Yazın gelişiyle birlikte pek çok kişi tarafından kullanılan yüzme havuzlarındaki klor, dikkat edilmediği takdirde sağlık sorunlarına neden olabilir.
Klor, mikropları öldürmek için yüzme havuzlarına eklenen kimyasal bir dezenfektandır. Orijinal gaz formunda klor oldukça tahriş edici ve zarar verici bir kimyasaldır. Havuz suyuna eklendiğinde, klor suyu dezenfekte eden ve doğru konsantrasyonda güvenli kabul edilen hipokloröz asit ve hipoklorit anyon kimyasallarına dönüşür.
Bununla birlikte, sık yüzenler klorlu suyun istenmeyen yan etkilere neden olduğunu fark edebilirler. Klor konsantrasyonu çok yüksek olduğunda, alerji benzeri semptomlara da neden olabilir.
Klor beş farklı konuda vücudu etkileyebilir:
Kuru Cilt ve Döküntüye Neden Olabilir: Yüzme havuzlarındaki klor ve diğer kimyasallar cildi tahriş edebilir ve kurutabilir. İnsanların klora alerjisi olamaz, ancak kimyasala karşı hassas olabilirler ve aslında klora karşı aşırı duyarlılığın neden olduğu tahriş edici cilt reaksiyonları yaşayabilirler.
Klorlu su aşağıdaki gibi tahriş edici cilt semptomlarına neden olabilir:
- Kuru, kaşıntılı cilt
- Kırmızı deri
- Kurdeşen veya döküntü
- Egzama veya sedef hastalığı alevlenmeleri
- Akneyi tetikleyen kuru cilt
Araştırmalar, sık yüzenlerin alerjik kontakt dermatit veya “havuz suyu dermatiti “ne daha yatkın olduğunu göstermektedir. Bu kaşıntılı döküntüye klor gibi havuz kimyasalları neden olur. Bununla birlikte, bazı kişilerde yüzücü bonesi ve gözlüğü gibi yüzücü ekipmanlarının cilde sürtünmesinden kaynaklanan kızarıklıklar da görülebilir.
Kalın, renksiz cilt lekelerine ve gümüş pullara neden olan otoimmün bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı varlığında, havuz sedef plaklarını daha da kötüleştirebilir. Klor ayrıca kuru ve kaşıntılı cilt lekelerine neden olan bir cilt hastalığı olan egzama semptomlarını da artırabilir.
Cildiniz klora duyarlıysa, şunlar önerilmektedir:
- Havuza girmeden önce cildi nemlendirmek
- Yüzmeyi bitirdikten sonra ılık su ile durulama
- Kurulamak için bir havluyla hafifçe sıvazlama
- Cilt nemliyken nemlendirici uygulamak
Saçlarda Kurumaya ve Kırılmaya Neden Olabilir: Yüzme havuzlarındaki klor saçı kaplayan ve koruyan yağları çözer, bu da saçları hasara ve kuruluğa daha yatkın hale getirebilir. Klor ayrıca saçtaki proteinleri parçalayarak saç kırılması riskini artırır. Beyaz veya sarı saçlı kişiler daha fazla risk altındadır çünkü bu kişilerin saçları daha az melanin içerir.
Klor saçın rengini de açabilir, özellikle de havuz suyu yüksek konsantrasyonda klor içeriyorsa. Bu bağlamda, çamaşır suyu ve çoğu beyazlatıcının da klorla yapıldığını hatırlamakta yarar vardır. Bununla birlikte, güneşten gelen UV ışığı da saçın rengini açabilir ve klorun saç üzerindeki etkisini artırabilir.
Buna karşılık, klor saçları yeşile çevirmez. Oksitlenmiş bakır, yüzdükten sonra sarı veya beyaz saçları yeşile çeviren şeydir. Bakır sülfat bazen yosun büyümesini kontrol etmek için havuzlara eklenir. Bakır ayrıca su tesisatından veya bakır iyonlaştırıcı ekipmanlardan havuza sızabilir. Klor, saça yapışan bakırı aşındırarak yeşil-mavi bir bakır patina rengine neden olabilir.
