Banyo yapmak vücut temizliği için önemli olduğu gibi, aynı zamanda bir keyif kaynağıdır. Ancak, bu eylem kimi sorunlara yol açabilir.
Banyo yaparken kimi hususlara dikkat etmediğiniz zaman cildiniz zarar görebilir. Daha sağlıklı bir cilt için dikkat edilmesi gereken bu noktalar şu şekilde sayılabilir:
Çok sıcak suyla banyo yapmak: Sıcak su gevşemeyi ve rahatlamayı sağlayabilir, ancak çok sıcak suyla yıkanmak cilt için yıpratıcıdır. Sıcak su yerine ılık su ile duş almaya özen gösterin.
Uzun süre banyoda kalmak: Cildiniz buruş buruş olana kadar banyoda kalıyorsanız, bu cildinizin su kaybettiği anlamına gelir. Bu nedenle, çok uzun süreli banyo yapmayın.
Cildi kurutmak: Banyo sonrasında cilt nemlendirilmeye gerek duyar. Bu nedenle cilt tipine uygun bir nemlendirici kullanılması son derece yararlı olur. Aynı amaçla bebe yağı da kullanılabilir.
Ayak bakımı yapmamak: Aslında banyo ayak bakımı için ideal yerdir. Suyla yumuşamış ölü derileri bir ayak rendesi veya ponza taşı aracılığı ile temizlemek, ayağı nasır ve çatlaklardan koruyabilir. Ancak, banyodan sonra ayakları nemlendirici bir ayak losyonuyla ovmak ve özellikle de parmak aralarını pamuk veya saç kurutma makinesi ile kurutmak son derece yararlı olur.
Sert keselenmek: Ölü derilerden kurtulmak için keselenmek çok uygun bir yöntemdir. Ülkemizde çok sevilen bu yöntemi dikkatli uygulamak ve yumuşak ve dairesel hareketlerle kese yapmak gerekir. Sert keselenme cildin üst tabakasını tahriş ederek aksine zarar verebilir. Kese yerine vücut peelingleri de kullanılabilir.
Banyoda yüz yıkamak: Banyo suyunun sıcaklığı yüz yıkamaya uygun değildir. Uzun süre sıcak suya ve buhara maruz kalan yüz cildi hassaslaşır ve kolay tahriş olabilir.
Lifi banyonun içine asmak: Lifi kullandıktan sonra bol miktarda nem ve ısı bulunan banyonun içine asmak mikroplara davetiye çıkarmak anlamına gelir. Her ne kadar kullanılan sentetik lifler mikropların barınmasını güçleştirse de, lifin üzerinde kalan ölü deriler nem ve ısıyla birleşince bakteriler için ideal bir besiyeri oluşturur. Bu nedenle, banyodan sonra lifi yıkayıp banyo dışında kuru ve serin bir yere asmak en iyisidir.
Her gün saç yıkamak: Saçlar da cilt kadar neme gerek duyar. Her gün yıkanan saçlarnem kaybeder ve kuruysa daha kuru, yağlıysa daha da yağlı hale gelir. Bilhassa sıcak yaz günlerinde her gün, bazen günde birkaç defa banyo yapılsa da, her seferinde saçları yıkamaktan kaçınılmalıdır.
Uygunsuz sabun kullanmak: Banyoda temizlik amacıyla kullanılan sabun cilt yapısına uygun olmazsa, cildin kurumasını hızlandırarak tahriş olmasına yol açabilir. Bu nedenle, cilt yapısına uygun bir sabun veya benzeri bir cilt temizleyici kullanmak en iyisi olacaktır.
Banyonun sonunda soğuk duş almak: Banyonun bitiminde sıcak suyla gevşemiş vücuda birden soğuk suyun teması deri dolaşımını bozarak cilde zarar verebilir. Buna karşılık, suyun yavaş yavaş soğutulması banyo sırasında açılan gözeneklerin kapanmasını sağlayarak aksine yararlı olur.
Havluyla sert kurulanmak: Banyo sonrası cilt nem ve yağını kaybettiği için oldukça hassas olabilir. Bu nedenle kurulanırken havluyu sertçe sürterek değil, yavaşça ovalayarak kurulanmakta yarar vardır.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.