Kurban bayramında beslenme

Kurban bayramında beslenme: 8 önlem

Paylaşın!
Okuma süresi: 2 dakika

Birlik ve beraberlik içinde olduğumuz zengin sofralar içeren kurban bayramında beslenme günlük rutinin dışına çıkabilir. İşte, bu özel günlerde dengeyi korumak için Kurban bayramında beslenme tüyoları:

  1. Kurban etini dinlendirildikten sonra tüketin: Kurban eti kesildikten hemen sonra et sertleşir ve pişmeye uygun değildir. Kesim işlemi sonrası et 24 saat (1 gün) uygun oramda yani 3-5 derecede buzdolabı poşeti içerisinde dinlendirildiğinde et olgunlaşarak yumuşar ve pişirilmeye uygun hale gelir. Aksi durumda yeni kesilmiş et tüketimi şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.
  2. Et pişirme yöntemine dikkat edin: Kurban bayramında beslenme önlemlerinden biri, pişirme yöntemine dikkat edilmesidir. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı et tüketirken yüzeyde görünün yağ dışında içinde görünmez doymuş yağlar olduğu da unutulmamalıdır. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan kırmızı eti özellikle kalp-damar hastaları, kolesterolü yüksek olan bireyler dikkatli tüketmelidir. Et kendi yağında pişirilerek özellikle ızgara, haşlama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli ve pişirirken ekstra yağ eklenmemelidir. Mangal severler için eti mangalda pişirmenin en doğru yöntemi ateş ile et arasında en az 20 cm olması ve etin çok uzun süre kömürleşecek kadar pişirilmemesidir. Aksi takdirde etin ateşe çok yakın olması halinde akrilamid dediğimiz kanserojen madde oluşuyor.
  3. Et ile salata veya sebze tüketin: Kurban bayramında beslenme ipuçlarından biri birlikte sebze ve salata tüketilmesidir. Soflarımıza geldiğimizde et ile salata ve/veya zeytinyağlı sebze yemeklerinin tüketimi hem öğün içeriğinizin vitamin ve mineral olarak daha zenginleşmesini sağlıyor hem de lif yani posa içeriği sayesinde sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalışmasına katkı sağlıyor.
  4. Et tüketirken üzerine limon sıkın: Et tüketirken üzerine limon sıkarak bekletmeden hemen tüketin. Bu sayede limon içeriğindeki C vitamini sayesinde etteki demirin vücudumuzdaki emilimini artıracaktır. Çok nankör bir vitamin olan C vitamini hava ile temas esnasında bile vitamin kayıplarına uğradığı için hemen tüketimi çok önemlidir.
  5. Günün sadece 1 öğününde kırmızı et tüketin: Öğle veya akşam et tüketecekseniz diğer ana öğünde mutlaka sebze yemeği tercih edin. Böylelikle et tüketim miktarınızı uygun seviyelerde tutarak fazla kalori ve doymuş yağ almamış olup kilo kontrolünüze katkı sağlamış olacaksınız.
  6. Meyveli-sütlü hafif tatlılar tüketin: Kırmızı et tükettiğiniz özellikle miktarı artırdığımız günlerde sonraki öğünlere yüklenmemek ve kalori dengesini sağlamak için daha hafif meyveli- sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Bunlara örnek olarak; magnolia, yoğurt bar, puding, supangle gibi. Eğer şerbetli tatlı tüketecekseniz paylaşmayı ve en fazla yarım porsiyon tüketmeyi tercih edin. Tatlı tüketimi olduğu günlerde aynı gün veya ertesi gün kahvaltıda 1 dilim ekmek tüketmeyin.
  7. Bol su için: Özellikle hayvansal proteinlerin alındığı günlerde su tüketimine dikkat edin ve günlük mutlaka 2-3 litre su tüketimine özen gösterin.
  8. Hareketi artırın: Özellikle ikramların bol olduğu bu dönemde alınan kalorilerin harcanması ve sindirim sisteminin iyi çalışması için günlük 30 dk ile 1 saat arası mutlaka yürüyüşler yapın.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın