Küresel kanser istatistikleri

Küresel kanser istatistikleri

Paylaşın!

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı  GLOBOCAN (WHO) 2020 kanser insidansı ve mortalite tahminlerini kullanarak kuresel kanser istatistikleri ve kanser yükü hakkında bir güncelleme yaptı. 

Kanser, dünyanın her ülkesinde önde gelen ölüm nedenlerinden biri ve artan yaşam beklentisinin önünde önemli bir engel olarak yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2019 yılı tahminlerine göre kanser, 183 ülkenin 112’sinde 70 yaş öncesi ölümlerin birinci veya ikinci önde gelen nedenidir ve 23 ülkede üçüncü veya dördüncü sırada yer almaktadır.

Kanserden meydana gelen ölüm sayılarındaki artış, kısmen de olsa birçok ülkede inme ve koroner kalp hastalığına bağlı ölüm oranlarındaki belirgin düşüşlere bağlıdır.

Genel olarak, kanser sıklığı ve kansere bağlı ölüm yükü tüm dünya çapında hızla artmaktadır. Bunun nedenleri arasında nüfusun hem yaşlanması hem de büyümesi önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, birçoğu sosyoekonomik gelişme ile ilişkili olan kanser için ana risk faktörlerinin yaygınlığı ve dağılımındaki değişiklikler çok önemli rol oynamaktadır.

Buna göre;

2020’de dünya çapında tahmini 19,3 milyon yeni kanser vakası (melanom dışı cilt kanseri hariç 18,1 milyon) ve yaklaşık 10,0 milyon kanser ölümü (melanom dışı cilt kanseri hariç 9,9 milyon) meydana geldi.

Kadın meme kanseri, en sık teşhis edilen kanser olarak AKCİĞER KANSERİNİ GERİDE BIRAKTI. Tahminen 2,3 milyon yeni vaka (%11,7), bunu akciğer (%11,4), kolorektal (%10,0), prostat (%7,3) ve mide (%5,6) kanserleri izliyor. 

Küresel kanser istatistikleri akciğer kanserinin tahmini 1,8 milyon ölümle (%18) KANSER ÖLÜMÜNÜN ÖNDE GELEN NEDENİ olmaya devam ettiğini gösterirken, bunu barsak (%9,4), karaciğer (%8,3), mide (%7,7) ve kadın meme (%6,9) kanserleri izledi. 

Küresel kanser yükünün 2040’ta 28,4 milyon vaka olacağı ve  2020’ye göre %47’lik bir artış olacağı hesaplanıyor. Bunun küreselleşme ve büyüyen bir ekonomi ile ilişkili risk faktörlerinin artmasıyla daha da kötüleşebileceği düşünülüyor.

SONUÇ OLARAK; GLOBOCAN 2020 tahminleri, 2020’de 19.3 milyon yeni kanser vakası ve yaklaşık 10 milyon kanserden ölüm olduğunu göstermektedir. Hastalık, dünya çapında, her bölgede ve seviyesi ne olursa olsun önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın