TIMI Risk Skoru (STEMI)
ST yükselmeli miyokard enfarktüsü ile başvuran ve reperfüzyon tedavisine aday hastada 30 günlük mortaliteyi tahmin eder. Başvurudaki bulgulara göre doldurun.
Puana göre 30 günlük mortalite*
| Skor | Risk grubu | 30 günlük mortalite |
|---|
*Morrow DA ve ark., Circulation 2000 (InTIME II çalışması, fibrinolitik tedavi alan hastalar). Risk grupları okunabilirlik için bu sayfada eklenmiştir; orijinal skorda resmi bir gruplama yoktur.
Kullanım notları
- Skor fibrinolitik tedavi alan hastalarda geliştirilmiştir. Primer PKG uygulanan hastalarda ve gerçek yaşam kayıtlarında da prognostik değeri gösterilmiştir.
- Skor reperfüzyon kararını belirlemez. Her STEMI hastasında reperfüzyon tedavisi en kısa sürede uygulanmalıdır.
- Killip sınıfı ve hemodinamik bulgular başvuru anına göre değerlendirilir.
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Tanı ve tedavi kararları hekim tarafından verilmelidir.
TIMI Risk Skoru (UA/NSTEMI)
Kararsız angina veya ST yükselmesiz miyokard enfarktüsü ile başvuran hastada 14 günlük ölüm, yeni veya tekrarlayan MI ya da acil revaskülarizasyon gerektiren ciddi iskemi riskini tahmin eder. Hastada bulunan özellikleri işaretleyin.
Puana göre 14 günlük olay riski*
| Skor | Risk grubu | Ölüm, MI veya acil revaskülarizasyon |
|---|
*Antman EM ve ark., JAMA 2000 (TIMI 11B türetme kohortu). Bileşik sonlanım: tüm nedenlere bağlı ölüm, yeni veya tekrarlayan MI ya da acil revaskülarizasyon gerektiren ciddi tekrarlayan iskemi.
Değerlendirme
- 0–2 puan: Düşük risk.
- 3–4 puan: Orta risk. Erken invaziv strateji düşünülmelidir.
- 5–7 puan: Yüksek risk. Erken invaziv strateji önerilir.
- Güncel ESC kılavuzu NSTE-AKS’de risk sınıflaması ve prognoz için GRACE skorunu öne çıkarır. TIMI skoru basitliği nedeniyle yatak başında hâlâ yaygın kullanılır.
- Hemodinamik instabilite, süregelen göğüs ağrısı, malign aritmi veya mekanik komplikasyon varsa skordan bağımsız olarak acil invaziv strateji gerekir.
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Tanı ve tedavi kararları hekim tarafından verilmelidir.
DAPT Skoru Hesaplayıcı
PKG sonrası 12 ay ikili antiplatelet tedaviyi (DAPT) majör kanama ya da iskemik olay olmadan tamamlamış hastada, tedaviyi 30 aya uzatmanın yarar-zarar dengesini tahmin eder. Hastada bulunan özellikleri işaretleyin.
Uzatılmış DAPT’nin etkisi (12–30. ay)*
| Skor | MI veya stent trombozu DAPT / plasebo | NNT | Orta-majör kanama DAPT / plasebo | NNH |
|---|---|---|---|---|
| ≥2 | %2,7 / %5,7 | 34 | %1,8 / %1,4 | 272 |
| <2 | %1,7 / %2,3 | 153 | %3,0 / %1,4 | 64 |
*Yeh RW ve ark., JAMA 2016 (DAPT çalışması türetme kohortu). Kanama tanımı GUSTO orta veya ağır kanamadır. NNT: bir iskemik olayı önlemek için tedavi edilmesi gereken hasta sayısı. NNH: bir kanamaya yol açan hasta sayısı.
Kullanım notları
- ≥2 puan: İskemik yarar kanama riskinden ağır basar. DAPT’nin 12 aydan uzun sürdürülmesi düşünülebilir.
- <2 puan: Kanama riski iskemik yarardan ağır basar. DAPT’nin uzatılması genellikle önerilmez.
- Skor yalnızca ilk 12 ayı majör kanama, MI, inme veya stent trombozu olmadan tamamlamış hastalarda geçerlidir. Oral antikoagülan kullananlarda uygulanmaz.
- DAPT çalışmasında P2Y12 inhibitörü olarak klopidogrel ve prasugrel kullanılmıştır. Güncel kılavuzlar uzun süreli tedavi için tikagrelor 60 mg veya kısa DAPT sonrası tek antiplatelet gibi seçenekleri de değerlendirir.
- Karar verirken PRECISE-DAPT gibi kanama riski skorlarını ve hastanın tercihlerini de göz önünde bulundurun.
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Antiplatelet tedavi süresi hekim tarafından belirlenmelidir.
PRECISE-DAPT Skoru Hesaplayıcı
PRECISE-DAPT skoru, koroner stent takılan hastada ikili antiplatelet tedavi (DAPT) sırasında hastane dışı kanama riskini tahmin eder ve tedavi süresinin kısa mı standart mı olacağına karar vermeye yardımcı olur. PCI sırasındaki değerleri girin; skor anında hesaplanır.
