Hipertansiyonda sertleşme sorunu

Hipertansiyonda sertleşme sorunu

Paylaşın!

Hipertansiyonda sertleşme sorunu çok sık rastlanan ve çoğu zaman bu nedenle hipertansiyon tedavisinin suçlandığı bir durumdur.

Cinsellik kişinin yaşam kalitesini en çok etkileyen alanlardan birisidir. Bu konudaki yakınmaların çoğu da erkeklerden gelmektedir. Bu yakınmaların başında sertleşme sorunu gelir.

Sertleşme nedir?

Penisin sertleşmesi, cinsel birleşmenin gerçekleşebilmesi için penise kan dolması ile gerçekleşen bir durumdur. Bu durum fiziksel, hormonal ve psikolojik elemanları içeren bir süreçtir.

Penis, içinin kan ile dolmasıyla boyutu büyüyen ve sertleşen yumuşak, süngerimsi ve elastik bir dokudan yapılmıştır. Süngerimsi dokunun ve prostatın etrafında kan damarlarına kan sağlaması için sinyaller gönderen sinirler vardır. Bu süreç, erkeklik hormonu testosteron başta olmak üzere çeşitli mekanizmalar tarafından kontrol edilir.

Erkekte sertleşme sorunu nedir?

Erkekte sertleşme sorunu sık rastlanan bir erkek cinsel işlev bozukluğudur ve tatmin edici bir cinsel aktiviteyi sağlayabilecek sertleşmenin sağlanamaması ya da devam ettirilememesi durumudur. Belirli bir nedene bağlı veya bağımsız olarak, ara sıra veya sıklıkla gözlenebilir. Bazı erkeklerde ise sertleşme hiç olmayabilir.

Bu durum hayatı tehdit eden bir bozukluk değildir; ancak gerek erkeğin gerekse partnerinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Her yaş grubunda ve etnik kökendeki erkekler arasında sık rastlanan bu sorun ortalama her 3- 4 erkekten birinde görülür ve görülme sıklığı yaşla birlikte artar.

Sertleşme sorunu ve kalp- damar hastalıkları

Kalp damar hastalıkları ve sertleşme sorunu obezite, sigara içmek, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve egzersiz eksikliği gibi ortak risk faktörlerine sahiptir. Sertleşmenin gerçekleşmesi kan akımına bağlı olduğu için, erkekte sertleşme sorunu kalp damar hastalıklarının erken bir bulgusu olabilir. Bu nedenle, sertleşme sorunu olan erkeklerin kalp damar hastalıkları açısından da değerlendirilmesi gerekir.

Hipertansiyonda sertleşme sorunu neden ortaya çıkar?

Hipertansiyon, diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak sertleşmede probleme neden olabilir. Hipertansiyonun şiddeti artıp süresi uzadıkça, bu problemin görülme sıklığı artar.

Bunun nedeni, hipertansiyon nedeniyle penise giden damarların daralması ve kan akımının azalmasıdır. Bu nedenle, tedavi ile kan basıncı düşürülse bile sorun genellikle düzelmez.

Bununla birlikte, hipertansiyon tedavisinde kullanılan kimi ilaçlar da bu sorunu arttırabilir. Ancak, genellikle ilaçlar haksız yere suçlanır. O nedenle, hipertansiyonlu hastada sertleşme sorunu ortaya çıktığında hemen ilaç değiştirmek yerine olayın altyapısını araştırmak daha önemlidir.

Ancak, bu konudaki toplumsal algı çoğu zaman sorun yaratmaktadır. Hipertansiyon ilaçlarının sertleşme sorunu yarattığı yönündeki toplumsal algı, kişide sertleşme sorunu olmasa bile yararlı tedavilerin kesilmesi sonucunu ortaya çıkartabilmektedir. Bu konudaki korkular, ilaçtan daha fazla sertleşme sorununa yol açabilmektedir.

Hipertansiyonun, çok tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir sorun olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle erkek hastaların, yaşadıkları cinsel sorunlar nedeniyle ilaçlarını kesmesi yanlıştır.

Sertleşme sorunu sadece cinsel faaliyeti güçleştiren bir durum değildir, başka ciddi sağlık sorunları açısından da önemli bir bulgudur. Son derece sık rastlanan bu durumun tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. İlaçlar da bu kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak, bu ilaçların da sorun yaratabileceği akılda tutulmalı ve doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Bu ilaçların sertleşme sorunundaki yüksek etkinlikleri nedeniyle piyasada pek çok taklit ilaç mevcuttur. Bu ilaçların çoğunun içeriği şüphelidir ve sorun yaratabilirler.

Bu sorunun çözümü için önerilen pek çok besin, bitkisel ajan ve besin takviyesi de bulunmaktadır. Ancak, bunların da kontrolsüz kullanımı sorun yaratabilir. Her hastanın sorununun kökeni ve buna göre uygulanacak tedavi yöntemi farklıdır.

Yukarıda sayılan nedenlerden ötürü, sertleşme sorunu yaşayan hipertansiyonlu hastalarda ilacı kesmeden önce ayrıntılı değerlendirme yapmak ve ona göre tedavi önermek gerekir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın