Kalp krizi geçirdikten sonra

Kalp krizi geçirdikten sonra

Paylaşın!

Kalp krizi geçirdikten sonra kaliteli bir yaşam sürmek mümkün. Ama bunu sağlamak için dikkat edilmesi gereken çeşitli koşullar mevcuttur.

Kalp krizi kişinin yaşamını tehdit edebilen ciddi bir tablodur. Kriz sırasındaki risklerin yanısıra, kriz sonrasında da kimi riskler ortaya çıkabilir ve yaşamı tehdit edebilir. Bu riskleri şu şekilde saymak mümkündür:

Nitekim, kalp krizi sonrasında bir yıl içinde ölüm riski % 20 civarındadır. Kalp krizi geçiren 45 yaş üzerindeki kişilerin % 20 kadarı da 5 yıl içinde yeniden kalp krizi geçirir.

Kalp krizi, kişinin gerek genel sağlığı, gerekse yaşam tarzı hakkında yolunda gitmeyen kimi hususlar olduğunun işaretidir.

Hastaneden çıkmadan önce

Kalp krizi geçirdikten sonra genellikle 2 gün ile bir hafta arasında hastanede kalınır. Ancak, kalp krizine bağlı ciddi komplikasyonlar varsa veya girişim planlanıyorsa bu süre daha da uzayabilir.

Kalp krizi sonrasında düzenli ilaç kullanılması gerekecektir. İlaç kullanımının iki amacı vardır. Bunlardan birincisi yakınmaların azalması, ikincisi ise yeni kalp krizi riskinin azaltılmasıdır. İlaçların doktorun düzenlediği şekilde kullanmak ve doktorun bilgisi olmaksızın kesmemek gerekir.

İlaçlarla ilgili olarak bilgi sahibi olmak gerekir. Bunun için

  • İlaçların adlarının (ve eşdeğerlerinin) adları bilinmeli,
  • Kullanım şekilleri öğrenilmeli,
  • Olası etki şekilleri ve istenmeyen etkiler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Kalp krizi geçirdikten sonra yaşam tarzı değişiklikleri

Kalp krizi yaşam tarzında düzeltilmesi gereken hususlar olduğunu da gösteren bir durumdur. O nedenle, kalp krizi geçirdikten sonra yaşam tarzında kimi değişiklikler yapmak gerekir. Bu şekilde hem yaşam kalitesi artar, hem de kalp krizinin tekrarlaması olasılığı azalır. Bu değişiklikler şu şekilde sayılabilir:

Kalp krizi geçirdikten sonra psikolojik durum

Kalp krizinden sonra aşağıdaki psikolojik durumlar ortaya çıkabilir:

Bu duygular genellikle 2- 6 ay kadar sürer ve günlük yaşam, iş yaşamı ve düzenli egzersiz için kısıtlayıcı olabilir. Bu durumlar için gereğinde destek almaktan kaçınmamak gerekir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın