Zeytinyağı demans ölümlerini azaltıyor

Zeytinyağı demans ölümlerini azaltıyor

Paylaşın!
Okuma süresi: 2 dakika

90 bini aşkın kişinin 28 yıl boyunca izlendiği bir araştırmanın sonuçlarına göre, günde 7 gr ve üzerinde zeytinyağı demans ölümlerini azaltıyor.

Günde en az 7 g zeytinyağı (yaklaşık yarım yemek kaşığı) tüketmek, 28 yıllık takip süresince hiç zeytinyağı tüketmeyen veya nadiren tüketenlere kıyasla (eğilim için P <0,001) demansa bağlı ölüm riskinde %28’lik bir düşüşe neden oldu.

Çalışmada, günlük 5 g (yaklaşık 1 çay kaşığı) margarin ve mayonezin eşdeğer miktarda zeytinyağı ile değiştirilmesinin, demanstan ölüm riskinde %8-14 oranında azalma ile ilişkili olduğu belirtildi. Diğer bitkisel yağlar veya tereyağı ile yapılan ikame anlamlı bulunmadı.

Çoğu demans türünün başlangıcının kademeli ve ilerlemesinin yavaş olması demansa bağlı ölümlerin incelenmesini zorlaştırsa da, bu, demans ölümüyle ilişkili olarak diyetin, özellikle de zeytinyağının incelendiği ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

Araştırmacıların JAMA Network’te bildirdiğine göre, Akdeniz diyetine bağlılık da dahil olmak üzere diyet kalitesi ayarlandıktan ve APOE4 gen durumu hesaba katıldıktan sonra ilişki önemli olmaya devam etti.

Tipik olarak, yemek pişirmek için veya sos olarak zeytinyağı kullanan insanların genel olarak daha iyi bir diyet kalitesine sahip olmasına rağmen; ilginç bir şekilde, ilişkinin bu faktörden bağımsız olduğu saptandı. Bu çalışma, zeytinyağı gibi bitkisel yağların tercih edilmesini öneren mevcut diyet kılavuzlarının desteklenmesine katkıda bulunuyor, ancak bu önerileri beyinle ilgili sağlığı da kapsayacak şekilde genişletiyor. Akdeniz diyetinin bir parçası olarak zeytinyağı, yüksek miktarda tekli doymamış yağ asitleri ve E vitamini ve polifenoller gibi antioksidan özelliklere sahip diğer bileşikler nedeniyle anti-enflamatuar ve nöroprotektif etkiler gösterebilir.

Araştırmacılar, 1990-2018 yılları arasında Hemşirelerin Sağlık Çalışması’ndan 60.582 kadını ve Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması’ndan 31.801 erkeği takip etti. Bu kohortlarda yapılan önceki araştırmalar, daha yüksek zeytinyağı tüketiminin daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve daha düşük nörodejeneratif hastalık riski ile bağlantılı olduğunu göstermişti. Ortalama başlangıç yaşı yaklaşık 54 idi ve katılımcılar başlangıçta kardiyovasküler hastalık ve kanserden arınmışlardı. Demans ölümü ölüm kayıtlarından tespit edildi.

Her 4 yılda bir, katılımcılar gıda sıklığı anketlerinde zeytinyağı alımını bildirdi. Genel diyet kalitesini değerlendirmek için Alternatif Sağlıklı Beslenme Endeksi puanları ve alternatif Akdeniz diyeti ölçeği uygulandı. Ortalama zeytinyağı alımı başlangıçta 1,3 g/gündü ve zaman içinde artış gösterdi.

28 yıllık takip süresince 4.751 demansa bağlı ölüm meydana geldi. Demansa bağlı ölüm ile zeytinyağı alımı arasındaki ilişki kadınlar için anlamlıydı (düzeltilmiş HR 0.67 (%95 CI 0.59-0.77), ancak erkekler için anlamlı değildi (HR 0.87, %95 CI 0.69-1.09). Ortak analizler, yüksek zeytinyağı alımına sahip katılımcıların, diyet kalitesi puanlarından bağımsız olarak demansa bağlı ölüm riskinin düşük olduğunu gösterdi.

Genotiplendirilen yaklaşık 27.000 katılımcıdan oluşan bir alt kümede, APOE4 alelinin varlığı için ayarlama yapıldıktan sonra genel sonuçlar benzerdi (yüksek ve düşük zeytinyağı alımını karşılaştıran düzeltilmiş HR 0.66,% 95 CI 0.54-0.81, eğilim için P <0.001).

Bu çalışma sonucunda, zeytinyağı tüketiminin vasküler sağlığı iyileştirerek demans ölümlerini azaltabileceği, ancak bu çalışmada kardiyovasküler hastalık, hiperkolesterolemi, hipertansiyon ve diyabetin zeytinyağı ile demansa bağlı ölüm arasındaki ilişkinin önemli aracıları olmadığı öne sürüldü.

Sonuç olarak, günlük diyette tüketilen 7 gr ve üzerinde zeytinyağı demans ölümlerini azaltıyor.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın