Biberiye

Biberiye: Güzel kokulu ve yararlı

Paylaşın!
Okuma süresi: 2 dakika

Bahçeleri süsleyen güzel kokulu bir bitki olan biberiye, aynı zamanda sağlığa yararları nedenyle yüzyıllardır halk tıbbında kullanılıyor.

Anavatanı Akdeniz bölgesi olmasına rağmen, günümüzde dünyanın dört bir yanında yaygın olarak bulunan biberiye gıda, sağlık ve kozmetik sektöründen temizlik ürünlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu bitki aynı zamanda yağı, suyu, çayı, ekstraktı, tütsüsü ve benzeri şekillerde binlerce yıldır halk tıbbında da kullanılmaktadır.

Avrupa’da ve özellikle Sicilya folklorunda genç perilerin biberiye çiçekleri arasında uyuduğuna inanılır. İtalya ve İspanya’da ise cadılardan ve kötülüklerden korunmak için sıklıkla kullanılır. Ayrıca bu bitki birçok kültürde sevginin sadakatin ve dostluğun simgesi haline gelmiştir.

Biberiye; lavanta, adaçayı, fesleğen, nane, melisa, reyhan ve kekik ile birlikte ballıbabagiller (Latince adıyla lamiaceae) familyasına ait bir bitkidir. Türündeki diğer çoğu bitki gibi uçucu yağlara sahiptir ve antiseptik özelliktedir. Bu bitkiler ayrıca güçlü birer antioksidan kaynağı olmaları sebebiyle vücudun serbest radikallere karşı direncini artırmaya yardımcı olurlar. 

İğne yapraklı, yaprak dökmeyen, çok yıllık, genellikle açık mavi, açık mor, pembe, beyaz çiçeklere sahip otsu bir bitki olan biberiye daha çok denize yakın kayalık ve kuru yamaçlarda yabani olarak yetişir.

Arı dostu olan bu bitkinin çiçekleri arılar için iyi bir besin kaynağıdır. Dünya ekosisteminin devamlılığı için çok önemli bir role sahip olan arı nüfusunun giderek azaldığı düşünülürse, biberiye ve benzeri bitkilerin önemini kavramak daha kolay olacaktır.

Bir şişe zeytinyağına atılmış, bir dal taze biberiyenin eşsiz aromasının zeytinyağıyla harmanlanmasıyla ortaya çıkan lezzet, doğanın ilham verici tatlarından yalnızca biri ama oldukça özellerinden bir tanesidir.

Biberiye hem taze olarak hem de kurutularak ve hatta toz halde bile kullanılabilir. Çorbalarda, sandviçlerde, sebze yemeklerinde, etli, balıklı ve yumurtalı yemeklerle, dolmalarda, soslarda ve salatalarda, ızgaralarda biberiyenin hem kurutulmuş hem de taze hali kullanılabilir. Hem kuru, hem de taze biberiye ile hazırlanan çaylar da gerek lezzet, gerekse yararlarıyla önemli bir yere sahiptir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın