Çocuklar sağlıkla gülümsesin, çünkü sağlıklı dişlere sahip küçük çocuklar, güzel bir gülümsemeden çok daha fazlasına sahiptir.
Süt dişleri çocukların konuşmasına ve çiğnemesine yardımcı olur. Ayrıca diş etlerinin altında saklanan kalıcı dişler için çeneyi yerinde tutarlar. Ancak her yaşta kötü ağız sağlığı genel sağlığı etkileyebilir.
Süt diş dizisi ve bunu izleyen karma diş dizisi, çocuğun büyümesinin en aktif olduğu dönemde gelişir. İlk süt dişi 6. ayda çıkmaya başlar. Değişik grup süt dişleri, dönem dönem düşer ve yerlerini kalıcı dişlere bırakırlar. Bu durum, 12 yaşına kadar sürer. 20 adet süt dişi çocukluk dönemi boyunca ısırma, çiğneme ve ezme işlemleri ile sindirime yardımcı olur; yüzün ve çenenin gelişimini etkilerler. Daimi dişlere sürme rehberliği yaparak onların yerleşeceği boşluğu korur ve sürekli dişlere sağlıklı bir temel hazırlarlar.
Herhangi süt dişinin erken kaybı komşu dişlerin bu boşluğa doğru kaymasına neden olur. Böylelikle yer değiştiren bir diş, sürmeye hazır bekleyen daimi dişin sürmesine engel olur ya da ağız içinde çapraşıklığa yol açar. Ayrıca erken süt dişi kayıpları çene gelişimini etkileyerek, estetik ve konuşma bozukluklarına yol açabilir. Kalıcı dişlere uygulanan tüm tedaviler süt dişlerine de uygulanabilir.
Çürükler, diyetimizdeki şekerler ve nişastalarla beslenir ve dişlere saldıran asitler üretir. Neyse ki, iyi bir ağız hijyeni ve sağlıklı beslenme rutini, yaşam boyu diş ve diş eti problemleri riskini azaltmaya yardımcı olur.
Özellikle 2 yaşın altındaki çocuklara ilave şeker içeren yiyecek ve içecekler vermekten kaçınmanız ve çocuklar yaş aldıkça ve daha çeşitli yiyecekler yemeye başladıkça ilave şeker alımını sınırlamanız gerektiğini zaten biliyorsunuz. Bununla birlikte, diş çürüğü riskini artırabilecek yiyecekler yalnızca tatlılar değildir. Karbonhidratlar ağızda uzun süre kaldıklarında plakla etkileşir ve potansiyel diş çürümesine neden olabilecek asit üretirler.
Ağızda daha uzun süre kaldıkları için dikkat edilmesi gereken bazı yiyecekler şunlardır:
- Gazlı içecekler
- Meyveli içecekler
- Spor ve enerji içecekleri
- Şekerli çaylar ve kahve gibi içecekler, özellikle uzun süre yudumlanırsa.
- Karamel, kuru meyve veya cips gibi dişlere yapışan yiyecekler.
- Ağızda yavaş yavaş eriyen lolipoplar ve diğer sert şekerler.
Yemekle birlikte ve yemekten sonra su içmek bakterilerden kurtulmaya yardımcı olur ve asit üretimini azaltır.
Çocuklardaki kimi kötü davranış alışkanlıkları da diş sağlığını etkileyebilir. Bunların başlıcaları aşağıdadır:
- Parmak Emme
- Tırnak Yeme
- Diş Gıcırdatma
- Biberon Çürüğü
Dengeli bir beslenme planı, ağız sağlığı ve sağlıklı kalmak için kritik öneme sahiptir.
Bu sebeple özellikle kalsiyum ve fosfor alımı hayati önem taşır.
Çocuklarımızın beslenme planında süt ve süt ürünleri , pekmez, kuruyemişler, et,tavuk,balık, yumurta ve baklagilleri eksik etmemeliyiz.
Çocuklar sağlıkla gülümsesin istiyorsak, onların ağız ve diş sağlığına önem verelim.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.