Senkop Hesaplayıcıları

Okuma süresi: 7 dakika

Senkop · Acil servis risk değerlendirmesi

Kanada Senkop Risk Skoru Hesaplayıcı

Kanada Senkop Risk Skoru (Canadian Syncope Risk Score), acil serviste değerlendirmesi tamamlanan senkop hastasında 30 gün içinde ciddi advers olay gelişme riskini tahmin eder. Hastada bulunan özellikleri işaretleyin; skor anında hesaplanır.

Klinik değerlendirme

Tetkikler

Acil servisteki tanı

Acil serviste konulan senkop tanısı
Kanada Senkop Risk Skoru0
Risk grubu—
30 günlük ciddi olay riski*—

Puana göre 30 günlük ciddi advers olay riski

SkorRisk grubuTahmini risk*

*Thiruganasambandamoorthy V ve ark., CMAJ 2016 türetme kohortundaki tahmini oranlardır. Ciddi advers olay: ölüm, aritmi, miyokard enfarktüsü, ciddi yapısal kalp hastalığı, aort diseksiyonu, pulmoner emboli, subaraknoid kanama, ciddi kanama veya 30 gün içinde girişim gerektiren durum. Çok merkezli doğrulama çalışmasında (JAMA Intern Med 2020) çok düşük ve düşük risk gruplarında ciddi olay oranı %1’in altında, çok yüksek risk grubunda yaklaşık %50 bulunmuştur.

Değerlendirme

  • Kimler için: Acil servise senkopla başvuran, 16 yaş ve üzeri hastalar. Skor, acil servis değerlendirmesi tamamlandıktan sonra uygulanır.
  • Kimler için değil: Bilinç kaybının nöbet, kafa travması, alkol veya madde kullanımı, hipoglisemi gibi senkop dışı bir nedene bağlı olduğu ya da 24 saati aşan bilinç kaybı ve yeni nörolojik defisit bulunan hastalar.
  • Çok düşük ve düşük risk (−3 ile 0): Ek tetkik olmadan taburculuk çoğunlukla güvenlidir.
  • Orta risk (1–3): Acil serviste kısa süreli gözlem ve ritim izlemi düşünülebilir; karar klinik tabloya göre verilir.
  • Yüksek ve çok yüksek risk (≥4): Hastaneye yatış ve kardiyak değerlendirme önerilir.

Kaynaklar

  1. Thiruganasambandamoorthy V, Kwong K, Wells GA ve ark. Development of the Canadian Syncope Risk Score to predict serious adverse events after emergency department assessment of syncope. CMAJ 2016;188:E289–E298. doi:10.1503/cmaj.151469
  2. Thiruganasambandamoorthy V, Sivilotti MLA, Le Sage N ve ark. Multicenter emergency department validation of the Canadian Syncope Risk Score. JAMA Intern Med 2020;180:737–744. doi:10.1001/jamainternmed.2020.0288
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Yatış, gözlem ve taburculuk kararı klinik tablo ve hastanın özellikleri birlikte değerlendirilerek hekim tarafından verilmelidir.

Senkop · Kardiyak neden olasılığı

EGSYS Skoru Hesaplayıcı

EGSYS (Evaluation of Guidelines in SYncope Study) skoru, acil başvuran senkop hastasında ilk değerlendirmede bulunan altı klinik özellikle senkopun kardiyak kökenli olma olasılığını tahmin eder. Hastada bulunan özellikleri işaretleyin; skor anında hesaplanır.

Kardiyak nedeni düşündüren özellikler

Refleks (vazovagal) nedeni düşündüren özellikler

EGSYS skoru0
Değerlendirme—

Eşik değer ve tanısal performans

SkorYorumOrtalama 614 günlük izlemde ölüm*
<3Kardiyak senkop olasılığı düşük%2–3
≥3Kardiyak senkop olası%17–21

*Del Rosso A ve ark., Heart 2008; türetme ve doğrulama kohortlarındaki oranlar. ≥3 eşiği kardiyak senkopu türetme kohortunda %95 duyarlılık ve %61 özgüllükle, doğrulama kohortunda %92 duyarlılık ve %69 özgüllükle saptamıştır. Negatif kestirim değerinin yüksek olması, skorun özellikle kardiyak nedeni dışlamada yararlı olduğunu gösterir.

Değerlendirme

  • Skor ≥3: Kardiyak senkop olasılığı artmıştır. Hastaneye yatış ve kardiyak tanısal değerlendirme (ritim izlemi, ekokardiyografi, gerekirse elektrofizyolojik çalışma) düşünülmelidir.
  • Skor <3: Kardiyak senkop olasılığı düşüktür. Refleks veya ortostatik senkop açısından değerlendirme ön planda tutulabilir.
  • Sınırlılıklar: Skor acil başvurularda geliştirilmiştir. Ayaktan hastalarda yapılan çalışmalarda duyarlılığı belirgin olarak daha düşük bulunmuştur.
  • Kılavuz: ESC 2018 senkop kılavuzu, risk skorlarının tek başına klinik değerlendirmeden daha iyi performans göstermediğini belirtir ve acil serviste risk sınıflaması için yalnızca skorların kullanılmasını önermez. Skor, klinik değerlendirmeye yardımcı olarak kullanılmalıdır.

Kaynaklar

  1. Del Rosso A, Ungar A, Maggi R ve ark. Clinical predictors of cardiac syncope at initial evaluation in patients referred urgently to a general hospital: the EGSYS score. Heart 2008;94:1620–1626. doi:10.1136/hrt.2008.143123
  2. de Sousa Bispo J, Azevedo P, Mota T ve ark. EGSYS score for the prediction of cardiac etiology in syncope: is it useful in an out-patient setting? Rev Port Cardiol 2020;39:255–261. doi:10.1016/j.repce.2020.05.012
  3. Brignole M, Moya A, de Lange FJ ve ark. 2018 ESC Guidelines for the diagnosis and management of syncope. Eur Heart J 2018;39:1883–1948. doi:10.1093/eurheartj/ehy037
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Yatış, ileri tetkik ve taburculuk kararı klinik tablo ve hastanın özellikleri birlikte değerlendirilerek hekim tarafından verilmelidir.

Senkop · Acil servis risk değerlendirmesi

San Francisco Senkop Kuralı Hesaplayıcı

San Francisco Senkop Kuralı (San Francisco Syncope Rule), acil servise senkop veya presenkopla başvuran hastada 7 gün içinde ciddi olay gelişme riskini değerlendirir. Kural, İngilizce baş harfleriyle "CHESS" olarak hatırlanan beş ölçütten oluşur. Hastada bulunan özellikleri işaretleyin.

CHESS ölçütleri

Pozitif ölçüt sayısı0
Sonuç—

Yorum ve tanısal performans

SonuçYorum
Hiçbir ölçüt yokDüşük risk. 7 günlük ciddi olay olasılığı düşüktür; klinik tablo uygunsa ayaktan izlem düşünülebilir.
≥1 ölçüt varYüksek risk. Ciddi olay açısından yakın gözlem, hastaneye yatış ve ileri değerlendirme düşünülmelidir.

Ciddi olay: ölüm, miyokard enfarktüsü, aritmi, pulmoner emboli, inme, subaraknoid kanama, transfüzyon gerektiren kanama veya senkopla ilişkili acil servise geri dönüş ve yatış. Türetme çalışmasında kural ciddi olayları %96 duyarlılık ve %62 özgüllükle, prospektif doğrulama çalışmasında %98 duyarlılık ve %56 özgüllükle saptamıştır. Bağımsız çalışmaları birleştiren sistematik derlemede ise birleşik duyarlılık yaklaşık %87, özgüllük yaklaşık %52 bulunmuştur.

Değerlendirme

  • Kimler için: Acil servise senkop veya presenkopla başvuran hastalar. Kural, acil servisteki ilk değerlendirme bulgularıyla uygulanır.
  • Kimler için değil: Bilinç kaybının travma, nöbet, alkol veya madde kullanımı ya da hipoglisemi gibi açık bir senkop dışı nedene bağlı olduğu hastalar.
  • Sınırlılıklar: Bağımsız merkezlerde duyarlılık türetme çalışmasına göre daha düşük bulunmuştur. Bu nedenle negatif sonuç tek başına ciddi bir nedeni dışlamaz; özellikle yaşlı ve eşlik eden hastalığı olan hastalarda klinik değerlendirme belirleyicidir.
  • Kılavuz: ESC 2018 senkop kılavuzu, risk skorlarının tek başına klinik değerlendirmeden daha iyi performans göstermediğini belirtir ve acil serviste risk sınıflaması için yalnızca skorların kullanılmasını önermez.

Kaynaklar

  1. Quinn JV, Stiell IG, McDermott DA ve ark. Derivation of the San Francisco Rule to predict patients with short-term serious outcomes. Ann Emerg Med 2004;43:224–232. doi:10.1016/S0196-0644(03)00823-0
  2. Quinn J, McDermott D, Stiell I ve ark. Prospective validation of the San Francisco Syncope Rule to predict patients with serious outcomes. Ann Emerg Med 2006;47:448–454. doi:10.1016/j.annemergmed.2005.11.019
  3. Saccilotto RT, Nickel CH, Bucher HC ve ark. San Francisco Syncope Rule to predict short-term serious outcomes: a systematic review. CMAJ 2011;183:E1116–E1126. doi:10.1503/cmaj.101326
  4. Brignole M, Moya A, de Lange FJ ve ark. 2018 ESC Guidelines for the diagnosis and management of syncope. Eur Heart J 2018;39:1883–1948. doi:10.1093/eurheartj/ehy037
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Yatış, ileri tetkik ve taburculuk kararı klinik tablo ve hastanın özellikleri birlikte değerlendirilerek hekim tarafından verilmelidir.

Senkop · Acil servis risk değerlendirmesi

ROSE Kuralı Hesaplayıcı

ROSE (Risk stratification Of Syncope in the Emergency department) kuralı, acil servise senkopla başvuran erişkin hastada 1 ay içinde ciddi olay veya ölüm riskini değerlendirir. Kural, İngilizce baş harfleriyle "BRACES" olarak hatırlanan yedi ölçütten oluşur. Ölçülen değerleri girin ve klinik bulguları işaretleyin.

BRACES ölçütleri

Sayısal alanlarda ölçüt, değer girildiğinde otomatik değerlendirilir.

B
BNP ≥300 pg/mLBNP · B tipi natriüretik peptit
pg/mL
—
B
Bradikardi ≤50 atım/dkBradycardia · Acil serviste veya hastane öncesinde ölçülen en düşük nabız
atım/dk
—
A
Anemi: hemoglobin ≤9,0 g/dLAnaemia · Orijinal eşik ≤90 g/L
g/dL
—
S
Oksijen satürasyonu ≤%94Saturation · Oda havasında ölçülen değer
%
—
Pozitif ölçüt sayısı0
Sonuç—

Yorum ve tanısal performans

SonuçYorum
Hiçbir ölçüt yokDüşük risk. 1 aylık ciddi olay veya ölüm olasılığı düşüktür; klinik tablo uygunsa taburculuk düşünülebilir.
≥1 ölçüt varYüksek risk. Hastaneye yatış ve ileri değerlendirme düşünülmelidir.

Reed MJ ve ark., J Am Coll Cardiol 2010. Tek merkezli çalışmanın doğrulama kohortunda (550 hasta) kural, 1 aylık ciddi olay veya tüm nedenlere bağlı ölümü %87,2 duyarlılık, %65,5 özgüllük ve %98,5 negatif kestirim değeriyle saptamıştır. Ciddi olaylar; akut miyokard enfarktüsü, yaşamı tehdit eden aritmi, pulmoner emboli, serebrovasküler olay ve transfüzyon gerektiren kanama gibi kardiyovasküler ve kardiyovasküler dışı ciddi sonuçları kapsar.

Değerlendirme

  • BNP'nin ağırlığı: Yüksek BNP, çalışmada ciddi kardiyovasküler olayların ve ölümlerin en güçlü belirleyicisi olmuştur. BNP ölçülmediyse kuralın duyarlılığı azalır.
  • NT-proBNP: Kural BNP ile geliştirilmiştir. NT-proBNP için doğrulanmış bir eşik yoktur; değer doğrudan bu alana girilmemelidir.
  • Kimler için: Acil servise senkopla başvuran erişkin hastalar. Bilinç kaybının travma, nöbet, alkol veya madde kullanımı ya da hipoglisemiye bağlı olduğu hastalarda kullanılmaz.
  • Sınırlılıklar: Kural tek merkezde geliştirilmiş ve doğrulanmıştır; geniş çaplı dış doğrulaması sınırlıdır. ESC 2018 senkop kılavuzu, risk skorlarının tek başına klinik değerlendirmeden daha iyi performans göstermediğini belirtir.

Kaynaklar

  1. Reed MJ, Newby DE, Coull AJ, Prescott RJ, Jacques KG, Gray AJ. The ROSE (risk stratification of syncope in the emergency department) study. J Am Coll Cardiol 2010;55:713–721. doi:10.1016/j.jacc.2009.09.049
  2. Brignole M, Moya A, de Lange FJ ve ark. 2018 ESC Guidelines for the diagnosis and management of syncope. Eur Heart J 2018;39:1883–1948. doi:10.1093/eurheartj/ehy037
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Yatış, ileri tetkik ve taburculuk kararı klinik tablo ve hastanın özellikleri birlikte değerlendirilerek hekim tarafından verilmelidir.

Senkop · 12 aylık mortalite

OESIL Skoru Hesaplayıcı

OESIL (Osservatorio Epidemiologico sulla Sincope nel Lazio) skoru, acil servise senkopla başvuran hastada 12 aylık tüm nedenlere bağlı ölüm riskini tahmin eder. Dört ölçütten oluşur ve her biri 1 puandır. Hastada bulunan özellikleri işaretleyin.

Ölçütler

OESIL skoru0
Risk grubu—
12 aylık mortalite*—

Puana göre 12 aylık mortalite

SkorRisk grubu12 aylık mortalite*
0Düşük%0
1Düşük%0,8
2Yüksek%19,6
3Yüksek%34,7
4Yüksek%57,1

*Colivicchi F ve ark., Eur Heart J 2003; türetme kohortunda (270 hasta) 12 aylık tüm nedenlere bağlı ölüm oranları. Puan arttıkça mortalitenin arttığı, 328 hastalık prospektif doğrulama kohortunda da gösterilmiştir.

Değerlendirme

  • Skor 0–1: Düşük risk. Klinik tablo uygunsa ayaktan değerlendirme düşünülebilir.
  • Skor ≥2: Yüksek risk. Hastaneye yatış ve ayrıntılı kardiyak değerlendirme düşünülmelidir.
  • Ne öngörür: OESIL, senkopun nedenini değil 1 yıllık ölüm riskini öngörür. Kısa dönem ciddi olay riski için Kanada Senkop Risk Skoru, San Francisco veya ROSE kuralları daha uygun olabilir.
  • Kılavuz: ESC 2018 senkop kılavuzu, risk skorlarının tek başına klinik değerlendirmeden daha iyi performans göstermediğini belirtir ve acil serviste risk sınıflaması için yalnızca skorların kullanılmasını önermez.

Kaynaklar

  1. Colivicchi F, Ammirati F, Melina D, Guido V, Imperoli G, Santini M. Development and prospective validation of a risk stratification system for patients with syncope in the emergency department: the OESIL risk score. Eur Heart J 2003;24:811–819. doi:10.1016/s0195-668x(02)00827-8
  2. Brignole M, Moya A, de Lange FJ ve ark. 2018 ESC Guidelines for the diagnosis and management of syncope. Eur Heart J 2018;39:1883–1948. doi:10.1093/eurheartj/ehy037
Bu hesaplayıcı bilgilendirme amaçlıdır ve hekim değerlendirmesinin yerini tutmaz. Yatış, ileri tetkik ve taburculuk kararı klinik tablo ve hastanın özellikleri birlikte değerlendirilerek hekim tarafından verilmelidir.

Randevu alın