Bu sayfa sadece Tıp Doktorları içindir
Devam etmek için lütfen aşağıdaki iki ifadeyi onaylayın.
Hekim değil misiniz? Ana sayfaya dönün
Bu sayfa sadece Tıp Doktorları içindir
Devam etmek için lütfen aşağıdaki iki ifadeyi onaylayın.
Hekim değil misiniz? Ana sayfaya dönün
Atriyal fibrilasyon hesaplayıcıları, AF’li hastada inme ve kanama riskini birkaç tıkla değerlendirmenizi sağlar. Bu sayfada kılavuzların ve literatürün önerdiği CHA₂DS₂-VA ile klasik CHA₂DS₂-VASc inme skorunu, antikoagülan tedavide kanama riskini gösteren HAS-BLED, ATRIA ve OBRI skorlarını bulabilirsiniz. GARFIELD-AF hazırlık formu ise resmi hesaplayıcıya aktarılacak bilgileri doğru sırayla toplar. Her araç kaynağını ve yorumunu birlikte sunar. Sonuçlar bilgilendirme amaçlıdır; antikoagülan kararı hekim tarafından verilmelidir.
Bu sayfa sadece tıp doktorları içindir ve sonuçlar bilgilendirme amaçlıdır, doktor muayene ve kararı yerine geçmez. Tanı ve tedavi kararları tümüyle tedavi eden doktorun sorumluluğundadır. Ayrıntılar için bkz. Tıbbi Bilgilendirme ve Sorumluluk Reddi.
GARFIELD-AF Hazırlık Formu
Yeni tanı almış atriyal fibrilasyonlu hastada 6 ay, 1 yıl ve 2 yıllık ölüm, inme/sistemik emboli ve majör kanama riskini hesaplamak için gereken bilgileri burada toplayın. Özet, resmi GARFIELD-AF hesaplayıcısındaki alan sırasıyla hazırlanır; değerleri oraya aktarıp sonucu alırsınız.
CHA2DS2-VASc Skoru Hesaplayıcı
Atriyal fibrilasyonu olan hastada yıllık inme ve sistemik emboli riskini tahmin etmek için kullanılır. Hastada bulunan özellikleri işaretleyin; skor anında hesaplanır.
Puana göre yıllık inme riski
| Skor | Düzeltilmiş yıllık inme oranı* |
|---|
*Lip GY ve ark., Chest 2010 (Euro Heart Survey) ve Lip GY ve ark., Stroke 2010 verilerine dayanan, sık kullanılan tahmini oranlardır. Yüksek skorlarda hasta sayısı az olduğundan oranlar dalgalanır; farklı kohortlarda değerler değişebilir.
Değerlendirme
- Erkek: 0 puan düşük risk; 1 puan antikoagülan düşünülebilir; ≥2 puan oral antikoagülan önerilir.
- Kadın: 1 puan (yalnızca cinsiyet) düşük risk; 2 puan antikoagülan düşünülebilir; ≥3 puan oral antikoagülan önerilir.
- ESC 2024: Kılavuz cinsiyet puanını çıkaran CHA2DS2-VA skorunu önerir. Bu skorda 1 puan antikoagülan düşünülebilir, ≥2 puan önerilir.
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Antikoagülan tedavi kararı kanama riski (ör. HAS-BLED), böbrek fonksiyonu ve hastanın tercihleri birlikte değerlendirilerek hekim tarafından verilmelidir.
HAS-BLED Skoru Hesaplayıcı
Oral antikoagülan kullanan ya da başlanması düşünülen atriyal fibrilasyon hastasında majör kanama riskini tahmin etmek için kullanılır. Hastada bulunan özellikleri işaretleyin; skor anında hesaplanır.
Puana göre yıllık majör kanama riski
| Skor | Majör kanama / 100 hasta-yılı* |
|---|
*Pisters R ve ark., Chest 2010 (Euro Heart Survey) verilerine dayanan, sık kullanılan oranlardır. 6 puan ve üzerinde hasta sayısı tahmin için yetersizdir; farklı kohortlarda değerler değişebilir.
Değerlendirme
- 0–2 puan: Düşük-orta kanama riski.
- ≥3 puan: Yüksek kanama riski. Hasta daha yakın izlenmeli ve değiştirilebilir risk faktörleri düzeltilmelidir.
- Önemli: Yüksek HAS-BLED skoru tek başına antikoagülanı kesme veya başlamama gerekçesi değildir. Skorun asıl amacı kontrolsüz hipertansiyon, labil INR, eşlik eden antiplatelet/NSAİİ ve alkol gibi düzeltilebilir faktörleri belirlemektir.
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Antikoagülan tedavi kararı inme riski (CHA2DS2-VASc), kanama riski ve hastanın tercihleri birlikte değerlendirilerek hekim tarafından verilmelidir.
ATRIA Risk Skorları
ATRIA (AnTicoagulation and Risk Factors in Atrial Fibrillation) kohortundan türetilen iki skor: varfarin tedavisinde kanama riski ve antikoagülan almayan hastada inme riski. Hesaplamak istediğiniz skoru seçin.
Risk grupları
| Skor | Risk grubu | Yıllık majör kanama* |
|---|---|---|
| 0–3 | Düşük | %0,76 |
| 4 | Orta | %2,62 |
| 5–10 | Yüksek | %5,76 |
*Fang MC ve ark., J Am Coll Cardiol 2011. Varfarin kullanan atriyal fibrilasyon hastalarında majör kanama (ölümcül, intrakraniyal, transfüzyon gerektiren ya da kritik bölgede kanama) oranlarıdır.
Risk grupları
| Skor | Risk grubu | Yıllık tromboemboli* |
|---|---|---|
| 0–5 | Düşük | <%1 |
| 6 | Orta | %1–2 |
| 7–15 | Yüksek | >%2 |
Yaş puanları
| Yaş | Önceki inme yok | Önceki inme var |
|---|---|---|
| <65 | 0 | 8 |
| 65–74 | 3 | 7 |
| 75–84 | 5 | 7 |
| ≥85 | 6 | 9 |
*Singer DE ve ark., J Am Heart Assoc 2013. Varfarin almayan atriyal fibrilasyon hastalarında tromboembolik olay (iskemik inme veya sistemik emboli) oranlarıdır. Skor, CHA2DS2-VASc'ye göre özellikle düşük riskli hastaları daha iyi ayırt etmek amacıyla geliştirilmiştir.
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Antikoagülan tedavi kararı inme ve kanama riski ile hastanın tercihleri birlikte değerlendirilerek hekim tarafından verilmelidir. Güncel ESC kılavuzu inme riski için CHA2DS2-VA skorunu önerir.
OBRI Skoru Hesaplayıcı
Outpatient Bleeding Risk Index (Ayaktan Hasta Kanama Risk İndeksi), varfarin kullanan ayaktan hastalarda majör kanama riskini tahmin eder. Atriyal fibrilasyon ve venöz tromboemboli gibi farklı endikasyonlarda kullanılabilir. Hastada bulunan özellikleri işaretleyin.
Risk grupları
| Skor | Risk grubu | 48 ayda majör kanama* | Yıllık majör kanama** |
|---|---|---|---|
| 0 | Düşük | %3 | %0,8 |
| 1–2 | Orta | %12 | %2,5 |
| 3–4 | Yüksek | %53 | %10,6 |
*Beyth RJ ve ark., Am J Med 1998, prospektif doğrulama kohortu (264 hasta). Yüksek risk grubunda hasta sayısı azdır (18 hasta).
**Aspinall SL ve ark., Am Heart J 2005; 100 hasta-yılı başına oranlar.
OBRI, varfarin döneminde geliştirilmiştir. Atriyal fibrilasyonda güncel uygulamada HAS-BLED daha yaygın kullanılır. Doğrudan oral antikoagülan kullanan hastalarda OBRI'nin performansı sınırlı veriyle değerlendirilmiştir.
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Antikoagülan tedavi kararı tromboz ve kanama riski ile hastanın tercihleri birlikte değerlendirilerek hekim tarafından verilmelidir.
