Genel sağlığınız ve vücudunuzun toksinlerden temizlenmesi için büyük önem taşıyan böbreklerinizi korumanın yolları aslında zor değil.
Böbrekler vücuttaki tüm kanı süzerek toksinlerin idrarla atılmasını sağlayan, ayrıca vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinin ve kan basıncının korunması için çok önemli işlevleri olan organlar. Bu nedenle, işlevlerini sağlıklı olarak sürdürmeleri için, bu organları fazla yormaktan ve yıpratmaktan kaçınmakta yarar var. Bu yazıda, böbreklerinizi korumanın yollarını anlatacağız. İşte, böbreklerinizi korumanın yolları:
Gereksiz yere ilaç kullanmaktan kaçının: Başta ağrı kesiciler ve mide koruyucu ilaçlar olmak üzere çeşitli ilaçlar böbreklere zarar verebilirler. Bu nedenle, gereksiz ilaç kullanmaktan kaçınmakta ve doktor önerisi olmadan ilaç kullanmamakta yarar vardır.
Antibiyotiklere Dikkat Edin: Sık ve yüksek doz antibiyotik kullanmak böbreklere zarar verebilir. Bu durum çoğu antibiyotik grubu için geçerlidir ve tamamen sağlıklı olsanız bile meydana gelebilir, ancak böbrekleriniz gerektiği kadar iyi çalışmıyorsa daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Gıda Takviyelerine dikkat edin: Gıda takviyesi üreticileri ürünlerinin güvenli olduğunu kanıtlamak zorunda değildir ve bu ürünlerden bazıları böbreklere zarar verebilir. Böbrek hastalığı varsa bunlar özellikle zararlı olabilir çünkü durumu daha da kötüleştirebilir veya bazı ilaçlarla etkileşebilir. Herhangi bir gfıda takviyesi kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
Sağlıklı Beslenin: Böbrekler çok fazla yağ, tuz ve şeker gibi kötü olan şeyler de dahil olmak üzere yediğiniz veya içtiğiniz her şeyi işler. Kötü beslenme zamanla yüksek tansiyona, obeziteye, diyabete ve böbrekleriniz için zor olan diğer durumlara yol açabilir. Bu nedenle, sağlıklı beslenmeye dikkat edin.
Tuza Dikkat Edin: Fazla tuz tüketimi böbreklere zarar verebilir ya da zaten var olan böbrek hastalığını daha da kötüleştirebilir. Çok fazla tuz, böbrek hastalığının tipik bir nedeni olan yüksek tansiyon ve çok acı verici olabilen ve tedavi edilmezse muhtemelen hasara neden olan böbrek taşı olasılığını da artırır.
Yeterince Su İçin: Su, önemli besin maddelerinin böbreklere ulaşmasına ve atıkların idrarla atılmasına yardımcı olur. Yeterince su alınmazsa, böbreklerin içindeki küçük filtreler tıkanabilir ve böbrek taşlarına ve enfeksiyonlara yol açabilir. Hafif susuzluk bile uzun sürerse böbreklere zarar verebilir. O yüzden, susuz kalmamaya dikkat edin
Egzersiz yapın: Tıpkı sağlıklı bir diyet gibi, egzersiz de böbrek hasarına yol açabilecek diyabet ve kalp hastalığı gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Ancak hazır değilseniz çok fazla egzersiz de böbreklerinize zarar verebilir. Haftada en az beş gün 30 ila 60 dakikaya kadar çalışın. Bir süredir yapmadıysanız yavaş başlayın ve sağlık sorunlarınız varsa önce doktorunuza danışın.
Alkol Alırken Dikkatli Olun: Eğer sağlıklıysanız, bir ya da iki kadeh içkinin böbreklerinize zarar verme ihtimali yoktur. Ancak aşırı içki içmek (2 saatten kısa bir süre içinde dörtten fazla içki içmek) ani, ciddi hasara neden olabilir ve muhtemelen uzun vadeli sorunlara yol açabilir. Alkol ayrıca sizi susuz bırakabilir, bu da böbreklerinizin iyi çalışmasını engelleyebilir ve kilo alımına, karaciğer hastalığına, yüksek tansiyona ve böbrekler üzerinde daha fazla stres yaratan diğer durumlara yol açabilir.
Sigarayı Bırakın: Sigara içmek böbrek kanseri riskini artırır ve kan damarlarına zarar verir, bu da böbreklere giden kan akışını yavaşlatarak böbrekleri olumsuz etkiler. Ayrıca, sigara içmek yüksek tansiyonu tedavi eden bazı ilaçları etkileyebilir. Bu ciddi bir durumdur çünkü kontrolsüz yüksek tansiyon böbrek hastalığının önde gelen nedenlerinden biridir.
Tarama Yaptırın: Böbrek hastalığı riskini bilmek önemlidir. Sizde veya yakın akrabalarınızda kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet veya ailede böbrek yetmezliği öyküsü varsa bu daha olasıdır. Bu durumlarda, doktorunuz düzenli kontrolünüzün bir parçası olarak özel böbrek testleri önerebilir. Ne kadar erken yakalarsanız, tedavi etmek ve hatta bazen durdurmak o kadar kolay olur.
Sağlık Sorunlarını Yönetme: Böbrekleri etkileyen en yaygın iki durum diyabet ve yüksek tansiyondur. Dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz her ikisini de kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Diyabette kan şekerinizi yakından takip etmeniz ve ihtiyaç duyduğunuzda insülin almanız da önemlidir. Yüksek tansiyon için, tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol edin ve tüm ilaçları tam olarak doktorunuzun reçete ettiği şekilde alın.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.