Kapari

Kapari ve yararları

Paylaşın!

Tuzlu ve keskin tadıyla Akdeniz mutfağında sevilerek tüketilen kapari, Capparşs Spinosa adlı bir maki türünün olgunlaşmamış çiçek tomurcuklarıdır.

Bu küçük tomurcuklar sağlık açısından çeşitli yararları da içinde barındırır. Kapari çok küçük miktarlarda tüketildiğinden, her porsiyonu düşük kalori ve birkaç gram karbonhidrat, yağ ve protein sağlar. Buna karşılık, yüksek miktarda sodyum ve az miktara bakır ve K vitamini içerir.

Aşağıda 1 çorba kaşığı (9 gram salamura kaparide bulunan besin öğeleri verilmiştir.

BileşenMiktar (1 çorba kaşığında)
Enerji2 kcal
Karbonhidrat0.4 gr
Protein0.2 gr
Lif (çözünür+çözünmez)0.3 gr
SodyumGünlük gereksinimin %9’u
BakırGünlük gereksinimin %4’ü
K vitaminiGünlük gereksinimin %2’si
RiboflavinGünlük gereksinimin %1’i
DemirGünlük gereksinimin %1’i
MagnezyumGünlük gereksinimin %1’i

Kapari, çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilebilir. Bunların başlıcaları aşağıdadır:

  • Antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar enflamasyonu azaltabilir ve kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik sorunlara karşı koruyucu olabilir. Kapari kuersetin ve rutin gibi antioksidanlardan zengindir. Bu bileşiklerin her ikisi de enflamasyonu hafifletme, yara iyileşmesini artırma ve sağlıklı kan şekeri seviyelerini destekleme özelliklerine sahiptir.
  • Kilo vermeyi destekleyebilir. Bu küçük filizler lezzetle dolu olmasına rağmen düşük kalorilidir, bu da onları sağlıklı bir kilo verme diyetine mükemmel bir katkı haline getirir. Kapari yemekleri tatlandırmak için kullanılan daha yüksek kalorili malzemelerle değiştirilerek günlük kalori alımını azaltabilir.
  • Diyabetle mücadeleyi kolaylaştırabilir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bazı çalışmalar kaparilerin diyabetle mücadelede güçlü özelliklere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Bir incelemeye göre, kaparide bulunan bazı bileşenler, dokular tarafından şeker alımını artırarak, karbonhidrat emilimini azaltarak ve pankreasta insülin üreten hücreleri koruyarak daha iyi kan şekeri yönetiminin desteklenmesine yardımcı olabilir. Nitekim, diyabetli 30 kişiyi içeren küçük bir çalışma, günde 3 kez tonik içeren kapari özü tüketmenin kan şekeri ve trigliserit düzeylerindeki artışları önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi. Benzer şekilde, diyabetli 54 kişiyle yapılan daha eski bir çalışma, 2 ay boyunca günde 3 kez 400 mg kapari meyve özü tüketmenin, kontrol grubundakilere kıyasla açlık kan şekeri seviyelerinde ve uzun süreli kan şekeri yönetiminde yararlı sonuçlar yarattığını buldu.

Buna karşılık, kaparide bulunan yüksek sodyum içeriği, kalp yetersizliği ve hipertansiyon başta olmak üzere çeşitli kalp damar sorunları bulunan kişilerde sorun yaratabilir. Ayrıca, yüksek sodyumlu diyetler , artan mide kanseri riski de dahil olmak üzere sağlık üzerindeki diğer olumsuz etkilerle ilişkilendirilmiştir.

Kapari yemeklere lezzet katar.
Kapari yemeklere lezzet katar.

Kapari, çeşitli tariflere kolayca eklenebilen çok yönlü bir malzemedir. Tipik olarak salamura ve konserve olarak bulunurlar, zengin, tuzlu bir tada ve sandviçlere, etlere, tavuk ve balıklara, salatalara ve makarna yemeklerine lezzet katan hafif keskin bir aromaya sahiptirler.

Kaparilerin çok tuzlu olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle tariflerin buna göre ayarlanması veya kapariler yemeğe eklenmeden önce fazla tuzun durulanması gerekebilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın