Ikigai

Ikigai: Uzun ve mutlu yaşamın esasları

Paylaşın!
Okuma süresi: 3 dakika

Okinawa adası, Japonya’nın en uzun ömürlü ve en mutlu insanlarının yaşadığı yer. Ikigai felsefesi bunu temelini oluşturuyor.

Okinawa’da yaşayan halkın özünde ‘’telaşsızlık” var. 70’li yaşlarında orta yaşı, 80’lerinde olgunluğu, 90’larından sonra ihtiyarlığı deneyimleyen bu halkın en önemli gençlik sırrının, sakin ve telaşsız bir yaşam olduğu düşünülüyor. Yavaş ve sindirerek yemek yiyen, kelimeleri seçerek tane tane konuşan ve koşmadan makul bir tempoda yürüyen Okinawa halkı, bu sayede günlük hayatın gerginliğinden ve stresinden uzak bir fanus yaratmayı başarmış.

Okinawa’da doğmuş bir düşünce biçimi olan Ikigai, günümüzde Japonya’da yaşayan milyonlarca insanının her sabah yataklarından coşkuyla fırlama sebebi.

Okinawa Halkı Neden Mutlu ve Uzun Ömürlü Hayatlarıyla Biliniyor?

  • Yerlilerin çok sayıda sebzeye sahip bir beslenme biçimi var, sıklıkla küçük tabaklarda servis edilen tofu yiyorlar. İkigai felsefesine ek olarak; maoi(hayata bağlılık) ya da birbirine bağlı arkadaş grupları uzun ömürlerinde büyük bir rol oynuyor. 
  • Japonya’da yemek yemeden önce veya sonrasında tekrarlanan en yaygın deyişlerden bir tanesi ”Hara Hachi bu” cümlesidir ve ”Midenin %80’nini doldur anlamına gelmektedir. 
  • İkigai felsefesinin doğduğu toprak olan Okinawa’da yerli topluluklarla yakın bağlar kurmak (maoi) gelenekseldir.  
  • Hücresel yaşlanmadan sorumlu sebest radikallere çok az rastlanıyor. Bu da çay içmelerinin ve midelerinin yalnızca %80’nini doldurmalarının bir sonucu. 
  • Yapılan son araştırmalara göre Okinawa’da bunama oranı ortalamanın epey altında.

Ikigai Ne Anlama Geliyor?

‘’İkigai’’ iki sözcüğün birleşmesinden oluşuyor. “İki” hayat, “Gai” ise hedef, amaç ve gaye anlamına geliyor. Yani İkigai bir hedefe, gaye ya da arzuya hiçbir zorlama olmadan içten ve kendiliğinden bağlılık hissetme duygusu anlamına geliyor. İşte, Japonların her sabah hevesli uyanmalarını sağlayan duygu bu. İkigai’yi somutlaştırmaya çalışırsak; sabah yedide alarm çalıp uyandığınızda neden hayatta olduğunu sorguladığında ihtiyaç olan şey. 

İkigai kelimesi, aynı zamanda kişinin hayatındaki değerin kaynağını veya hayatını değerli kılan şeyleri belirtmek için de kullanılır. Bireyin içsel benliğini yansıtır ve bireyin kendini rahat hissettiği bir zihinsel durum yaratır. 

Ikigai felsefesini oluşturan parçalar

İkigai dört ana elementin yamsıması olarak görülür:

  • Sevdiğim şey
  • Dünyanın ihtiyacı olan şey 
  • Bana para kazandıran şey
  • İyi yaptığım şey

İkigai Günlük Hayat Akışına Nasıl Yansıyor? 

Japonya’da bir basın kuruluşunun (Jiji Press) 20 yaş ve üzeri 2.000 erkek ve kadınla yaptığı röportaj sonucunda ortaya çıkan veriler ise şöyle:

Katılımcılara öncelikle ”hayatta bir amacınız var mı?” sorusu yöneltilmiş.

%76,3’ü ”Hayatta bir amacım var”, %15,5i ”Çok fazla amacım yok” derken %7,5’i ”Hayatta bir amacım yok” cevabını vermiş. Ankete katılan erkeklerin %77,8 ve kadınlar ise %75’i hayatta bir amaçlarının olduğunu belirtmiş.

İkigai düşüncesinin iş ve günlük hayattaki yansımaları ise şöyle olmuş; 

”İşini seven” çalışanların %48.9’u hayat yaşamaya değer cevabını verirken, ”Çalıştığı işi sevmeyenlerin” %18’i hayatın yaşamaya değer olduğunu söylemiş. Daha küçük yerlede yaşayan ve tarım hayvancılık, bahçecilik ve ev işleri gibi işlerde çalışan insanların %51,1’ise hayatın daha yaşanır olduğunu belirtmiş.

Ardından katılımcılara ”hayat sizin için ne zaman yaşanabilir oluyor?” sorusunu sormuşlar.

Ankete katılanların %51,2 ‘si hobiler sayesinde,  %49,5 ise aile ve evcil hayvanlar sayesinde hayatın daha yaşanabilir olduğunu söylemiş. Erkeklerin %55’i hobilerle, %42.9’u işi sayesinde hayatın yaşamaya değer olduğunu, kadınların %56.8’i ise aile ve evcil hayvanları sayesinde, %47’si ise  hayatın iş sayesinde yaşamaya değer olduğunu belirtmiş.

Katılımcılara ”boş zamanınızı nasıl değerlendirirsiniz?” sorusunu yöneltmişler.

Katılımcıların % 38,8’i arkadaşlarla vakit geçirdiğini, 37,4 ise aile ve evcil hayvanları ile vakit geçirdiğini tercih ettiğini söylemiş. Sonucun ardından; Erkekler %50,9’u yeni hobiler bulmak için çaba göstereceklerini, kadınların ise 44,4’ü hobilerini derinleştirdiklerini ve yeni hobiler bulmaya çalıştıklarını belirtmişler. 

Anketin sonunda insanların % 70’inden fazlası ”bir yaşam amacı olduğunu söylemiş. Kişinin mutlu hissettiği bir işte çalışmasının hayata bakış açısına doğrudan etki ettiği dikkat çekmiş.

Ikigai’nin Manevi Bir Tarafı Var Mı?

Japonya’nın ağırlıklı olarak Şinto ve Budizm’e inanıldığı için bu iki dinin ilkelerinin İkigai düşüncesine oldukça yakın olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Ikigai’nizi Nasıl Bulabilirsiniz?

Awakening Your Ikigai kitabının yazarı ve nörobilimci Ken Mogi, İkigai kullanmanın hayatınızın amacını bulmak için olduğunu söylüyor. Beş önemli adımın olduğunu anlatan Mogi, bunların; küçük başlamak, kendinizi olduğunuz gibi kabul etmek, etrafınızdaki dünya ile bağ kurmak, küçük şeylerden mutlu olmayı öğrenmek ve olduğunuz zaman ve yere odaklanmak olduğunu söylüyor. Hector Garcia, yazdığı ”İkigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life”, kitabında Ikigai’nizi bulmanız için bu 10 adımı takip etmenizi söylüyor:

  • Aktif olun, emekli olmayın,
  • Acele etmeyi arkanızda bırakın ve hayatı daha yavaş yaşayın,
  • Doyana kadar yemeyin,
  • Etrafınızda iyi arkadaşlarınız olsun,
  • Günlük egzersizler yaparak formda olun,
  • Gülümseyin ve etrafınızdaki insanları fark edin,
  • Doğa ile yeniden bağ kurun,
  • Gün içinde sizi mutlu eden şeylere şükür edin,
  • Anda yaşayın,
  • İkigai’nizi takip edin.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın