Yazla ile birlikte dut mevsimi de geldi. Her ne kadar artık eskisi kadar bol dut ağacına rastlayamıyorsak da, fırsat bulunca kaçırmamak gerek.
Kırmızısı, karası, beyazı… Yazla birlikte dalından taze dutları toplayıp yeme zamanı… Lezzetli olduğu kadar sağlık için de pek çok faydası bulunan bu meyve, kalp hastalıklarından kansere, bağışıklık sistemi hastalıklarından yüksek kolesterole dek birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor. Ancak, tüketirken dikkat etmek gerekli, çünkü bir çay bardağı 1 porsiyon meyveye eşdeğer kalori içerebiliyor. Ayrıca diyabetlilerin dutun yanında mutlaka ceviz, badem veya süt, yoğurt gibi protein ve yağ kaynaklarını tüketmeye özen göstermesinde yarar var. Bu şekilde kan şekerindeki dalgalanmaları önlemek mümkün olabilir.
100 gram dutta bulunan beslenme değerleri şu şekilde:
- Kalori: 49
- Total yağ: 0.4 g
- Sodyum: 10 mg
- Potasyum: 194 mg
- Total karbonhidrat: 10.3 g
- Protein: 1.1 g
Dut ne gibi yararlara sahip?
Kötü kolesterolü düşürüyor
Lifli gıdalar barsak hareketlerini düzenleyerek, sindirilen besinlerin çok uzun süre barsakta kalmasını ve zararlı bileşenlerin geri emilmesini engelliyor. Barsaktan yağın da geri emilimini engelleyen lifler kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı oluyor. Bu meyvede lif (posa) içeriği oldukça yüksek.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
1 çay bardağı dut günlük C vitamini alımına önemli bir katkı sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek oluyor.
Kansızlığı önlüyor
Dut içerdiği demir sayesinde, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu artırıyor.
Göz sağlığını koruyor
Dutun içinde bulunan zeaksantin, gözde yaşlanmayla ortaya çıkan değişimleri önlemekte oldukça yararlı.
Kan basıncını düzenliyor
Dut içerdiği resveratrol sayesinde kan damarlarını gevşeten nitrik oksit salınımını sağlayarak, kan basıncının düşürülmesini sağlıyor ve inme, kalp krizi gibi hastalıklarınriskini azaltıyor.
Dut kansere karşı koruyucu
İçerdiği A vitamini, C vitamini ve antioksidanlar sayesinde bu meyve hücrelere zarar veren ve kanserli hücre oluşumuna yol açabilecek zararlı bileşenlerin temizlenmesine katkı sağlıyor.
Sindirime yardımcı oluyor
Pek çok taze meyve ve sebze gibi, içerdiği sindirime yardımcı lifler sayesinde dut besinlerin bağırsaktan geçişini hızlandırarak bağırsak hareketlerini düzenliyor. Böylece kabızlığın ve gaz şikayetlerinin önlenmesine yardımcı oluyor.
Dut kemikleri güçlendiriyor
İçerdiği kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum sayesinde bu meyve kemik dokusunun oluşturulması ve korunması için oldukça faydalı rol oynuyor.
Erken yaşlanmayı önlüyor
Bu meyve içerdiği zengin bileşenler ve A vitamini sayesinde cilt sağlığını koruyor, erken yaşlanmayı önlüyor.
Dut seçerken dikkat edilecekler
Dut seçerken ezilmiş ve çürümüş olanlar tercih edilmemelidir. Mutlaka lezzetine bakıp, aşırı yumuşamamış dutlar seçilmelidir. Çok narin bir meyve olduğu için ezilmesini engellemek amacıyla sert bir saklama kabında muhafaza edilmelidir. Yıkanmadan, buzdolabında 1-2 gün bekleyebilen bu meyveyi daha uzun süreli saklamak için derin dondurucu tercih edilmelidir. Kurutarak, kuru dut haliyle serin bir yerde veya tercihen buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilmektedir. Fazla ısı ve güneş ışığından uzak tutmak ömrünü uzatacaktır. Bu narin meyveyi yıkarken de akan musluk altında ezilmeyecek şekilde bir kabın içinde yıkamakta fayda vardır.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.