Tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonları

Tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonları

Paylaşın!

Tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonları kadınlarda yaşam kalitesini çok düşürdüğü gibi, daha ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.

İdrar yolları enfeksiyonları, idrar yollarında bulunan iyi ve kötü bakterilerin dengesi bozulduğunda ve kötü bakteriler çoğalma olanağı bulduğunda ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonları, neden olduğu ağrı, yanma ve acil tuvalete gitme ihtiyacı nedeniyle kadınlar için kabus gibidir. Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kadınlar sadece fiziksel değil, psikolojik ve sosyal açıdan da ciddi sorunlar yaşarlar. Üstelik tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonları daha büyük sağlık sorunlarına da yol açabilir.

Halbuki, tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi için yapılabilecek şeyler mevcut ve bunlar çok zor değil. İşte bunların başlıcaları:

  1. Bol su için. Su, idrar yollarını yıkamak ve kötü bakterileri uzaklaştırmak için en önemli araçtır. Ancak, çoğu kadın idrar yapmayı mümkün olan son dakikaya kadar erteleme eğilimindedir. Bu da idrarda bakterilerin artmasına fırsat vererek idrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlamasını kolaylaştırır. Bu nedenle, bol su için ve ihtiyaç duyduğunuzda gecikmeden tuvalete gidin.
  2. Her gün yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere şeker oranı düşük ve lif oranı yüksek bir diyetle bağırsak ve vajinal floranızı sağlıklı tutun.
  3. Haftada üç kez yoğurt gibi fermente süt ürünleri tüketmenin idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
  4. Antibiyotik kullanımından sonra bağırsak florasını yeniden yapılandırın. Antibiyotiğin yok ettiği sağlıklı bağırsak florasını yerine koymak için yüksek kaliteli bir probiyotik almaya başlayın. Sindirim sisteminizi, vajinal sisteminizi ve tüm vücudunuzu sağlıklı bakterilerle yeniden doldurmak için dengeyi korumak amacıyla probiyotik almaya devam edin. Ne kadar çok sağlıklı florayı teşvik ederseniz, yıkıcı bakteri ve mayaların üreyip sorun yaratması olasılığı o kadar azalır.
  5. Kızılcıktaki (cranberry) özel bileşikler – kızılcık-d-mannoz, idrarda bakteri kolonizasyonunu ve büyümesini önemli ölçüde azaltarak tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonları için ciddi koruma sağlayabilir. Bu amaçla kızılcık özü ve suyu kullanılabilir ya da kızılcık-d-mannoz takviyesi aranabilir.
  6. Oral kontraseptif kullanımı idrar yolu enfeksiyonları riskini iki katına çıkarır – ve diyafram ve spermisit kullanımı oral kontraseptif ile karşılaştırıldığında idrar yolu enfeksiyonları oranını iki katına çıkarır! Dolayısıyla, bunları kullanıyor ve idrar yolu enfeksiyonları oluyorsanız, prezervatif de dahil olmak üzere başka bir doğum kontrol yöntemini düşünün.
  7. Çalışmalar, C vitamininin idrarda nitrik oksit salınımını artırdığını ve bu etkinin idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan en yaygın üç idrar bakterisine karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Önleme için genel olarak önerilen doz günde iki kez 500 mg’dır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın