Meme kanserinden korunmak

Meme kanserinden korunmak

Paylaşın!

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanserinden korunmak için yaşam tarzı çok önemli. İşte riskinizi azaltmak için yapabilecekleriniz.

Diyetinizi dengeleyin

Gıda seçimleri meme kanserine yakalanma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Tabağınızın üçte ikisini oluşturması gereken sebze, meyve, baklagil ve tam tahıllara odaklanın. Diğer üçte birlik kısmı kümes hayvanları veya balık gibi yağsız proteinlere ayırın. Günde 5 fincandan fazla bitki bazlı yemek iyi bir seçenektir.

Alkolü sınırlandırın

Eğer günde iki ya da üç porsiyon şarap, bira ya da likör içen bir kadınsanız, riskiniz hiç içmeyenlere göre %20 daha fazladır. Meme kanserinden korunmak için günde bir kadehten fazla içki içmeyin.

Sigara içmeyin

Tütün kullanımı, özellikle menopoza girmemiş genç kadınlarda meme kanseri riskini artırır. Ne kadar sigara içtiğiniz, kaç yaşında başladığınız ve ne kadar süre devam ettiğiniz, hastalığa yakalanma olasılığınızı etkiler. Sigara içiyorsanız, bırakın, bunun için gerekirse doktorunuzdan yardım isteyin.

Doku yapınızı bilin

Tüm göğüslerin yapısı farklıdır. Göğüs yapısı daha az yağ dokusuna ve daha fazla süt bezine ve destek dokusuna sahipse, “yoğun” olarak adlandırılır. Bu durum meme kanseri riskini artırabilir ve anormal hücrelerin taramalarda tespit edilmesini zorlaştırabilir. Mamogramlar doku tipini ölçmenin bir yoludur. Yoğun göğüsleriniz varsa, meme kanseri olasılığınızı azaltmak için başka adımlar atın. Daha sık taramalar veya daha gelişmiş tarama testleri kullanmak gerekebilir.

Egzersizlerinizi yapın

Düzenli fiziksel aktivite meme kanseri riskinizi azaltabilir. Uzmanlar, bir hafta boyunca 150 dakika orta şiddette egzersiz ya da 75 dakika daha sert, güçlü egzersizler yapmanız gerektiğini söylüyor. Her ikisinden de biraz yapabilirsiniz.

Kilonuza dikkat edin

Fazla kilolar, özellikle de bunları yetişkinlikte aldıysanız, daha yüksek hastalık riskiyle bağlantılıdır. Bu durum özellikle menopoza girmiş kadınlar için geçerlidir. Dengeli beslendiğinizde ve egzersiz yaptığınızda, bu sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olabilir ve bu da meme kanseri olasılığınızı azaltır.

Doğum kontrolü yöntemine dikkat edin

Doğum kontrol hapları ve bazı RİA’lar gibi hormonal doğum kontrol yöntemleri meme kanseri riskini biraz daha artırmaktadır. Ancak bunlar diğer tümör türlerine karşı da koruyabilir. Doktorunuz, meme kanseri olma olasılığınızı artıran şeylerin farklı doğum kontrol yöntemlerinin güvenilirliği ve sağlığa faydaları ile nasıl karşılaştırılacağını düşünmenize ve sizin için en iyisinin ne olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.

Menopoz sonrası hormon tedavisine dikkat

Bazı kadınlar menopoz semptomlarını hafifletmek veya kemik kırıklarını önlemek için hormon replasman tedavisi alır. Ancak kombinasyon tipi (östrojen ve progesteron) aldığınızda veya uzun yıllar boyunca sadece östrojen tipi aldığınızda meme kanseri riskiniz artar. Menopoz sizi ciddi şekilde etkiliyorsa, seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Bu ilacı almaya karar verirseniz, en kısa süre için en düşük etkili dozun kullanılması gerekir.

Lif aldığınızdan emin olun

Bu besin maddesini tam tahıllarda, sebzelerde, meyvelerde ve baklagillerde bulabilirsiniz. Çeşitli araştırmalara göre, bu gıdalardan bol miktarda tüketen kadınlarda meme kanseri riski daha düşüktür. Lif açısından zengin bir diyet, diyabet ve kalp hastalığı olasılığınızı düşürmek gibi başka şekillerde de sağlığınıza yardımcı olabilir.

Aydınlık ortamlardan kaçının

Vardiyalı çalıştıkları ya da iyi aydınlatılmış bölgelerde yaşadıkları için geceleri çok fazla ışığa maruz kalan kadınlarda meme kanseri riski daha yüksek olabilir. Araştırmacılar, bağlantının melatonin adı verilen ve karanlık çöktüğünde vücudunuzun uykulu hissetmeniz için ürettiği bir hormon olduğunu düşünüyor. Mümkünse, geceleri etrafınızda ne kadar ışık olduğunu kontrol etmeye çalışın. Karartma perdeleri, uyku maskesi ve banyonuzdaki düşük watt’lı ampuller gibi araçlar yardımcı olabilir.

D vitamini önemli

Yeterli D vitamini almadığınızda meme kanseri riskiniz artabilir. Bu nedenle düzenli olarak güneşlenin ve gerekirse doktor kontrolünde D vitamini takviyeleri kullanın.

Makyaj malzemelerinizi kontrol edin

Birçok kozmetik, losyon ve saç ürününde, vücudutta zayıf bir östrojen gibi davranabilen ksenoöstrojenler bulunur. Bu kimyasalların hormon pozitif meme kanserini tetikleyebileceği düşünülmektedir. Risk konusunda endişeleriniz varsa, bu maddeler olmadan üretilen ürünleri satın alabilirsiniz.

Bilinçli Olun

Meme kanseri hakkında pek çok yanlış bilgi var. Bazı yaygın efsaneleri ele alalım: Mamografi önemli bir tarama aracıdır ve tümörün yayılmasına neden olmaz. Koltuk altlarınızı tıraş ederseniz veya ter önleyici kullanırsanız riskinizi artırmazsınız. Sütyen giymek – balenli veya diğer tipler – olasılığınızı etkilemez. Doğru bilgi için doktorunuzla görüşün.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın