Yaşlanmayı hiç kimse istemez. Ancak, yaşam tarzı ve yaşlanma arasında yakın bir ilgi olduğu kuşkusuzdur.
Her yaşın ayrı bir güzelliği olsa da yaşlanmayı kimse istemez. Yaşlanmanın etkilerini azaltmak için kozmetik ürünlere ve estetik işlemlere büyük paralar harcanmaktadır. Oysa, yaşlanmayı geciktirmek ya da sağlıklı bir şekilde yaşlanmak için yaşam tarzınızı değiştirmek sağlıklı ve genç görünmeye büyük katkı sağlar.
Yaşlanma, insanın normal bedensel ve ruhsal işlevlerinin giderek azalması ve yıpranmasının artması olarak tanımlanır.
Neden yaşlanırız?
Yaşlanmayı artıran nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Hücrelerin, vücutta oluşan serbest oksijen radikalleri tarafından hasara uğratılması ve vücudun bunu koruyan antioksidan sisteminin yetersizliği
- DNA’nın hasarlanması
- Genetik miras veya epigenetik değişiklikler
- Hücrenin enerji kaynağı olan mitokondrilerin zarar görmesi
- Vücuttaki yağların ve proteinlerin çeşitli etkilerle değişikliğe uğraması
- Hormonal bozukluklar
- Beslenme bozuklukları
- Hücrenin tamir mekanizmasının bozulması
Yaşlanmanın hızı ve yoğunluğu kişinin yaşını gözetmeden herkeste farklıdır. Yaşlanmanın sonsuza dek önlenebilmesi mümkün değildir. Ancak, iyi bir yaşam tarzı yaşlanmayı geciktirmeye büyük katkı sağlar.ile etkisini azaltmak ya da geciktirebilmek mümkündür.
Yaşam tarzı ve yaşlanma ilişkisi
Genetik yatkınlık, kötü şehirleşme, sağlıksız konutlar, stres, sosyoekonomik yetersizlikler gibi kontrol edilemeyen faktörler ve benzerleri sürekli olarak insanı yıpratiyor. Bu durumların kötü etkilerini yok etmek her zaman mümkün değildir. Bu etkenlerle karşılaşmayı azaltmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı, olan zararları önlemenin temel yollarıdır.
Sağlıklı beslenme
Beslenme düzeni ve şekli yaşlanma ve sağ kalım üzerinde çok önemli bir rol oynar. Sağlıksız içeceklerden uzak durmak, sağlıklı içecekleri tercih etmek, dengeli beslenmek, vitaminler ve mineraller gibi mikrobesleyicileri yeterince tüketmeye dikkat etmek büyük önem taşır.
Düzenli egzersiz
Düzenli egzersiz kas kütlesinin azalmasını engeller, kemikleri güçlendirir ve kalp damar sağlığını korur. Ancak, egzersizin kişiye uygun seçilmesi, hedeflerin doğru saptanması, risklerin öngörülmesi ve egzersizin abartılmamasıdır. Doktorun ve eğitmenin uyarıları çerçevesinde aerobik egzersizler, kas geliştirici egzersizler ve gerilme egzersizleri (stretching) uygun şekilde uygulanmalıdır.
Yaşlanmayı geciktirici destekler
Kimi destek ürünleri hücre içi enerji metabolizmasını düzelterek, enflamasyonu azaltarak veya antioksidan etki göstererek yaşlanma etkilerini azaltırlar. Bunlar şu şekilde sayılabilir:
- Alfa lipoik asit
- Vitamin C ve E
- Koenzim Q10, selenyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, NADH
- Karotenoid ve flavonoidler
- Yeşil çay ve üzüm çekirdeği ekstresi
- DHEA ve glutatyon
Unutulmaması gereken nokta, bu desteklerin mutlaka doktor önerisiyle, doğru dozda ve kullanılan diğer ilaçlarla etkileşmeyecek şekilde alınmaları gerektiğidir.
Zaman geçtikçe yaşlanmak kaçınılmazdır, ancak ne hızla yaşlanılacağı genellikle kişinin yaşam tarzına bağlıdır.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.