürünlerde hangi korkutucu kimyasalların gizlendiğini kolayca bulmak için Think Dirty uygulamasını kullanabilirsiniz.

Ev temizlik ürünleri: – Ev temizlik ürünleri günlük toksinlerin bir diğer önemli kaynağıdır. Deterjanlar, yağ çözücüler, klorlu veya oksijenli beyazlatıcılar ve benzerleri yoğun şekilde toksik kimyasal içerebilir. Bu nedenle, daha doğal çözümlere yönelin.

Mobilyalar: Mobilya, tehlikeli kimyasalların az bilinen kaynaklarından biridir. Mobilya kumaşlarının büyük çoğuluğu sentetik liflerden yapılır ve önemli bir mikroplastik kaynağı oluşturur. Ayrıca, birçok mobilya kumaşına, kolayca alev almalarını önlemek için alev geciktiriciler eklenir. Mobilya imalatında kullanılan yapıştırıcılar ve cilalar da ciddi miktarlarda toksik maddeler içerir.

Ağır metaller: Cıva ve kurşun gibi ağır metaller önemli toksinlerdir. Cıvalı amalgam diş dolgularını söktürmek ve mutfak eşyalarının bileşimine dikkat etmek büyük önem taşır. Ayrıca, ağır metal toksisitesinin önemli bir kaynağı da deniz ürünleridir. Dip balıklarından ve ton balığı gibi büyük balıklardan, midye ve istridye gibi suyu filtre eden deniz canlılarından kaçınmakta ve küçük yüzey balıklarını ve göçmen balıkları tercih etmekte yarar vardır.

BPA içeren plastikler: BPA’ların saklandığı yerler arasında gıda ambalaj plastikleri, gıda kutuları, çocuk oyuncakları, deterjanlar ve kumaşlar bulunmaktadır. BPA’lara (ve plastiklerdeki diğer endokrin bozuculara) maruz kalmayı azaltmak için hiçbir plastiği mikrodalgada kullanmayın, deterjan kullanımını azaltın, altında #3 vya #7 yazan plastiklerin kullanımını en aza indirin ve elbette yalnızca BPA içermeyen plastikler satın alın.

Oda parfümleri, kokulu mumlar ve diğer koku kaynakları: Birçok oda parfümü ve kokulu mum ftalat, parafin ve terpen gibi kimyasallarla doludur. Havaya doğal esansiyel yağlar veya temiz ve organik olduğundan emin olduğunuz ürünler olmayan kokular eklemeyin.

İç mekan hava kirliliği: Çoğu insan kirliliği düşündüğünde, genellikle arabalardan kaynaklanan dış mekan kirliliğini düşünür, ancak evlerde iç mekan hava kalitesi genellikle çok düşüktür. Bunun nedeni genellikle yetersiz havalandırma, yapı malzemeleri, duman, polen, radon ve karbon monoksit gibi gazlar, ev ürünleri, zehirli kimyasallar yayan mobilyalar ve daha fazlasıdır. Evi sık havalandırmak, HEPA filtreli elektrik süpürgeleri kullanmak ve evde iyi kalite bir hava temizleyici kullanmak önerilen tedbirler arasındadır.

Küf: Küf, ayrıca ele alınması gereken çok önemli bir toksin kaynağıdır, bu nedenle küf konusu ayrı bir dizi yazının konusunu oluşturacaktır.

Her gün maruz kaldığımız benzeri görülmemiş sayıda kimyasal madde nedeniyle, genel toksik yükü azaltmak herkesin sağlık rutininin bir parçası haline gelmelidir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın