Glutensiz yaşam günü

Glutensiz yaşam günü

Paylaşın!

Glutensiz yaşam günü, çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığı hakkındaki farkındalığı arttırarak glutensiz yaşamı vurgulamak amacını taşıyor.

Günümüzde sonderece yaygın rastlanan gıda alerjileri duyarlılıkları dünyasında gluten özel bir yere sahip. Sadece çölyak hastalığı değil, gluten duyarlılığı ve tahıl allerjisi gibi durumlar da yaşam kalitesini belirgin olarak düşürebiliyor.

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glüten, birçok insanın sindirmek için mücadele ettiği, bazı insanlarda hassasiyetlere, hatta bazılarında ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir madde. Çölyak hastalığı adı verilen otoimmün bir hastalık ciddi sorunlara yol açabilirken, gluten duyarlılığı da pek çok başka kronik sorunun tetiğini çekebiliyor.

Bu gibi nedenlerle, Fed+Fit’den Cassy Joy Garcia glütensiz beslenme hakkında farkındalık yaratmak için 2014 yılında her yıl Ocak ayının ikinci pazartesi gününü “Glutensiz Yaşam Günü” olarak ilan etti. O zamandan beri bu gün kutlanmakta.

“Glutensiz Yaşam Günü” insanların glütensiz yaşamanın nasıl bir şey olduğunu anlamalarına yardımcı olmak, çölyak hastalığı olan veya glütene karşı duyarsız olan kişilere şefkat ve özen göstermek amacıyla kurulmuştu.

Glutensiz Yaşam Günü’nde siz de bir gününüzü glutensiz geçirin: Bugün gluten içeren hiç bir şeyi yememeye özen gösterin. İçinde buğday, arpa, çavdar veya yulaf olan hiç bir gıda tüketmeyin. Ekmek, her tür hamurişi, makarna, bulgur ve benzerlerini yemeyin, hatta terbiyesine un katılan çorbalardan bile uzak durun. Paketli gıdaların pek çoğunda gluten bulunduğu için, üzerinde “glutensiz” ibaresi bulunmayan paketli gıdaları da tüketmeyin.

Bunun yerine mısır, pirinç, patates, karabuğday, kinoa veya kuru baklagiller tüketilebilir. Bugün ayrıca daha çok sebze-meyve tüketmek için de bir fırsat olarak görülebilir.

Özellikle ev dışında yemek yemek zorunda olanların glutensiz beslenme sırasında çektikleri sıkıntıları anlamak bu şekilde daha kolay olabilir.

Çölyak hastalığı olmasa bile, çoğu insan kendisinde gluten duyarlılığı olduğunun farkında bile değildir. Glutensiz geçirdiğiniz bir günün sonrasında aşağıdaki yararları gördüyseniz, glutensiz devam etmek sizin için de çok yararlı olacaktır:

  • Şişkinlik ve gaz yakınmalarının ortadan kalkması
  • Yorgunluğun azalması ve enerji seviyesinin artışı
  • Ağrılarda azalma

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın