Geleceğin gıdaları

Geleceğin gıdaları

Paylaşın!

Çeşitli nedenlerle doğal gıdaların üretiminde yaşanan sorunlar nedeniyle geleceğin gıdaları konusu daha hızlı bir şekilde gündeme gelmekte.

Dünyada yaşanan nüfus artışı, iklim değişikliği, çevre kirliliği ve buna benzer nedenlerle gıda üretimi ve doğal gıdaya erişim giderek zorlaşıyor. Buna ek olarak, giderek artan gıda israfı da olayın bir başka boyutu. Bu durum da gıda üretiminde yeni yollar bulma zorunluluğunu ortaya çıkartıyor.

Bu yöntemlerden biri de sentetik gıdalar. Sentetik dediğimiz zaman, yetiştirilen veya doğadan toplanan bitkiler yada yetiştirilen veya avlanan hayvanlar kullanılmadan üretim tesislerinde işlemler sonucu üretilen gıdalar anlaşılıyor.

Şu sırada bile yapay etler, yapay havyar ve daha pek çok yapay gıda üretilmeye başlandı ve kullanıma girdi bile. Hatta sentetik viski bile yapıldı.

Bir örnek olarak yapay et yapımında bir sığırdan elde edilen dokulardan laboratuarda hücre kültüründe kök hücreler elde ediliyor, daha sonra bunlar 6 hafta boyunca bir biyoreaktörde çoğaltılarak kas lifleri oluşturuluyor. Bu süreç yaklaşık 6 hafta sürüyor. Sonrasında bu lifler kıyma haline getirilip bir miktar yağla karıştırılarak kullanıma sunuluyor, örneğin hamburger köftesi haline geliyor.

Sentetik et üretimi

Geleceğin gıdaları, görsel olarak ve tat olarak eskisine benzeyen, belki daha de lezzetli gıdalar olacak. Köfteye benzeyen bitkisel köfteler, balık tadında ama balık içermeyip, algı içeren “balık köfteleri, sentetik üretilmiş peynir içermeyen peynir dilimleri zaten kullanımda ve bu çeşitler giderek artacak.

Peynir içermeyen vegan peynirler

Her şey dönüştüğü gibi, gıda da dönüşüyor. Dolayısı ile gıdanın da tıpkı araba veya cep telefonu gibi görselliği de önemli olacak. Şu sırada büyük ölçüde mutfak şeflerinin tekelindeki gıda tasarımı artık son kullanıcıya kadar inecek. Gastronomi okuyanlar bu alanda yemek pişirmek dışında yeni alanlar bulabilecekler ve gıda mühendisleri ve biyoteknoloji uzmanları ile birlikte sentetik gıdayı görünümünden lezzetine ve kullanım alanlarına kadar tasarlayacaklar.

Küresel ısınma, çevre kirliliği ve göçler ve bu şekilde devam ettiği takdirde en geç 20 yıl içerisinde gıda üretimi önemli ölçüde azalacak. Bunun sonucunda da tarımsal ürünler artık israf edilemeyecek kadar değerli olacak. Bu nedenle, sentetik gıda üretimi önemli bir alternatif durumunda.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın