Sıcak yaz günlerinin gelmesiyle birlikte içecek tüketiminin de artması, kaçınılması gereken içecekler konusuna dikkat etmeyi gerektiriyor.
Vücudunuza iyi bakmak söz konusu olduğunda ne içtiğiniz de ne yediğiniz kadar önemlidir. Her gün susuz kalmamak sağlığımız ve refahımız için çok önemlidir. Dehidrasyondan kaçınmanın yanı sıra, yeterince sıvı içmek vücudunuzun vücut ısısını düzenlemesine, uyku kalitesini ve ruh halini iyileştirmesine ve ayrıca vücudunuzun besin maddelerini hücrelere iletmesine yardımcı olur .
Ancak tüm içecekler sağlığınız için iyi değildir.
Her içeceğin farklı bir içerik bileşimi olabilir. Bazı içecekler tonlarca ilave şeker, sodyum, kafein veya alkol ile yüklü olabilir, bu da sağlığımızı desteklemez ve kronik durumlar veya hastalıklar için riskimizi artırabilir.
Bu içeceklerin başlıcaları aşağıda sayılmıştır:
Normal ve diyet gazlı içecekler
Bir kutu soğuk kolanın ferahlatıcı (ve lezzetli) bir içecek olduğu inkar edilemez, ancak seçebileceğiniz en sağlıksız içeceklerden biridir. Bir kutu gazlı içecek 155 kalori içerir ve bu kalorilerin 147’si şekerden gelir, bu da neredeyse 9 çay kaşığı şekere eşittir. Gazlı içecek tüketimi diş sağlığı için kötüdür ve ayrıca obezite, diyabet, kalp hastalığı, gut ve hatta erken ölüm riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Gazlı içeceklerin gerçekte sağlıklı hiçbir yanı yoktur.
Normal gazlı içecekler yerine diyet olanlarının tercih edilmesi, bunun daha sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diyet soda içen kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada, bunun kardiyovasküler sağlık sorunları riskini artırdığı bulunmuştur. Ayrıca, son zamanlarda yapılan araştırmalar, diyet gazlı içecekler içindeki tatlandırıcıların kanser riskini artırdığını göstermiştir.
Diyet olsun, normal olsun, gazlı içeceklerin hepsi aynı zamanda ciddi miktarda sodyum da içerirler.
Alkol
Uzun bir günün ardından bir kadeh şarap ya da birayla yorgunluğunuzu atmak vücudunuza iyi gelmez.
Düzenli olarak alkol almak sağlığınızı büyük ölçüde kötüleştirebilir. Alkol tüketimi tüm vücudu, bağışıklık sistemi gibi sistemleri etkiler ve beyin, kalp ve karaciğer gibi iç organlara zarar verebilir. Ayrıca, kişinin ciddi sağlık sorunları, hastalıklar ve kanser geliştirme riskini büyük ölçüde artırabilir.
Aromalı Sütler
Süt sağlıklı bir seçim olabilir, ancak çikolatalı veya çilekli süt hayranıysanız, bunlar vücudunuz için en sağlıksız içeceklerden biri olabilir. Süt tek başına son zamanlarda kötü bir şöhrete sahip, ancak aslında besinler açısından oldukça zengin, protein, kemik yapıcı kalsiyum ve D vitamini içerir. Ancak, çilek veya çikolata gibi aromalar eklendiğinde, eklenen şeker, besleyici bir bardak sütü hem toplam şeker hem de kalori açısından daha yüksek sağlıksız bir içeceğe dönüştürür, bu da kişinin obezite geliştirme ve aşırı kilolu olma riskini artırabilir.
Limonata
Mayhoş ve ferahlatıcı limonataların çoğunda, ekşi tadı kesmek için bardak başına 25 grama kadar tonlarca şeker bulunur. Ne yazık ki limonata gibi şekerle tatlandırılmış içecekler insülin direnci ve kan şekeri artışıyla ilişkilendirilmiştir.
Hazır meyve suları ve meyveli içecekler
Gerek %100 meyve suları, gerekse meyve nektarları ve meyveli içecekler aslında pek meyve ile ilgisi olmayan içeceklerdir. Yoğun şekilde şeker içerirler ve meyvelerden sağlanan mikrobesleyiciler ve diyet lifi bu içeceklerde hemen hemen yoktur. O nedenle adındaki meyve kelimesine kanmayıp, bunlardan uzak durmak en iyisidir.
Şekerli Kahveli İçecekler
Birçok insan mocha latte ve Frappuccino’larını (veya herhangi bir şekerli kahve karışımlı içeceklerini) sever, ancak bunlar tonlarca ilave şeker ve sağlıksız yağ içerir. Özellikle son zamanlarda çok sevilen soğuk kremalı kahveler ve kutuda satılan kahveli içecekler de bu gruba dahildir.
Bu kahveler tipik olarak karamel gibi aromalı şuruplar, ardından birkaç pompa aroma türü (şeker yüklü), ardından çırpılmış krema, karamel veya çikolata çiselemesi içerebilen üst malzemeler içerirler. Eğer tam yağlı süt ile yapılırsa, yüksek miktarda alınması kalp sağlığı için zararlı olan doymuş yağ içerirler. Bu içeceklerden biri bir öğünle aynı miktarda kalori bile içerebilir. Bu nedenle, bunlardan kaçınmanız ve bunların yerine tatlandırılmamış, şekersiz kahve içeceklerini tercih etmeniz en iyisidir.
Toz kahve kreması içeren ikisi veya üçü birarada kahveler de aynı riski içerir. İkisi birarada kahvelerde ilave şeker görünüşte yoksa da, toz kahve kreması sağlık sakıncası yaratmak için yeterlidir.
Soğuk çay (Ice tea)
Özellikle gençler tarafından sevilen bu içecek çeşitleri kutu başına 48 gramdan fazla şeker içerir. Günlük ilave şeker alımının 50 gramla sınırlandırılması önerilir ve bir kutu soğuk çay bu limiti doldurur. Ne yazık ki, şekerli içecek tüketimi tip 2 diyabet riskinin artmasıyla bağlantılıdır.
Milkshake
Milkshake’ler hem içecek hem de tatlı olarak nitelendirilir ve onları en kötü içeceklerden biri yapan sadece şeker değildir. Bu karışımlı içeceklerin doymuş yağ oranı yüksektir ve bu da araştırmaların koroner kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirdiği bir besin maddesidir.
Enerji İçecekleri
Enerji içecekleri içerdikleri kafein sayesinde enerji artışı sağlarken, sindiriminizi olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, pek çok başka soruna yol açabilirler. Bu içecekler aynı zamanda ciddi miktarda şeker de içerir.
Spor İçecekleri
Elektrolitler ve sodyum sporcular için sporcu içeceklerinin önemli unsurları olsa da, aynı zamanda ciddi miktarda şeker içerdiklerinden vücudunuz için en sağlıksız içeceklerden biridir. Araştırmalar, sporcu içecekleri gibi şekerle tatlandırılmış içeceklerin gut, kalp hastalığı ve diyabet riskini artırdığını göstermektedir.