Ketentohumu ve sağlık

Keten tohumu

Paylaşın!
Okuma süresi: 3 dakika

Yediğiniz gıdalara keten tohumu eklemek hem kalp sağlığınız, hem de sindirim sisteminiz açısından önemli olduğu gibi, kilo kontrolünü sağlar ve kanserden korunmaya yardımcı olur.

Keten tohumunun ufacık olması büyük yararlarını engellemez. Yapılan çeşitli araştırmalarda  keten tohumunun kolesterolü düşürmek, kan şekerini düzenlemek, kemik kaybını azaltmak, kilo vermeye yardımcı olmak, bağışıklığı desteklemek ve kanseri engellemek konusunda yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Keten tohumu içinde neler var?

  • Vitamin ve mineraller (B vitaminlerinin çoğu, magnezyum ve manganez)
  • Lifler (hem çözünen, hem de çözünmeyen lifler)
  • Fitokimyasallar (Lignanlar gibi en güçlü antioksidanlar da dahil)
  • Omega-3 yağ asitleri (Keten tohumu en önemli bitkisel omega-3 kaynaklarından biridir. Yağında % 50’den fazla alfa linolenik asit bulunur, bu miktar ceviz ve kanola yağında bulunandan beş kat daha fazladır.)
Ketentohumu besin öğeleri açısından zengindir

Yararları

  • Kolesterol ve şeker düzeylerini düşürmek: İçindeki eriyebilen liflerin kolesterolü düşürdüğü, damar içinde kalp krizi veya inmeye yol açabilecek plak oluşumundan korumaya yardımcı olduğu ve tip II diyabeti olan kişilerde kan şekerinin kontrolünü kolaylaştırdığı bilinmektedir.
  • Kemik kaybını azaltmak: Keten tohumunun içindeki yağ asitleri kemik kaybını geciktirirler.
  • Kilo vermeye yardımcı olmak: Keten tohumunun mide barsak sisteminde şişerek genişlemesi daha tok hissetmenizi sağlar. İştahı kontrol etmek için yemekten 30 dakika önce 1 tatlı kaşığı alınması önerilir.
  • Sindirim sistemi sağlığını düzeltmek: Yapısının içindeki lifler kabızlığı önler.
  • Bağışıklığı güçlendirmek: Keten tohumunun içindeki alfa linolenik asit vücuttaki enflamasyonu azaltarak bağışıklık sisteminizin daha düzenli çalışmasını sağlar. Bu konuda yapılan ön çalışmalar ketentohumunun romatoid artrit, sedef hastalığı ve lupus gibi otoimmün hastalıklarda da yardımcı olduğunu göstermiştir.
  • Kanseri önlemek: Çalışmalarda keten tohumunun kanseri, özellikle de kalınbarsak ve meme kanserini önlemede yararlı olduğunu göstermiştir. Bu yarar başlıca keten tohumunun içindeki lignanlar adlı antioksidanlar sayesindedir.

Keten tohumu Hakkındaki Uyarılar

Keten tohumu her ne kadar yüksek miktarda omega- 3 içerse de, balıktan elde edilen omega- 3 keten tohumundan ve diğer bitkisel kaynaklardan elde edilenden daha yararlıdır. Bunun nedeni bitkisel omega- 3’lerin biyoyararlanımlarının düşük olmasıdır. Ayrıca Crohn Hastalığı gibi iltihabi barsak hastalığı olanlar, ishali kolaylaştıracağı için keten tohumundan uzak durmalıdır. Keten tohumunun içerdiği bitkisel östrojen nedeniyle; gebeler, süt veren anneler, memede fibrokistik hastalık, endometriosis veya yumurtalık kistleri bulunan kadınlar ve prostat kanseri riski olan erkekler keten tohumundan uzak durmalıdır.

Nasıl alınmalı ve tüketilmeli?

Keten tohumunu marketlerde, baharatçılarda ve aktarlarda tane halinde, öğütülmüş olarak veya keten tohumu yağı olarak bulabilirsiniz. Önerilen, tane halinde bütün keten tohumu alıp tüketmeden önce öğütmektir. Önceden öğütülmesi halinde içindeki omega 3 kısa sürede okside olup bütün yararı ortadan kalkacaktır. Kullanmadan önce bir mutfak robotu veya kahve değirmeninde öğütülebilir, ince veya kalın öğütülmesi farketmez. Tane halindeki keten tohumunu buzdolabında kavanoz içinde bir yıla yakın sure saklayabilirsiniz, öğütülmüşü ise buzdolabında ancak vakumlu kapta ve 90 gün kadar saklanabilir.

Önerilen miktar günde bir çorba kaşığıdır. Küçük çocuklara ¼ çay kaşığından fazlası önerilmez. İçinde yüksek miktarda lif bulunduğu için, küçük miktarlarda başlanıp zamanla arttırılmalıdır. Bir çorba kaşığı bütün ketentohumu 50, öğütülmüşü ise 35 kalori civarındadır.

Tüketim için öneriler

  • Kahvaltıda mısır gevreği veya müsli ile karıştırıp soğuk sütle yiyebilirsiniz
  • Yoğurt ile karıştırabilirsiniz
  • Meyve suyuna katabilirsiniz
  • Salataların veya çorbaların üzerine serpebilirsiniz
  • Makarnanın domates sosuna karıştırabilirsiniz
  • Köfte harcına katabilirsiniz.
Öğütülmüş ketentohumu çeşitli şekillerde kullanılabilir
Öğütülmüş keten tohumu çeşitli şekillerde kullanılabilir

Kısacası, keten tohumunu önemli bir lif ve mikrobesleyici kaynağı olarak günlük diyete katmak yararlıdır. Sakıncalarını gözönünde bulundurarak bu gıdadan olabildiğince yararlanılmalıdır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Benzer İçerikler

Randevu alın