Hasta bilgileri
Kreatinin klerensini bilmiyor musunuz? Burada hesaplayın
Yaş yukarıdaki alandan alınır.
Yaş, hemoglobin, lökosit ve kreatinin klerensi girildiğinde sonuç görünür.
Risk grupları
| Skor | Kanama riski | DAPT süresi |
|---|---|---|
| ≤10 | Çok düşük | Standart (12 ay) veya uzun (12–24 ay) |
| 11–17 | Düşük | Standart (12 ay) veya uzun (12–24 ay) |
| 18–24 | Orta | Standart (12 ay) veya uzun (12–24 ay) |
| ≥25 | Yüksek | Kısa (3–6 ay) |
Risk grupları ve süre önerileri Costa F ve ark., Lancet 2017’den alınmıştır. Skor, modelin ölçeklenmiş doğrusal tahmin değerinin 0–100 arasına yuvarlanmasıyla hesaplanır. Yaş 50–90, hemoglobin 10–12 g/dL, lökosit 5–20 ×10³/µL ve kreatinin klerensi 0–100 mL/dk aralığının dışındaki değerler, aralığın sınır değeri olarak işlenir.
Değerlendirme
- Skor ≥25: Yüksek kanama riski. Türetme çalışmasının randomize alt grubunda uzun DAPT, iskemik fayda sağlamadan kanamayı artırmıştır. Kısa süreli DAPT (3–6 ay) düşünülmelidir.
- Skor <25: Uzun DAPT kanamayı anlamlı artırmadan iskemik olayları azaltmıştır. Standart (12 ay) veya tolere ediliyorsa uzun süreli DAPT uygulanabilir.
- Kılavuz: 2017 ESC DAPT güncellemesi, DAPT süresine karar verirken PRECISE-DAPT gibi risk skorlarının kullanılabileceğini belirtir (sınıf IIb). Güncel ESC AKS kılavuzları kanama riskini ağırlıklı olarak ARC-HBR ölçütleriyle değerlendirir.
- Kapsam: Skor, PCI sırasında hesaplanmak üzere geliştirilmiştir ve iskemik riski değerlendirmez. Tromboz riski yüksek hastalarda karar ayrıca tartılmalıdır.
Kaynaklar
- Costa F, van Klaveren D, James S ve ark. Derivation and validation of the predicting bleeding complications in patients undergoing stent implantation and subsequent dual antiplatelet therapy (PRECISE-DAPT) score: a pooled analysis of individual-patient datasets from clinical trials. Lancet 2017;389:1025–1034. doi:10.1016/S0140-6736(17)30397-5
- Valgimigli M, Bueno H, Byrne RA ve ark. 2017 ESC focused update on dual antiplatelet therapy in coronary artery disease. Eur Heart J 2018;39:213–260. doi:10.1093/eurheartj/ehx419
- Byrne RA, Rossello X, Coughlan JJ ve ark. 2023 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes. Eur Heart J 2023;44:3720–3826. doi:10.1093/eurheartj/ehad191
GRACE Skoru Hesaplayıcı
GRACE (Global Registry of Acute Coronary Events) skoru, akut koroner sendromlu hastada hastane içi ölüm riskini tahmin eder. Başvuru anındaki değerleri girin; skor anında hesaplanır.
Başvuru bulguları
Yaş, nabız, sistolik kan basıncı ve kreatinin girildiğinde sonuç görünür.
Risk grupları
| Skor | Risk grubu | Hastane içi ölüm* |
|---|---|---|
| ≤108 | Düşük | <%1 |
| 109–140 | Orta | %1–3 |
| >140 | Yüksek | >%3 |
*Granger CB ve ark., Arch Intern Med 2003 nomogramından türetilen yaklaşık oranlardır; ara değerler doğrusal olarak hesaplanmıştır. Risk grupları ESC NSTE-AKS kılavuzlarında kullanılan eşiklerdir.
Değerlendirme
- Skor >140: ST elevasyonsuz AKS'de yüksek risk ölçütlerinden biridir. ESC 2023 kılavuzu bu hastalarda erken (<24 saat) invaziv strateji düşünülmesini önerir.
- Skor 109–140: Orta risk. Klinik tablo, troponin seyri ve EKG değişiklikleriyle birlikte değerlendirilmelidir.
- Skor ≤108: Düşük risk. Tek başına taburculuk veya invaziv değerlendirmeden vazgeçme gerekçesi değildir.
- Kapsam: Bu hesaplayıcı hastane içi mortalite modelini kullanır. Taburculuk sonrası 6 aylık risk için ayrı GRACE modeli geçerlidir.
Kaynaklar
- Granger CB, Goldberg RJ, Dabbous O ve ark. Predictors of hospital mortality in the Global Registry of Acute Coronary Events. Arch Intern Med 2003;163:2345–2353. doi:10.1001/archinte.163.19.2345
- Byrne RA, Rossello X, Coughlan JJ ve ark. 2023 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes. Eur Heart J 2023;44:3720–3826. doi:10.1093/eurheartj/ehad191
