K vitamini

K vitamini

Paylaşın!
Okuma süresi: 2 dakika

K vitamini kan pıhtılaşmasına yardımcı olarak aşırı kanamayı önlemede önemli bir rol oynayan bir grup bileşiğin ortak adıdır.

Bu bileşiklerden en önemlileri K1 vitamini ve K2 vitamini gibi görünmektedir. K1 vitamini yeşil yapraklı sebzelerden ve diğer bazı sebzelerden elde edilir. K2 vitamini ise büyük ölçüde et, peynir ve yumurtadan elde edilen ve bakteriler tarafından sentezlenen bir grup bileşiktir.

Son zamanlarda osteoporoz ve steroid kaynaklı kemik kaybını tedavi etmek için K2 vitaminine başvurulmaktadır, ancak araştırmalar çelişkilidir. Bu noktada osteoporoz için bu vitaminin kullanılmasını önermek için yeterli veri bulunmamaktadır.

Bu vitaminin düşük seviyeleri kontrolsüz kanama riskini artırabilir. K vitamini eksiklikleri yetişkinlerde nadir görülürken, yeni doğan bebeklerde çok yaygındır. Yeni doğanlar için tek bir K vitamini enjeksiyonu standarttır. Bu vitamin ayrıca aşırı dozda kan inceltici Coumadin’e karşı koymak için de kullanılır.

Bu vitaminin eksiklikleri nadir görülmekle birlikte, aşağıdaki durumlardaki kişiler daha yüksek risk altında olabilir:

  • Crohn hastalığı veya aktif çölyak hastalığı gibi sindirim sisteminde emilimi etkileyen bir hastalık varlığı
  • K vitamini emilimini engelleyen ilaçlar almak
  • Ciddi derecede yetersiz beslenme
  • Yoğun alkol tüketimi

Yaş grupları ve cinsiyete göre günlük önerilen K vitamini alım miktarı aşağıda verilmiştir.

KategorilerKadınlar (mcg)Erkekler (mcg)Gebelik (mcg)Süt verme (mcg)
0-6 ay22
7-12 ay2.52.5
1-3 yaş3030
4-8 yaş5555
9-13 yaş6060
14-18 yaş75757575
19 yaş ve üzeri901209090

Bu vitaminin gıda veya takviyelerde bulunan dozlarında herhangi bir olumsuz etkisi görülmemiştir. Ancak bu, yüksek dozlarda tehlikeyi ortadan kaldırmaz. Araştırmacılar maksimum güvenli bir doz belirlememiştir.

Bu vitaminin iyi doğal besin kaynakları şunlardır:

  • Ispanak, kuşkonmaz ve brokoli gibi sebzeler
  • Soya fasulyesi gibi baklagiller
  • Yumurta
  • Çilek
  • Karaciğer gibi organ etleri

Bu vitaminin önerilen dozlarda ağızdan kullanımıyla yan etkileri nadirdir. Ancak, birçok ilaç bu vitaminin etkilerini engelleyebilir. Bunlar arasında antiasitler, kan sulandırıcılar, antibiyotikler, aspirin ve ayrıca kanser, epilepsi, yüksek kolesterol ve diğer durumlar için kullanılan ilaçlar bulunur.

Doktorunuz önermediği sürece K vitamini takviyesi kullanmamalısınız. Kalp sorunları, pıhtılaşma bozuklukları veya diğer durumlar için Coumadin kullanan kişilerin, aldıkları K vitamini miktarını kontrol etmek için diyetlerini yakından izlemeleri gerekebilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın