Dünya böbrek günü

Dünya Böbrek Günü

Paylaşın!

Dünya Böbrek Günü ile amaçlanan; bütün dünyada böbrek sağlığı farkındalığı yaratmak ve kişi ve toplum sağlığı bakımından önemini kavratmaktır.

Dünya Böbrek Günü, Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonlarının bir ortak girişimi olarak her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü Dünya çapında kutlanmaktadır. Kar amacı gütmeyen kamu yararına çalışan bu kuruluşlar, Türkiye’de de yine kamu yararına çalışan Türk Nefroloji Derneği ile işbirliği içerisinde bu günü kutlamaktadırlar.

Ülkemizde ve Dünya da her on erişkinden bir kişide süreğen bir böbrek hastalığı vardır. Tüm dünyada halen 850 milyon kişi herhangi bir derecede böbrek hastasıdır. Böbrek hastalıklarının kişi ve toplum sağlığı için oluşturdukları bu yük giderek artmaktadır.

Yapılan tahminlere göre; 2040 yılının en önemli ölüm nedenleri arasında, beşinci sırada böbrek hastalıkları olacaktır. Sağlık harcamalarının en önemli nedenlerinden birisini bu kalem oluşturmaktadır. Böbrek yetmezliği tedavisinde Hemodiyaliz, Periton Diyalizi ve Böbrek nakli ülkemizde ve diğer batı ülkelerinde tüm sağlık harcamalarının %2-3’ünü oluşturmaktadır. Tüm sağlık harcamalarının %2-3’ ü tüm nüfusun binde 3 ile 5 ine karşılık gelen bir gruba harcanmaktadır.

Böbrek hastalıkları engellenebilir, var olanların da ilerleyip tam böbrek yetmezliği haline dönüşümü geciktirilebilir. Özellikle yüksek riskli toplum kesimlerinde; şeker hastalığı, hipertansiyon ve lipid metabolizması bozukluğu olan hasta gruplarında erken dönem tanı ve tedaviler kişinin yaşamını bir kabus haline getiren bu hastalığı insanlığın baş belası olmaktan çıkarabilir.

Dünya Böbrek Günü’nde her yıl küresel çapta bir ana konu belirlenmekte ve bu ana konuyu vurgulayan sloganlar medya ve sosyal medyada işlenmektedir.

  • 2040 ta dünyadaki en çok öldüren 5. Hastalık böbrek hastalıkları olacaktır.
  • Dünyadaki her on kişiden birisi böbrek hastasıdır.
  • Kronik böbrek hastalıklarının ortaya çıkışı ve ilerlemesi birincil, ikincil ve üçüncül düzeyde müdahalelerle engellenebilir.
  • Bu konudaki en önemli husus hastalarda, profesyonellerde ve yöneticilerdeki eğitim ve farkındalık düzeyidir.
  • Dünya Böbrek Günü, dünyadaki herkesin bu konuda savunucu, uyarıcı, eğitici olmasını ve farkındalığı artıracak her yöntemi medya, sosyal medya, kişisel çabalar vb. kullanmasını önermektedir.
  • Organ bağışının önemi anlatılmalı ve bunun en iyi Böbrek yerine koyma tedavisi seçeneği olduğu vurgulanmalıdır.
  • Sağlık otoritelerine toplumun farkındalığını artıracak ve gerekli önlemleri alacak uyarılarda bulunulmalıdır.
  • Bugün Dünya Böbrek Günü. Böbrekleriniz sağlıklı ise ne mutlu! Böbreklerinizin ne işe yaradığını öğrenin.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın