Populer ve lezzetli bir yenilebilir ot olan maydanoz, aynı zamanda oldukça yararlı ve sağlık açısından da birçok yararı olan bir bitkidir.
Dünyanın her yerinde yetişen ve tüketilen maydanoz, mutfakta çok çeşitli kullanı alanmarına sahiptir. Açık yapraklı klasik maydanoz (İtalyan maydanozu) ve top şeklinde yaprakları olan Frenk maydanozu olmak üzere başlıca iki türü vardır. Her iki tür de benzer besleyici değerlere ve kullanom alanlarına sahiptir.
Bir fincan kıyılmış maydanoz içeriği aşağıdadır:
22 kalori
1,78 gram (g) protein
0,47 g yağ
3,8 g karbonhidrat
2 g lif
0,51 g şeker
Aynı miktarda maydanoz 984 mikrogram (mcg) K vitamininin yanı sıra 79,8 mcg C vitamini ve 5.054 IU A vitamini içerir. Bir fincan maydanoz önerilen K vitamini alımının yüzde 1.230’unu sağlar.
Aşağıdaki olası sağlık yararları maydanoz tüketimiyle ilişkilendirilmiştir.
Kanseri önleme: Flavonoidler, vücutta hastalığa neden olan etkenlere karşı koyabilen doğal olarak oluşan bitki bileşikleridir. Mirisetin, maydanoz ve kimi diğer bitkilerde bulunan bir flavonoiddir ve deri kanserini önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Maydanoz, 100 gram başına en yüksek mirisetin konsantrasyonlarından birini içerir.
Çalışmalar, maydanoz ve diğer yeşil sebzelerin heterosiklik aminlerin kansere neden olan etkilerini engelleyebileceğini göstermiştir. Bunlar kansere neden olan niteliklere sahip kimyasal bileşiklerdir ve et yüksek sıcaklıklarda ızgara yapıldığında ortaya çıkarlar. Bu nedenle, ızgara etlerin yanında bu bitkiyi tüketmek, yüksek ısıda oluşan zararlı maddelerin etkisini azaltabilir.
Apigenin maydanozda bulunan doğal bir kimyasaldır ve bu maddenin 2015 yılında yapılan bir incelemede, agresif bir meme kanseri türünde tümör boyutunu azalttığı gösterilmiştir. Araştırmacılar, apigenin’in gelecekte umut verici bir toksik olmayan kanser tedavisi olabileceğine inanmaktadır.
Diyabete karşı koruma: Maydanozda bulunan mirisetin diyabet tedavisinde ve önlenmesinde kullanılmak üzere incelenmiştir. Laboratuvar ve hayvan çalışmaları, mirisetinin kan şekeri seviyelerini düşürebildiğini ve insülin direncini azaltabildiğini göstermiştir. Bu maddenin ayrıca anti-enflamatuar etkiler sağladığı ve kandaki trigliseridleri düşürebildiği görülmektedir.
Kemik sağlığının iyileştirilmesi: Düşük K vitamini alımı kemik kırığı riskinde artış ile ilişkilendirilmiştir. Yeterli miktarda K vitamini tüketmek, kalsiyum emilimini artırarak ve idrarda kalsiyum atılımını azaltarak kemik sağlığını iyileştirebilir. Yakın zamanda yapılan bir meta-analizde, en yüksek K vitamini seviyesine sahip deneklerde, düşük seviyelere sahip olanlara göre yüzde 22 daha az kırık görülmüştür. Tavsiye edilen günlük K vitamini alımına ulaşmak için on dal maydanoz yeterlidir.
Coumadin veya warfarin gibi kan inceltici ilaçlar kullanırken diyetteki K vitamini miktarını aniden değiştirmemek önemlidir. K vitamini kanın pıhtılaşmasında kilit bir rol oynar.
Toplam diyet, hastalıkların önlenmesinde ve sağlığa kavuşmada en önemli unsurdur. Sağlıklı yaşama giden yol olarak çeşitli bir diyet uygulamak, tek tek gıdalara odaklanmaktan daha hayatidir.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.