Doktora ister ilk kez, ister kontrol amaçlı gidiliyor olsun, doktor ziyaretinden yararlanmak için yapılması gerekenler vardır.
Bir sağlık sorununuz için doktordan randevu aldıysanız, öncesinde ve doktor ziyareti sırasında yapılması gerekenleri bilmekte yarar vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:
Randevuya zamanında gidin: Doktor randevunuza geciktiğiniz zaman, bu başka bir hastanın ve doktorun zamanından çalıyorsunuz anlamına gelir. Ziyaretinizden optimal ölçüde yararlanmak için, daha iyisi randevu saatinden 10- 15 dakika önce ofiste olmaktır. Bunu sağlamak için randevu öncesinde trafik durumu ve yakındaki park yerleri hakkında bilgi edinin. Eğer yardıma ihtiyacınız varsa (tekerlekli sandalye, çevirmen vs.) bunlar hakkında randevu alırken doktor ofisiyle görüşün.
Notlarınızı kaydedin: Sonunda doktorunuzla görüştüğünüzde, sormak istediğiniz tüm soruları veya endişelerinizi unutmak çok zor ve kolay olabilir. Randevunuzdan önce, sormak istediğiniz soruların, yapmak istediğiniz yorumların veya doktorunuzla ele almak istediğiniz endişelerin bir listesini kaydetmek yararlı olabilir. Şikayetlerinizi, kullandığınız ilaçları, destekleyici ürünleri (vitamin vs.) ve bitkisel ürünleri (kantaron, papatya, ginseng vs.) ve sorularınızı unutmamak için kaydedin. Doktora geldiğinizde, kağıt listeyi veya telefonunuzda tuttuğunuz notları çıkarmanız yeterlidir; böylece aklınızdaki her şeyi dile getirebilir ve uygun tıbbi tavsiye ve tedavi planını alabilirsiniz.
Test Sonuçlarınızı Yanınıza Alın: Özellikle yeni bir doktor veya sağlık kuruluşu ile ilişki kurarken, ziyaretiniz için önceki tüm tıbbi testlerin ve sonuçların çıktısının alınması ve belgelenmesi önemlidir. İlgili test sonuçları geçmiş görüntülemeleri, kolonoskopileri, aşı kayıtlarını, kan testlerini ve daha fazlasını içerebilir. Hiçbir şeyi atlamayın ve neyin ilgili olup olmadığına sağlık uzmanının karar vermesine izin verin; bu şekilde doktorunuz sağlık geçmişiniz ve bakımınız hakkında daha iyi bir fikre sahip olur.
Aile Kayıtlarını Toplayın: Ailenizin tıbbi geçmişi mevcut sağlık durumunuz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Doktorunuzun görmesi için tüm aile tıbbi kayıtlarını veya ailesel sağlık koşullarının bir listesini derleyin. Bazı rahatsızlıklar genetik olabilir ve sizin bakımınız için bazı önleyici sağlık tedbirlerine veya taramalara ihtiyaç duyulmasına neden olabilir. Mümkünse, anne veya baba gibi aile üyeleriyle sağlık geçmişleri ve mücadele ettikleri tıbbi vakalar hakkında konuşun. Herhangi bir ailevi tıbbi sorunu bilmek, önümüzdeki yıllar boyunca sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmenize yardımcı olabilir.
Alerjileri, Geçirilmiş Ameliyatları veya Mevcut Tıbbi Durumları Kaydedin: Gıda alerjileri, mevsimsel alerjiler, ilaç alerjileri gibi tüm alerjiler kaydedilmeli ve doktorunuza bildirilmelidir. Alerjiler bir hastanın günlük sağlığını etkiler ve hangi ilaçları alıp alamayacağını etkiler. Ayrıca, hastanın tıbbi geçmişinin tam olarak anlaşılabilmesi için daha önce geçirilen ameliyatlar, acil servise yapılan ziyaretler ve tıbbi olaylar veya durumlar da listelenmelidir.
Geçmiş ve Mevcut Doktorlarınızın Bir Listesini Oluşturun: Doktor ziyaretinize gitmeden önce, geçmişteki tüm diğer doktorların yanı sıra şu anda görüştüğünüz doktorların da bir listesini hazırlayın. Mümkünse bu kişilerin iletişim bilgilerini de kaydedin.
Tüm Geçmiş ve Güncel İlaçları Listeleyin: Doktor ziyaretinden yararlanmak için reçetesiz satılan ilaçlar ve takviyeler de dahil, geçmişte veya şu anda kullandığınız ilaçların bir listesini hazırlayın. Bu liste dozaj seviyelerini ve bunları ne sıklıkla aldığınızı içermelidir. Birden fazla ilaç kullanıyorsanız, son kullanma tarihleri geçmiş veya boş olsalar bile şişeleri veya paketleri yanınızda getirin. Tüm ilaçları önlerinde bulundurmak, doktorun mükerrer ilaç olup olmadığını kontrol etmesine ve genel olarak hastanın ilaç rutinini düzenlemesine yardımcı olur. Ayrıca, hangi ilaçları kullandığınız, neden kullandığınız ve bunları gerçekten ne sıklıkta aldığınız konusunda doktora karşı dürüst olmanız önemlidir. Tereddütlerinizi açıklamaktan, sorular sormaktan ya da kullandığınız veya kullanmanız önerilen ilaçlarla ilgili yan etkiler veya endişeleriniz hakkında konuşmaktan çekinmeyin.
Güncel Sorunları veya Semptomları Kaydedin: Bir hasta son ziyaretinden bu yana tıbbi bir sorun veya endişeyle ilgili yeni semptomlar yaşıyorsa, doktora gitmeden önce bu sorunla ilgili ayrıntılar not edilmelidir. Söz konusu sorunla ilgili 7 kademe ayrıntı not edilmelidir.Söz konusu kademeler aşağıdadır:
- Sorunun başlangıcı: Ne zaman başladı, nasıl başladı (ani veya yavaş, tek sefer veya tekrarlayıcı) vs.
- Sorunu uyaran faktörler: Hareket, pozisyon, efor, stres, ışık, ses vs.
- Sorunu hafifleten faktörler: İlaç, ısı, buz, masaj, sessizlik vs.
- Sorunun niteliği: Şiddetli, hafif, can sıkıcı vs.
- Sorunun bölgesi ve nereye yayıldığı
- Sorunun şiddeti: Özellikle ağrıları 1 ile 10 arası puanlamak yararlı olur.
- Sorunun zamanlaması: Gündüz/gece, harekette/istirahatte, yemekten önce/sonra vs.
Randevuya Getirilecek Eşyalar: Doktor randevunuza giderken yanınızda getirmeniz gereken çeşitli eşyalar olacaktır. Doktoru beklerken sizi eğlendirecek birkaç eşya da dahil olmak üzere tüm eşyalarınızı taşıyabilecek bir çanta oluşturun. Bazen, bakım sağlayıcınızı görmeden önce beklemek gerekebilir. Zaman kazanmanıza yardımcı olmak için yanınızda bir kitap, bulmaca, dergi veya sizi oyalayacak başka şeyler getirmeniz iyi olur.
Sağlık Takip Cihazlarınızı Yanınızda Getirin: Her türlü günlük takip mekanizması hastanın günlük alışkanlıklarının iyi bir göstergesidir. Günlük takip cihazlarına örnek olarak tansiyon aletleri, aktivite ölçen saatler, kan şekeri ölçüm cihazları ve benzerleri sayılabilir.
Acil Durum İletişim Bilgilerinizi Kaydedin: Doktorunuzun tüm ilgili acil durum iletişim bilgilerine sahip olması yararlıdır. Acil bir durumda sağlığınızla ilgilenmek için gerekli bulduğunuz aile üyeleri, arkadaşlar, avukatlar vb. için isim, telefon numarası, adres ve e-posta bilgilerini not edin.
Yanınızda Bir Yakınınızı Bulundurun: Doktor randevuları zaman zaman bunaltıcı olabilir. Sevdiğiniz birinin size eşlik etmesi, ziyaretiniz boyunca kendinizi desteklenmiş ve rahat hissetmeniz için mükemmel bir yoldur. Odada bir arkadaşınızın ya da aile üyenizin olması, doktorun söyleyeceklerini dinleyen fazladan bir kulağa sahip olmanızı sağlar. ‘Sevilen kişi’, bir aile üyesi, arkadaş, bakıcı, sağlık yardımcısı veya hayatınızda sağlık hizmetinize dahil olması konusunda kendinizi rahat hissettiğiniz herhangi biri anlamına gelebilir.
Bir Not Alma Cihazı Getirin: Doktor ziyaretinden yararlanmak için ister fiziksel bir not defteri ister akıllı telefonun notlar bölümü olsun, yanınızda not alabileceğiniz bir cihaz getirmek asla kötü bir fikir değildir. Sorularınız veya endişeleriniz ele alınırken, doktorun bunlara yanıt olarak söylediklerini kaydedin. Randevu sırasında konuşulanlar hakkında notlar almak, daha sonra doktorunuzun tavsiyelerini hatırlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, test sonuçlarını veya okumaları anlamak karmaşık veya kafa karıştırıcı olabilir, bu nedenle bunları tartışırken not almak, sonuçlara tek başınıza baktığınızda anlamanıza yardımcı olabilir.
Randevu Sırasında Rahat Olun: Birçok hasta doktora gitme konusunda gerginlik yaşar. Bu gerginlik hastanın test sonuçlarını ve okumalarını etkileyebilir, bu nedenle randevudan önce rahatlamanın ve gerginliği azaltmanın yollarını bulmakta yarar vardır. Bu amaçla şu aktiviteleri deneyebilirsiniz:
- Nefes egzersizleri
- Yürüyüşe çıkmak
- Sakinleştirici müzik dinlemek
- Düşünceleriniz hakkında günlük tutmak
- Sıcak, kafeinsiz bir içeceği yudumlamak
- Düzenli olarak yoga, tai chi veya meditasyona katılmak
- Yatıştırıcı uçucu yağ spreyleri veya losyonları içeren bitkisel ilaçlar
Dürüst Olun: Son olarak, bir doktor/sağlayıcı ilişkisinin en önemli yönlerinden biri de dürüstlüğe dayanması gerektiğidir. Doktorunuz size yardımcı olmak için oradadır, bu nedenle ne hissettiğinizi ve nasıl hissettiğinizi kapsamlı bir şekilde anlamaları için onlara karşı dürüst olmanız önemlidir.
Muayene Sonrasını Planlayın: Doktor ziyaretinden yararlanmak sürekli bir ilişki gerektirir. Randevunuz bittikten sonra doktorunuzdan ilaçlarınızın ne süreyle kullanılacağı, başka test gerekip gerekmediği ve sonraki görüşmenin zamanı gibi hususları öğrenin.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.