Yüzerken saçları sağlıklı tutmak için şunlar önerilmektedir:
- Yüzmeden önce saçınıza yağ veya durulanmayan saç kremi uygulayın
- Saçları klordan uzak tutmak için yüzme bonesi takın
- Klor emilimini önlemeye yardımcı olmak için yüzmeden önce saçınızı durulayın
- Yüzdükten sonra saçınızı kloru gidermek için tasarlanmış bir şampuanla durulayın ve yıkayın ve ardından derin bir saç kremi uygulayın
Solunum Sorunlarına Neden Olabilir: Yüksek seviyelerde klor, suya ve havaya kloramin salgılar ve bu da oldukça tahriş edici olabilir.
Klorlu havuzlar genellikle solunum sorunlarına neden olmaz. Ancak, bir havuzda yüksek düzeyde kloramin birikmişse, aşağıdaki gibi solunum sorunları yaşanabilir:
- Öksürük
- Hırıltı
- Astım atağı
- Kaşıntılı, akıntılı veya tıkalı burun
Klor ter, kir, dışkı, idrar ve ölü deri hücreleriyle karıştığında havuzlarda kloramin birikir. Deodorant veya makyajla havuza atlamak bile kloramin oluşturabilir.
Kloraminler ayrıca havuz alanı çevresinde gaza dönüşür. Çok fazla kloramin birikmiş bir havuzda genellikle insanların yanlışlıkla “klor kokusu” olarak adlandırdığı güçlü bir kimyasal koku vardır. Havadaki kloraminler genellikle yüzme sırasında veya sonrasında solunum sorunlarından sorumludur. Bu durum kapalı havuzlarda daha yaygındır çünkü kloraminin alanı terk etmesine izin verecek kadar iyi havalandırılmazlar.
Göz Tahrişine Neden Olabilir: Klor ve diğer havuz kimyasalları gözlerinizi kaplayan ince gözyaşı tabakasını azaltarak, aşağıdaki gibi göz yan etkilerine neden olabilir:
- Yanma
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Sulanma
- Kuru gözler
- Cesur bir his
- Bulanık görme
Klor insan atıklarıyla birleştiğinde açığa çıkan kloraminler de gözleri tahriş eder. Kloramin birikmiş bir havuzda yüzenler kırmızı, kaşıntılı gözler gibi göz tahrişi yaşayabilir.
Klorlu suyun gözlerinizden uzaklaştırılmasına yardımcı olmak için yüzdükten sonra gözlerin tatlı suyla durulanması önerilmektedir. Göz damlaları da gözyaşlarının yeniden dengelenmesine yardımcı olabilir. Yüzücü gözlüğü takmak klorlu suyu gözlerden uzak tutar.
Dişlerde Sararmaya Yol Açabilir: Klor ve diğer havuz kimyasalları insanların dişlerinde yüzücü taşı olarak bilinen sarı ve kahverengi lekelerin oluşmasına neden olabilir. Bu lekelenme, klorlu havuzların pH’ının, dişleri zorlanma ve tartar oluşumundan koruyan proteinleri parçamasından ötürü olur. Havuz suyu tükürükten daha yüksek pH derecesine sahiptir, bu ta tükürüğün koruyucu etklerini azaltır. Klorlu havuzlar ayrıca diş minesini aşındırabilir, bu da lekelenmelere yol açar.
Bununla birlikte, araştırmalar yüzücülerin ve dalgıçların, özellikle de havuzda haftada altı saatten fazla zaman geçirenlerin sarı diş geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Havuz kimyasallarının plak üzerinde birikmesini önlemeye yardımcı olmak için yüzmeden önce dişleri fırçalamak ve yüzme sonrasında da ağzı tatlı su veya florürlü gargara ile çalkamak en iyisidir. Yüzmeden sonra dişlerinizi fırçalamak diş minesini zedeleyebilir.
Havuzlar doğru klor konsantrasyonuna sahip olduğunda klorlu su güvenli kabul edilir. Ancak bazı insanlar klora karşı daha hassastır. Havuzlar çoğu zaman önemli yan etkilere neden olmaz, ancak sık yüzen kişilerin klor yan etkileri yaşama olasılığı daha yüksektir.
Çok yüksek klor seviyelerine sahip havuzlar ve biriken kloraminler de solunum sistemini tahriş edebilir. Nefes almakta zorlanıyorsanız veya yoğun alerji benzeri semptomlarınız varsa, havuz yöneticisinden klor seviyelerini kontrol etmesini isteyin.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.